Luxemburg: pittoreske hoofdstad met unieke vestingwerken

Stedentrip Luxemburg

13 augustus - 14 augustus 2021

Luxemburgse vlag

Luxemburg Stad | Luxemburg

Bed icoon

Park Inn by Radisson Luxembourg City

Auto icoon

Renault Scénic

Na onze rondreis door de Alpen sluiten we de autovakantie af in Luxemburg, de gelijknamige hoofdstad ligt perfect op de route naar huis. Max is vanwege zijn bescheiden Luxemburgse roots al diverse keren met familie naar het Groothertogdom geweest. Nu krijgen we de kans om samen dit eigenzinnige plaatsje te bezoeken tijdens een korte tussenstop. 


Zuidelijke Skyline van Luxemburg

Zomerse uitgaansavond in Luxemburg stad

Ondanks dat we redelijk vermoeid zijn aan het einde van een intensieve rondreis (het moordende reistempo en de vele hikes laten zich voelen) willen we Luxemburg als extraatje gewoon goed benutten. We komen vrijdag eind van de dag aan bij ons hotel, gelegen aan de zuidelijke rand van het centrum. Gelukkig kan dat in één van de kleinste hoofdsteden van Europa nooit ver weg zijn. We lopen via de Passerelle brug in 10 minuten naar de historische binnenstad.

Uitgaansgebied Luxemburg

Deze 19e eeuwse stenen verkeersviaduct bevindt zich boven een groene vallei en biedt uitzicht over de rivier Alzette. Met de nieuwere Adolfsbrug en de Toren Van Spuerkees-Bank maken deze bezienswaardigheden deel uit van de zuidelijke skyline van de stad.

 

We eten aan een gezellig druk centraal plein dat uitpuilt van de terrasjes. Sowieso is de sfeer op deze zomerse vrijdagavond uitermate levendig. Afgaande op de volle buitenbars met muziek lijkt corona hier ook niet meer te bestaan in de zomer van 2021. Overal verspreid door de stad zijn er verlichte terrasjes. 


Vallende ster uit de Perseïden gespot

Op deze nacht passeert de jaarlijkse meteorenzwerm Perseïden de aarde. Het ene jaar levert dat meer vallende sterren op dan het andere jaar. Dit jaar zijn de omstandigheden gunstig, want er zijn bovengemiddeld veel meteoren te zien omdat de maan nauwelijks zichtbaar is waardoor de nachthemel dus donker blijft. Maarja wat zijn onze kansen middenin het stadscentrum met al haar lichtvervuiling? Uitgerekend wanneer we onszelf met moeite door de uitgaansmenigte hebben gewurmd zien we een heldere ster naar beneden komen. Wat gaaf! Vol verwondering over deze bijzondere locatie voor het zien van een vallende ster lopen we na deze gezellige avond weer terug naar het hotel.


Vestingwerken Kazematten

Vestingwerken Kazematten

Door de strategische positie van Luxemburg was de stad vanaf de 16e eeuw tot aan 1867 één van de grootste versterkte plaatsen in Europa. De stad is in de loop van de geschiedenis door verschillende rijken ingelijfd die de stadsvesting vervolgens weer verder versterkten. Achtereenvolgens behoorde Luxemburg tot het Heilige Romeinse Rijk, het Huis van Bourgondië, de Habsburgers, de Franse en Spaanse koningen en de Pruisen. De vestingwerken waren tot hun gedeeltelijke afbraak in 1867 een mooi voorbeeld van eeuwenlange militaire architectuur. Hoewel daar nog maar een klein deel van over is, zie je nog steeds overal in de stad de stadsmuren terug. Een voorbeeld hiervan zijn de ‘’kazematten’’ die bestaan uit een ondergrondse militaire vestinggordel.

Deze tunnels zijn 21 kilometer lang en zijn uitgegraven uit stevige rotswanden. Ze waren gemaakt met de bedoeling om soldaten te verbergen. Maar ook om plek te bieden aan paarden en om uitrusting op te slaan.


