In Puglia genieten van mooie plaatsjes en de Italiaanse najaarszon

Piazza Duomo Brindisi

3 oktober - 14 oktober 2020

Italiaanse vlag

Salento | Puglia | Italië

Bed icoon

Robinson Club Apulia

Vliegtuig icoon

 Transavia

Terwijl de bevreesde ‘’Tweede Coronagolf’’ al volop gaande is, pogen wij begin oktober nog een zonvakantie te ondernemen in Zuid-Europa. Veel keus hebben we niet, omdat vakantielanden als Kroatië, Spanje, de Griekse eilanden en grote delen van Frankrijk oranje gebied zijn geworden. In deze coronaperiode doet Italië het goed en hier zijn wij als Nederlanders nog wel welkom zonder coronatest dus kiezen we voor Puglia (Nederlands: ‘’Apulië’’). Dit vanwege de aansprekende Italiaanse plaatsjes, het zonnige Zuid-Italiaanse klimaat en het exclusieve Robinson Resort: een 4-sterren all-inclusive resort met uitstekende reputatie dat volledig in handen is van TUI Group.


Buitenkans in de Hak van de Italiaanse Laars

We hadden er sterk rekening mee gehouden dat we vanwege de oplopende besmettingen in heel Europa niet meer op vakantie konden in het buitenland. Daarom voelt 12 dagen doorbrengen in de ‘’Hak van de Laars’’ als een onverwachte buitenkans. Puglia zou zich prima lenen voor een rondreis, maar in deze onzekere coronatijd vinden wij het prettiger om in één accommodatie te verblijven en vanuit hier dagtripjes te ondernemen naar omringende gebieden. Daarom hebben we de pakketreis bij TUI uitgebreid met een huurauto. Het Robinson Resort ligt in het meest zuidelijke puntje van Puglia waardoor we alleen de zuidelijke steden en overige highlights willen bezoeken, omdat deze binnen één uur aan te rijden zijn. Gelukkig blijven er dan nog genoeg leuke activiteiten over, naast al het tofs wat het Robinson Resort te bieden heeft natuurlijk. Want dat is een hoop…. 


Hiken Puglia

Hiken langs de Ionische kust

Meteen op onze eerste volledige dag Puglia besluiten we vanwege het bewolkte weer om de enige fysieke activiteit in onze vakantie te ondernemen. In het uiterste puntje van de hak van de laars van Italië loopt een wandelpad genaamd Sentiero delle Cipolliane. Deze hike loopt langs de rotsige kust van de Ionische Zee, tijdens het wandelen krijgen we zelfs meerdere keren een melding van onze telefoons met ‘’Welkom in Griekenland…’’. Zowel online als ter plaatse wordt niet helemaal duidelijk hoe lang de route nu precies is en of het mogelijk is om een rondje te lopen.

Daarom keren we na 1,5 uur lopen maar weer om. Dit wandelpad is uitdagend waarbij je door zeer smalle rotspaden moet lopen en ook de nodige stenen moet beklimmen. Naast het startpunt van de hike bevindt zich een indrukwekkende kloof (genaamd Fiordo del Ciolo) waar een brug in onderhoud weerszijden verbindt. Vanaf de zijkant vormt dit met zonnig weer een fraai plaatje wanneer het zeewater in de kloof lichtblauw kleurt. 


Dagtocht Lecce

Amfitheater Lecce Piazza Sant'Oronzo

In het begin van ons verblijf in Puglia is het weer wisselvallig waardoor we juist deze dagen uitkiezen om een aantal plaatsjes in de omgeving te bezoeken. Lecce is de eerste en direct de grootste stad waar we naartoe zullen gaan. Met bijna 100.000 inwoners is Lecce de hoofdstad van de gelijknamige provincie in de regio Puglia. Het is een uur rijden naar een dubieuze parkeerplaats bij het treinstation van Lecce waar bij terugkomst de slagboom van pure ellende eraf zou vallen en we dus gratis kunnen parkeren. 

