De skyline van Doha checken tijdens een tussenstop op Qatar

Panoramische skyline zakencentrum Doha

29 november - 30 november 2019

Vlag van Qatar

Doha | Qatar

Bed icoon

Copthorne Hotel Doha

vliegtuig icoon

Qatar Airways

Na 8 weken komt er een eind aan onze rondreis door Australië en Nieuw-Zeeland. Net als op de heenweg (toen we een overstap op Singapore hadden) kiezen we voor een tussenstop die lang genoeg is om ook nog wat van de bestemming te zien. We hadden niet veel keus, maar door het beste aanbod te volgen is de keuze op de hoofdstad van Qatar gevallen. Doha is een hypermoderne stad die volop vermarkt wordt door middel van het organiseren van internationale sportevenementen. We zijn benieuwd welke indruk deze groeiende metropool op ons zal maken. 


Vliegen met de grootste Airbus van Qatar Airways

Vliegtuig Qatar Airways

Vanaf Christchurch is het eerst 4 uur vliegen naar Melbourne waarna we nog eens 15 uur moeten vliegen naar Doha. We krijgen precies een dag de tijd om bij te komen van deze zware vliegreis voordat het laatste deel van onze terugreis naar Schiphol start. We vliegen met het grootste passagiersvliegtuig ter wereld, de Airbus A380 van Qatar Airways dat plek biedt aan meer dan 500 passagiers. Het is een belevenis en een nieuwe vliegervaring. Zo zitten we op het upper deck waardoor we in het vliegtuig met een trapje omhoog naar onze zitplaatsen moeten. De service, het eten (bestaande uit een menukaart!), het entertainment programma: alles is top geregeld! 


Wat zijn de kledingvoorschriften in Qatar?

Qatar is een islamitisch land met conservatieve kledingvoorschriften. Qatari mannen dragen traditionele witte gewaden terwijl je de meeste vrouwen in lange abaya's ziet. Toeristen hoeven dit niet over te nemen, maar Qatar vraagt wel van bezoekers dat ze zich houden aan de islamitische dresscode. Dit betekent in ieder geval geen blote schouders of knieën. Zolang we dit bedekken zitten we goed. In de grondwet van Qatar staat dat iedereen in het land zich moet houden aan de publieke moraal en de nationale tradities. Onbeschaafde kleding is verboden en kan een flinke boete of zes maanden cel opleveren. We zijn niet voornemens de autoriteiten uit te dagen op dit gebied dus we passen ons netjes aan.


De highlights van Doha

Muurschildering in Doha

We willen eigenlijk een georganiseerde City Transit Tour boeken speciaal voor transit reizigers van Qatar Airways. Alleen is het onduidelijk wat de daadwerkelijke regels zijn voor het in aanmerking komen van zo’n transit tour. De details zal ik iedereen besparen, maar er waren zoveel scenario’s mogelijk van toepassing dat het vast een grote chaos zou worden op de luchthaven als we dit ter plaatsen moeten uitzoeken. Wat dat betreft hebben we ons lesje in Singapore wel geleerd toen we een gelijkwaardige tour wilden boeken tijdens een stopover. Daarom besluiten we Doha op eigen houtje te verkennen. 

 

Eerst vertrekken we met een Uber vanaf de drukke taxiplaats bij het Hamad International Airport waarna het een kwartiertje rijden is naar het Copthorne Hotel waar we dus één nacht verblijven. We komen om 7:00 uur aan dus we moeten eerst een ochtend stuk slaan voordat we eindelijk kunnen douchen en opfrissen. Dat we Doha nu zelf zullen ontdekken heeft twee voordelen: het is in de ochtend nog niet zo intens warm en we kunnen de benen strekken i.p.v. meerijden met een tour. Na 20 uur vliegen kunnen wel weer wat lichaamsbeweging gebruiken!

Ingegeven door de toewijzing van het WK voetbal in 2020 heeft Doha een bescheiden maar prima metronetwerk, maar de meeste bezienswaardigheden die we willen zien liggen toch mooi in de buurt van elkaar dus we gaan alles lopend bekijken. Dan zien we meteen veel van de stad. In een paar uur bezoeken we achtereenvolgens:

1. South Waqif - een levendig stadsgebied met een grote binnen en buitenmarkt met veel terrasjes.

2. The Pearl Monument - een oester monument als verwijzing naar het belangrijkste handelsmiddel voor de ontdekking van aardolie en aardgas.

3. Dhow Harbour - authentieke haven van Doha met talloze oude houten boten.

4. Museum of Islamitic Art - Islamitisch kunstmuseum aan het water.

5. Doha Skyline viewpoint - uitzichtpunt over de baai met de Doha skyline op de achtergrond. 

6. Qatar National Museum - bijzonder architectonisch gebouw geopend in maart 2019. 

Het Pearl eiland en het Kaltara Cultural Village moeten we helaas overslaan omdat deze buiten het bereik van een metrohalte ligt en dus al helemaal niet lopend te bereiken is. Later zullen we hier tijdens de terugreis wel overheen vliegen. 


Conclusie Qatar

Doha en Qatar Airways zijn de paradepaardjes van Qatar. De luchtvaartmaatschappij is van wereldklasse, alleen kunnen de regels en procedures voor transit tours veel duidelijker gemaakt worden. Doha wilt zich nadrukkelijk profileren op het wereldtoneel door het organiseren van mondiale sportevenementen. Zeker voor het aankomende WK voetbal in 2022 staat de stad nog volop in de steigers. Met in het oog springende bouwprojecten en moderne Arabische architectuur poogt Doha hordes toeristen te trekken. Als we om ons heen kijken zien we die echter maar weinig en heeft de Qatarese stad wat dat betreft een enorme achterstand op Dubai. Qatars wens om van Doha een toeristische topbestemming te maken voelt nogal geforceerd aan en overtuigt (nog) niet. Het is ook lastig een cultuur van een land te definiëren dat grotendeels bestaat uit expats en gastarbeiders. 

3 sterren

✅ Veel West-Europese inwoners zoals Nederlanders kunnen visa-vrij reizen naar Qatar. 

✅ De in een baai gelegen skyline van Doha met al haar kantoorgebouwen is indrukwekkend. 

✅ Door Qatar Airways is Doha een populaire vliegbestemming geworden om op over te stappen tijdens Europese/Aziatische continentale vluchten. 

 

⁠⁠⁠⁠ Onduidelijke informatievoorziening m.b.t. de transit tours van Qatar Airways.

⁠⁠⁠⁠ Gastvrijheid en voorzieningen op het Hamad vliegveld laat te wensen over. 

⁠⁠⁠⁠ De vele bouwprojecten inspireren nog geen massa toeristen om Doha te bezoeken. Het is nog niet aantrekkelijk of bijzonder genoeg.  

TIP 1: staar je bij een stopover overnachting niet blind op het buitensporige dure Oryx vliegveld hotel. Een Uber brengt je voor nog geen €10 in een kwartiertje naar het centrum waar je voor nog niet de helft van de prijs in uitstekende hotels verblijft.

 

TIP 2: pas je kledingkeuze aan op de voorschriften van Qatar. Dus geen blote schouders of knieën. 


Foto's Qatar