Bovenstad en benedenstad

Luxemburg Stad is een mooie stad waar geschiedenis en moderne architectuur hand in hand gaan. De stad heeft enorm veel groen waardoor het altijd een rustieke uitstraling heeft. Vooral het stadspark draagt hieraan bij dat dwars door de stad loopt en in een diepe kloof gelegen is. Hoewel je hier middenin de stad bent, hoor en zie je er niets van omdat het stadsverkeer zich ver boven je bevindt. Deze gelaagde structuur met een duidelijke boven en benedenstad tekenen Luxemburg en onderscheidt de stad van andere (hoofd)steden. We lopen de steegjes beneden af en wandelen over de vestingwerken rondom de bovenstad. De hoogteverschillen tussen de boven- en benedenstad zijn aanzienlijk. De benedenstad ligt verspreid in de groene valleien en is met de bovenstad verbonden via trappen en slingerende weggetjes.

Gelaagde stad Luxemburg

Luxemburg behoort tot de meest welvarendste steden van Europa en dat zie je terug aan de vele banken en andere financiële instellingen die er gevestigd zijn. Grote pleinen en statige boulevard kenmerken de bovenstad. Hier bevindt zich ook de populaire en moderne wijk Kirchberg. De benedenstad is anders van aard. Hier is het een wirwar van authentieke straatjes, schilderachtige huisjes en pittoreske horecatentjes. 

Hierna vinden we het genoeg geweest en keren we nu echt huiswaarts. Ondanks de zomerse temperaturen van boven de 30 graden Celsius en onze enigszins vermoeide conditie zo aan het eind van onze rondreis, hebben we Luxemburg nog prima weten te verkennen. Kortom, een geslaagde tussenstop!


Conclusie Luxemburg

Luxemburg is gebouwd rond een strategisch gelegen vesting. De stad is klein en compact, maar vol leven zonder de overheersende drukte van sommige andere Europese hoofdsteden. Omdat de stad niet al te groot is kun je vrij gemakkelijk alle bezienswaardigheden en musea van de stad te voet of op de fiets bezoeken. De hoofdstad van het Groothertogdom is een bijzonder relaxte stad. Hoewel het de hoofdstad is van een klein landje heeft het toch echte internationale allure. En dat allemaal op nog geen 4 uur rijden vanaf de Nederlandse Randstad. 

4 sterren

Bijzondere stadsindeling door uitgesproken boven- en benedenstad.

Pittoreske middeleeuwse binnenstad met authentieke steegjes, stadsmuren en bruggetjes.

Groene stad inclusief stadspark in de vallei.

Gemoedelijke sfeer, yuppen uitgaanspubliek.

 

⁠⁠⁠⁠ Luxemburg is één van de rijkste steden van Europa en dat zie je overal terug aan het hoge prijsniveau

⁠⁠⁠⁠ Kleine (brave) stad, leuk voor 1 volle dag.

Luxemburg bezoeken

TIP: vergeet vooral niet goedkoop te tanken bij de Shell Pomp Luxemburg dat tevens het grootste tankstation van Europa is. 


Foto's Luxemburg


Eerdere Luxemburg ervaringen

De opa van Max was in het bezit van een Luxemburgs paspoort en hoewel Max zijn opa nooit heeft gekend is hij dus ‘’op papier’’ kwart Luxemburgs. Tja, wat moet je daarmee? Het vormde in ieder geval aanleiding voor zijn familie om regelmatig richting dit Europese mini-landje te gaan. Zo werd Luxemburg drie keer eerder aangedaan:

  1. Met ouders tijdens een vakantie.

  2. Tijdens een fietstocht vanuit Rotterdam waarbij het plaatsje ‘’Greiveldanger’’ het eindpunt was. Dit Luxemburgse dorpje is vanwege de achternaam van Max zijn opa (‘’Greweldinger’’ in het Nederlands) het symbool geworden van onze Luxemburgse roots. In de zomer van 2013 maakten Max deze fietstocht met zijn broertje Pim en neven Gino & Yannick. In 5 dagen fietsten zij van Rotterdam naar achtereenvolgens Antwerpen, Leuven, Dinant, Bastogne en dus Greiveldange + Luxemburg stad.  Een meer dan avontuurlijke fietstocht waarin bijna 500 km is afgelegd! 

  3. Met alle neven & nichten werd Luxemburg stad een weekend bezocht om de WK kwalificatie interland Luxemburg – Nederland te bezoeken in november 2016. Deze wedstrijd werd met 1-3 gewonnen door Oranje. 
Fietstocht naar Luxemburg
Familieweekend naar Greiveldange (Luxemburg)