 Basilica di Santa Croce Lecce

Gelukkig is deze plek niet representatief voor de rest van de stad want Lecce staat namelijk bekend om haar klassieke barokstijl. Via de oude stadspoort Porta San Biagio betreden we de binnenstad en lopen we al snel tegen het oude kasteel van Karel V aan. Volgende halte is de Basilica di Santa Croce, toch wel het hoogtepunt van de stad. De Santa Croce (17e eeuw) is het beste voorbeeld van de uitbundige barokstijl. Er mag 150 jaar aan gebouwd zijn, het resultaat mag er wezen. De voorgevel is extreem versierd met allerlei tierelantijntjes: het vormt een mix van talloze figuren, monsters en engeltjes. Allemaal bestaand uit dezelfde stralende witte kleur stenen wat de kerk een echte eyecatcher maakt. We doen de nodige moeite om aan het juiste muntgeld te komen waardoor Tessa haar penny coin collectie kan uitbreiden met de enige aanwezige penny coin van Lecce. 

Hierna lopen we door naar het centrale stadsplein Piazza Sant'Oronzo dat voor de helft bestaat uit de goed bewaard gebleven ruïnes van een Romeins amfitheater uit de 2e eeuw n. Chr. Het is tof dat Italië overal haar rijke historie respecteert door deze oude monumenten op dure grond zo openbaar tentoon te stellen aan publiek. Het is fijn dat alle highlights in Lecce op loopafstand van elkaar gelegen zijn waardoor we op een relaxt tempo de bezienswaardigheden kunnen afgaan. In katholiek Italië zijn dit nu eenmaal veel mooie kerken: 

Lecce Cathedral

Chiesa di Sant'Irene

Chiesa di San Matteo

Église Santa Chiara de Lecce

Hoewel het via een combinatieticket relatief goedkoop is, besluiten we alleen de Santa Croce kathedraal in te gaan. De Lecce Cathedral verdient nog een aparte toelichting. Deze ‘’hoofdkerk’’ van Lecce is gelegen aan het fraaie Piazza del Duomo, stamt uit de 13e eeuw en is  in 1659 succesvol gerenoveerd. We sluiten onze dag in Lecce in stijl af bij Porta Napoli, een andere oude stadspoort. 

 

Florence van het Zuiden?

Lecce wordt het ‘’Florence van Zuid-Italië’’ genoemd. Hoewel de vele klassieke kerken en andere gebouwen inderdaad bijzonder fraai gedecoreerd zijn, is deze vergelijking wel overdreven. Lecce is sowieso al veel kleiner en is in tegenstelling tot Florence (hier zijn we in 2016 geweest) niet één groot open luchtmuseum waar je bijna in iedere straat je ogen uitkijkt. Lecce is wel een typische Italiaanse provinciestad met een aantal Barok pareltjes en is daarom zeker een dagbezoek waard.  


Gallipoli

Gallipoli kasteel

Het tweede plaatsje dat wij in Apulië bezoeken is Gallipoli, niet te verwarren met het Turkse Gallipoli, bekend van de rampzalige invasie van de geallieerden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Gallipoli is een historische stad die bestaat uit een nieuw en oud gedeelte. Het oude centrum is gebouwd op een kalkstenen eiland en is enkel met het vasteland verbonden door een 16-eeuwse stenen brug. Dit schiereiland is gevuld met pittoreske straatjes met wit gepleisterde huizen. Dit is een duidelijke verwijzing naar de Grieken die de stad hebben gesticht en Kalepolis (‘’mooie stad’’) hebben genoemd.

 

Vanaf ons resort is het een half uur rijden naar Gallipoli waarbij we aan de rand van het centrum kunnen parkeren. Normaliter schijnt dit parkeerterrein in hoogseizoen helemaal vol te staan, maar nu staan er slechts een handjevol voertuigen. Grappig is dat de lunchpauze in Zuid-Italië zo belangrijk is dat je gedurende deze tijd (van 13:00 tot 16:00 uur) zelfs geen parkeergeld hoeft te betalen. Bijzondere Italiaanse gewoontes….

Hieronder vijf Gallipoli bezienswaardigheden die wij bezocht hebben:

  •  Fontana Greca
    Deze fontein bevindt zich vlak voor de brug naar de oude stad en verleent zijn naam aan de veronderstelling dat deze fontein in de 2e eeuw door de Grieken is gebouwd. Lang dacht men daarom ook dat dit de oudste fontein van het land was. #Fakenews.

  • Cathédrale de Gallipoli
    Rijk versierde kerk in klassieke barokstijl middenin het centrum.

  • Church of Saint Mary of Purity
    Opvallend klein hoekig wit kerkje aan het water. 

  • Beach of Purity
    Stadstrand dat over gaat in de haven.
  • Castello di Gallipoli
    Wanneer je de oude stad betreedt wordt je begroet door het machtige Kasteel van Gallipoli dat bijna volledig omringd is door de zee. Het kasteel is gebouwd in de elfde eeuw en herbouwd in de dertiende eeuw in Byzantijnse stijl. Castello di Gallipoli had als functie om de stad en de haven te bewaken tegen indringers. Wij konden het kasteel in voor € 5 per persoon om zodoende meer over deze plek te leren. Hier lezen wij bijv. dat Gallipoli eeuwenlang dé hofleverancier was van olijfolie (dit was arbeidsintensief werk dat onder de grond werd gemaakt) en dit werd door heel Europa verspreid om lantaarnpalen te verlichten. We zien op een grote kaart naar welke Europese grote steden dit werd getransporteerd en tot onze verbazing staat onze woonplaats Dordrecht hier tussen. Staat toch mooi in een rijtje met Oslo, Venetië en Barcelona.

Onderweg kwamen wij ook nog een huis tegen wat tot een levensgroot kerststal was omgebouwd. Hier kun je gratis naar binnen, een aanrader! Mocht je een dagdeel over hebben dan mag je Gallipoli zeker niet overslaan! Dit historische plaatsje is een begrip in de Salento regio (Zuid-Puglia).

Castello di Gallipoli

Porto Cesareo

Strand Porto Cesareo

We hebben een mooie weerdag uitgekozen om te relaxen bij de prachtige stranden van Porto Cesareo. Het hele gebied rond Porto Cesareo is beroemd om zijn prachtige stranden en ondiepe, kristalheldere wateren. Het kustgedeelte hier is één van de mooiste van Apulië en de perfecte plek om te zwemmen, te drijven in het water en om er van de zon te genieten. Het is een uurtje rijden vanaf het Robinson resort naar het badplaatsje aan de westkust van Puglia. Als je enigszins in de buurt bent van Porto Cesareo dan loont het zeker om hier een middag te chillen. Porto Cesareo bestaat uit vier stranden, allemaal gelegen in verschillende baaien naast elkaar. Wij lagen op het rustige, kleine strand genaamd Torre Chianca Beach, vernoemd naar de gelijknamige toren die op de pier staat. Populairder is het grotere buurstrand ‘’Spiaggia delle Dune’’ waar je ook een ligbedje kunt huren. Al deze stranden zijn goed op loopafstand te bereiken van elkaar.

 

Met nog geen 5.000 inwoners is Porto Cesareo een klein dorp maar wel gezegend met een sfeervolle boulevard waar het op een zonnige dag gezellig levendig is. Wegens een gebrek aan parkeerplek rijden we hier alleen eventjes doorheen. Overigens bezitten de stranden wel een groot gratis parkeerterrein.   


Otranto

Op onze voorlaatste dag in Puglia brengen we een middag door in Otranto, een historisch klein dorp aan de oostkust. De plaats kent een bewogen geschiedenis. In de 15e eeuw was Otranto een bloeiende havenplaats dat sterk profiteerde van zijn tactische ligging aan de Italiaanse zuidkust. Dit veranderde toen de Ottomanen de kust van Otranto aanvielen. 

Skeletten in Santa Maria Annunziata kerk

Toen 813 inwoners van de stad die zich in de kathedraal hadden verstopt zich niet wilde bekeren tot de islam zijn zij allen bruut vermoord. Ter nagedachtenis aan deze slachtpartij worden de botten van een deel van deze martelaars tentoongesteld. Een luguber aanzicht, maar door het zo beeldend te maken krijgt het verhaal wel de impact die het verdient. De Santa Maria Annunziata is verder een fraaie kerk uit de 11e eeuw met een mooi gedecoreerd plafond en een indrukwekkend mozaïekvloer bestaande uit 600.000 tegels. Wil je de Kathedraal van Otranto ook bezoeken? Dit is gratis, let alleen wel op de tijden omdat de kerk dagelijks tussen 12:00 en 15:00 uur gesloten is vanwege de beruchte Zuid-Italiaanse ‘’lunchpauze’’...

Kasteel van Otranto

Otranto is een toeristisch plaatsje, maar voelt desondanks authentiek aan. Zeker nu wij er zijn -buiten het hoogseizoen en in coronatijd- is het lekker rustig waardoor we optimaal kunnen genieten van de karakteristieke steegjes, kastelen, kerken en het uitzicht over de haven met lichtblauw zeewater. We merken pas na een tijdje hoe klein Otranto eigenlijk is als we voor de zoveelste keer langs het centrale plein lopen waar o.a. de roze Torre Civica dell’Orologio klokkentoren gevestigd is. We zijn allebei dolenthousiast over Otranto! Overige bezienswaardigheden waar we langs lopen zijn kasteel Largo Porta Alfonsina en Basilica St. Pietro. We zijn het Kasteel van Otranto niet in geweest, maar zelfs als je dit wel doet zal je aan 2,5 uur zeker genoeg tijd hebben om het plaatsje te ervaren. 


Laghetto Cave di Bauxite

Meer van Bauxite

Na het bezoeken van Otranto rijden we door naar het vlakbij gelegen ‘’Meer van Bauxite’’. Het Meer van Bauxiet of de Laghetto di Bauxite ligt een kleine drie kilometer ten zuiden van de stad, het meer is ontstaan bij een steengroeve voor de winning van bauxiet steen. Deze onwaarschijnlijke plek is bijzonder kleurrijk. Het meer zelf is felgroen en de stenen rondom het meer zijn roodbruin.

De natuur heeft deze oude steengroeve inmiddels overgenomen waardoor het natuurgebied nu ook is omgeven door riet en gevarieerde planten. Kortom, een bijzonder kleurrijk fenomeen. Je kan hier dichtbij parkeren bij een bewaakte parkeerplaats voor € 3. Goed om te weten is dat de korte wandeltocht naar het meer door plakkerig rood zand gaat dat je moeilijk van je schoeisel af krijgt. 

Meer van Bauxite


Punto Palascia

Punto Palascia

We sluiten onze dag rondom Otranto af bij Punto Palascia, het meest oostelijke gelegen puntje van Italië. Er loopt een wandelpad naar een vuurtoren met terras + informatiepunt over de omgeving.

 

Vanaf de kade hebben wij bij redelijk helder weer zelfs uitzicht op de bergen in Albanië. Op deze plek is de Adriatische Zee namelijk slechts 100 km breed. Vanwege deze strategische ligging is hier ook een militaire kazerne gevestigd. 


Romeinse zuil Brindisi

Vakantie afsluiten in de oud Romeinse stad Brindisi

Pas eind van de dag vliegen we na 12 dagen Puglia naar huis via Brindisi, dus we willen deze reisdag nog optimaal benutten door de middag in de oude havenstad door te brengen. Brindisi heeft de grootste natuurlijke haven ter wereld. Dankzij deze gunstige ligging was de stad al tijdens het Romeinse Rijk een belangrijke plek toen de plaats nog Brindisium heette.

 

De Via Appia is één van de oudste en belangrijkste wegenroutes uit de Romeinse Tijd die van Rome naar Brindisium liep. Aan de kade vindt je hier nog bewijs van terug in de vorm van een Romeinse zuil (‘’Colonne Romane’’) die het eind van de Via Appia markeert. Veel scheepvaart vanuit Italië naar bijvoorbeeld Romeinse kolonies vertrok vanuit Brindisi.

Brindisi is qua grootte en inwoneraantal ongeveer gelijk aan Lecce, maar deze twee provinciesteden bezitten andere kenmerken. Lecce kent veel smalle straatjes en klassieke gebouwen in de uitzinnige barokstijl, terwijl Brindisi meer geschiedenis ademt, ruimer is opgezet en aan de zee gelegen is. Beide steden zijn echter een bezoek waard. Net als Lecce bezit het centrum aansprekende bezienswaardigheden die ook goed aan te lopen zijn. Naast de Romeinse Zuil zijn onderstaande highlights aan te merken:   

Brindisi Cathedral
  • Monumento al Marinaio d’Italia
    Monument dat werd gebouwd om de ongeveer 6.000 zeelieden te herdenken die tijdens de Eerste Wereldoorlog (1915 - 1918) zijn gesneuveld in opdracht van Benito Mussolini.
  • Lungomare Regina Margherita
    Uitgestrekte boulevard van Bridisi vol met terassjes en palmbomen.
  • Chiesa di San Giovanni al Sepolcro
    Kerk en temple uit de 11e eeuw. 
  • Palazzo Granafei-Nervegna
    Gemeentekantoor naast een afgebroken ruïne en archeologische vindplaats.
     
  • Piazza Duomo & Bridisi Cathedral
    Mooi centraal stadsplein waar o.a. de kathedraal gevestigd is.
  • Swabian Castle of Brindisi
    Kasteel uit de 12e eeuw dat nu dienst doet als kazerne.

Zwembad Robinson Club Apulia

 

Robinson Club Apulia

We verblijven dus een kleine twee weken in Robinson Club Apulia. Tessa werkt inmiddels bijna één jaar bij TUI Nederland dus zij is bekend met het populaire 360 graden aanbod van de Robinson resorts. Het Robinson Resort in Puglia ligt afgelegen maar je kiest met het Robinson concept echt voor een accommodatie dat meer biedt dan alleen een bed en eten. 

Boogschieten Robinson Club Apulia

Eten & drinken

Een veelgehoorde klacht bij all-inclusive resorts is dat je veel hetzelfde eet. Bij Robinson is dit niet aan de orde, omdat je keuze hebt uit de onderstaande restaurants:

• Hoofdrestaurant met zeer groot buffet

• Strandrestaurant (Trattoria)

• Pizzaria

• Barbecue terras

• Specialiteitenrestaurant (extra kosten)

• Kinderrestaurant

Het eten is niet alleen van goede kwaliteit, een groot deel van het aanbod is bij het buffet dagelijks anders. Gedurende de volledige dag en avond kun je onbeperkte drankjes bestellen bij de bar bij het main restaurant en de strandbar. Eten is mogelijk tijdens ontbijt (7:00 – 11:00 uur), lunch (12:30 – 14:30 uur), snack moment (15:00 – 17:00 uur) en het diner (19:00 – 21:00 uur). 

Sport

Zo zijn er talrijke sportactiviteiten die je kunt plannen via hun eigen app zoals: 

  • Aqua fit in zwembad
  • Aqua Zumba in zwembad
  • Binnen sportlessen (van boksen tot plank challenge
  • Boogschieten
  • Watersportactiviteiten zoals kajakken, windsurfen en suppen.
  • Tafeltennis 
  • Tennissen op één van de 9 aanwezige tennisbanen
  • Volwaardige fitnesszaal

Relax & ontspanning

Ook op het gebied van ontspanning is het aanbod divers:

  • Drie zwembaden
    Bestaande uit één hoofdzwembad naast het main restaurant waar de aqua sport- en zumbalessen worden gehouden + adults only zwembad +
    zwembad meer gericht op kinderen met 2 glijbanen.

  • Privé strand met ligbedjes en parasol.

  • Wellness ruimte waar je tegen betaling verschillende massages kunt boeken.

  • Gratis sauna + afkoelbad.

Entertainment

Ook probeert de enthousiaste crew de dagen levendig te maken door thema avonden te organiseren. Zo stond een zaterdagavond dat wij er waren in het teken van ‘’chique’’ waarbij alle gasten verzocht werden extra netjes gekleed naar het diner te gaan. De avond werd vervolgens afgesloten met een vuurwerkshow in het resort waar al het personeel aanwezig was. Sowieso zijn de avonden alles behalve saai, want in het bijbehorende theater zijn er bijna dagelijks voorstellingen (o.a. dansoptredens en optredens van een illusionist) terwijl je buiten bij het hoofdzwembad tot middernacht geniet van goede live muziek met afwisselende artiesten. 

Duits publiek

Is er dan niets aan te merken aan Robinson Club Apulia? Jawel. Het resort is te Duits georiënteerd. Op het moment dat wij er zijn bestaan de gasten minimaal voor 90% uit Duitsers dus het is begrijpelijk dat de voertaal Duits is. Echter is het wel een zwaktebod dat veel medewerkers verder geen woord Engels kunnen spreken. Zo was het optreden in het theater van de illusionist ook volledig in het Duits, zijn veel informatieteksten ook alleen in het Duits en kun je enkel als Duitser de dagexcursies van TUI boeken. Handig en prima voor de vele Duitse bezoekers, maar als je niet Duitstalig bent dan voel je je als gast wel een beetje buitengesloten. Sowieso vind ik het voor de sfeer in het resort beter als het publiek uiteenlopender is qua afkomst. Echter zal dit niet snel veranderen als de insteek zo Duits blijft. 

 

Overigens is er verder niks mis met het nette publiek dat er komt. Er zijn veel gezinnen, omdat het resort zeer kindvriendelijk is, maar er zijn ook jonge en oude stellen. Opvallend zijn bovendien de vele soloreizigers die bewust voor Robinson kiezen vanwege het brede aanbod van activiteiten en het sociale contact. Mede door het prijsniveau zijn de bezoekers overall gezien anders dan het doorsnee all-inclusive publiek die naar Turkije of Egypte afreizen.

Persoonlijke benadering

Typerend voor de Robinson clubs is dat het personeel echt een band met het publiek tracht te ontwikkelen. Denk aan de barman die jouw drankjes voorkeur probeert te onthouden tot sportinstructeurs die iedereen direct bij naam noemen. Vanuit alle geledingen geniet het personeel oprecht van de sociale interactie. Zo ontvangt de general manager de gasten dagelijks vriendelijk bij binnenkomst in het main restaurant. Alle medewerkers zijn erg klantvriendelijk en groeten je spontaan wanneer ze je tegenkomen. De persoonlijke benadering komt absoluut over.  

Coronavirus

We hebben diepe bewondering voor de manier waarop het resort omgaat met de uitdagingen die het coronavirus met zich meebrengt. Met honderden bezoekers is het immers toch best spannend om een all-inclusive propositie aan te bieden. Eigenlijk gaan alle activiteiten met wat aanpassingen gewoon door zodat het resort niet zijn charme verliest en dit niks af doet aan je vakantiegevoel. Voor de buffetten wordt dit opgelost door het eten achter plexiglas te zetten zodat je aan de medewerkers kunt doorgeven wat je opgeschept wilt hebben. Belangrijk is dat er continu genoeg personeel aanwezig is zodat er nergens lange rijen ontstaan. De medewerkers zijn altijd uitgerust met mondkapjes en handschoenen om de hygiëne te waarborgen. Een opzet die noodzakelijk is in coronatijd, maar eerlijk gezegd vinden we dit sowieso wel een verbetering die wat ons betreft structureel doorgevoerd mag worden. Binnen moeten alle bezoekers ook tijdens het rondlopen verplicht een mondkapje dragen en hier houdt iedereen zich keurig aan. De enkeling die toch (per ongeluk) geen mondkapje draagt wordt hier direct door het personeel op aangesproken. 


Conclusie Puglia

Puglia behoort nog niet tot de meest populaire vakantieregio's van Italië, maar onder Italië fans wordt deze regio wel sterk gewaardeerd om haar pittoreske historische plaatsjes, haar zonnige klimaat en de kust die nooit ver weg is. Het is dan ook een geschikte bestemming om doorheen te reizen omdat het een goede afwisseling biedt van cultuur en zon. Ook is de afstand behapbaar om de regio binnen een paar weken te verkennen. Vanwege de corona-omstandigheden kozen wij ervoor om op één accommodatie te verblijven, helemaal in het zuiden waardoor we niet boven Brindisi zijn geweest terwijl er in Noord-Puglia ook tal van aantrekkelijke steden en dorpen zijn. Puglia is in oktober nog een prima vakantiebestemming waarbij je de meeste dagen gewoon aan het zwembad of strand kunt liggen. Afgezien van het bijzondere Meer van Bauxite en de fraaie kusten moet de regio het niet van haar natuur hebben. Het landschap is overwegend vlak en kaal.  

✅ Lekker weer tot diep in het najaar. Wij genoten t/m halverwege oktober van veel zonnige dagen met gemiddeld 22 graden. 

✅ Puglia bezit veel aansprekende authentieke plaatjes. In de Salento regio zijn Gallipoli en Otranto leuke oude dorpjes terwijl Lecce en Brindisi leuke provinciesteden zijn waar je wat langer kunt doorbrengen. 

✅ De Hak van de Laars is voor het grote publiek nog een stukje onontdekt Italië. Deze regio is beduidend minder toeristisch dan bijvoorbeeld Sicilië of Lombardije.

✅ Puglia bezit met de Ionische en Adriatische zee twee mooie kusten. De zee is in dit schiereiland nooit ver weg. Vooral de stranden boven Otranto en Porto Cesareo zijn fraai.  

 

❌ Het landschap van Zuid-Apulië is vrij droog en stoffig.

❌ Weinig aanbod van aantrekkelijke hikes.  

 

TIP: wil je op vakantie volledig verzorgd en vermaakt worden? Kies dan voor Robinson Club Apulia. Dit resort is ook uitermate geschikt voor kinderen.


Foto's Puglia