Reizen door Oceanië

Collage natuur Australië en Nieuw-Zeeland
Links: Whitehaven Beach (Australië). Rechts: Lake Wanaka (Nieuw-Zeeland)

Bij Oceanië denkt iedereen meteen aan Australië en Nieuw-Zeeland. Deze eilanden zijn al miljoenen jaren afgescheiden van de rest van de wereld en bezit daarom een unieke collectie flora en fauna. Hoewel beide landen in dezelfde uithoek zitten, verschillen ze enorm. Australië is droog, warm en al 60.000 jaar bewoond door Aboriginals. Daarentegen is Nieuw-Zeeland groen, vulkanisch en pas sinds 1.200 na Christus als laatste land ter wereld bewoond geraakt door mensen. Wij ontdekten deze bijzondere landen tijdens twee rondreizen.

2019:

Van 6 oktober t/m 1 november reisden we langs de Australische oostkust. Van 1 november t/m 28 november reisden we over het Noordereiland en Zuidereiland van Nieuw-Zeeland.

 

2023

Van 10 oktober t/m 21 november reisden we langs de Australische zuidkust, grofweg van Perth naar Melbourne inclusief Tasmanië. Van 21 november t/m 21 december reisden we wederom over het Noordereiland en Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Van 22 december t/m 3 januari 2024 keerden we nog eventjes terug in Australië om daar de feestdagen door te brengen in Melbourne en Sydney.


2019: twee maanden reizen langs de Australische oostkust en Nieuw-Zeeland

Reizen door Oceanie

In 2019 reisden we voor het eerst naar Oceanië. In oktober 2019 reisden we met de Greyhound bus in 4 weken van Cairns naar Sydney langs de Australische oostkust. Hierna maakten we de oversteek naar Nieuw-Zeeland om daar met de auto vier weken rond te reizen over het Noordereiland en Zuidereiland. We raakten op slag verliefd op de schitterende natuur van Australië en Nieuw-Zeeland. In Australië genoten we van de paradijselijke kust, mooie eilanden, tropische stranden en kleurrijk koraal en natuurlijk de heerlijke Aussie vibe. In Nieuw-Zeeland stonden we compleet versteld van de wonderbaarlijke natuur die zo divers is. Niet voor niets zijn hier de Lord of the Rings en The Hobbit films opgenomen. 


2023: drie maanden reizen langs de Australische zuidkust en door Nieuw-Zeeland

Beide landen hebben ons zoveel plezier gebracht dat we vastbesloten waren om terug te keren op dit afgelegen continent. We voegden de daad bij het woord en kwamen sneller dan verwacht terug. Vier jaar later zetten we in oktober 2023 weer voet op Australische grond toen we aan onze half jaar durende wereldreis begonnen in Perth om de uitgestrekte Australische zuidkust te ontdekken. Eerst reden we met de camper in drie weken tijd 4.200 kilometer van Perth naar Adelaide om direct daarna de eilanden Kangaroo Island en Tasmanië te bewonderen. Tasmanië werd daarmee wederom een avontuurlijke camperreis.

Waterval in Tasmanie
Woestijn Australie
Camperreis Australie

Hierna reisden we wederom door naar het door ons zo geliefde Nieuw-Zeeland. Van 21 november t/m 21 december 2023 reisden we met luxe camper (Noordereiland) en slaapauto (Zuidereiland) door Nieuw-Zeeland om vervolgens voor de feestdagen wederom terug te keren naar Australië. Hier vierden we kerst in Melbourne en oud & nieuw in Sydney. Met een onvergetelijke vuurwerkshow bij het Sydney Opera House en de Harbour Bridge kwam er een prachtig en toepasselijk einde aan de eerste drie maanden van onze wereldreis die dus volledig in het teken stond van Oceanië

Oud & Nieuw vieren in Australie

Australië

Het is moeilijk om zo’n enorm groot land samen te vatten. We hebben de oostkust en zuidkust (inclusief Tasmanië) tijdens twee reizen uitgebreid bereisd. We hebben ons verwonderd aan de hagelwitte stranden, oude regenwouden, indrukwekkende kuststeden en uitgestrekte woestijnvlaktes. Daarnaast is de beroemde en beruchte Australische wildlife uniek. Zo zagen wij slangen, krokodillen en enge spinnen, maar ook onschuldige dieren zoals emoes, wombats, emoes, koala’s en talloze wallabies, kangoeroes en inheemse vogelsoorten (kookaburra’s, parkieten en kaketoes). Daarom is het niet gek dat Australië zo populair is onder reizigers, vooral de oostkust is populaire onder (jonge) backpackers. Wij hebben Australië leren kennen als een zeer vriendelijk land voor toeristen. De locals zijn trots op hun land en organiseren tours met veel respect en liefde voor de natuur.

Vlag van Australië
Reizen door Australie

Nieuw-Zeeland

Velen die Nieuw-Zeeland bezoeken vinden dat het mooiste land ter wereld en ook wij zijn deze mening toegedaan. De spectaculaire natuur is zó divers, hier vind je de meest schitterende landschappen allemaal in één land. Nieuw-Zeeland is het land van Lord of The Rings, actieve vulkanen, rokende geisers, groene heuvels, besneeuwde bergtoppen, ijzige gletsjers, felblauwe gletsjermeren, imposante fjorden, schone lucht en ontelbaar veel schapen, maar ook van exotische (surf)stranden, schilderachtige baaien, ongerepte jungle, unieke rotsformaties, grotten met glowwormen, pinguïns, schitterende sterrenhemel, Brits aanvoelende steden en Maori dorpen. Kortom, een land vol met contrasten. We hebben onze tijd in Nieuw-Zeeland mooi verdeeld over het vulkanische Noordereiland en het bergachtige Zuidereiland. Beide eilanden zijn sterk verschillend en op een eigen manier indrukwekkend. 

Vlag van Nieuw-Zeeland
Reizen door Nieuw-Zeeland


Verschillen Australië en Nieuw-Zeeland

Ondanks dat Australië en Nieuw-Zeeland in dezelfde uithoek op de wereldkaart te vinden zijn, verschillen beide landen enorm van elkaar. Het is dan ook gewoon nog minimaal vier uur vliegen van de Australische oostkust naar Nieuw-Zeeland. De overeenkomsten zijn dat beide landen een dominante Angelsaksische westerse cultuur bezitten door de Britse kolonisatie in de 18e eeuw, de afgelegen ligging en unieke diersoorten die er leven. Verder zijn er vooral veel verschillen in omvang, historie, wildlife, klimaat en landschappen. 

Kenmerken Australië

  • Overwegend droog woestijnlandschap
  • Droog en warm klimaat
  • Extreem groot en dunbevolkt land
  • Net zo groot als Europa
  • 70% van de Australiërs wonen in het zuidoosten
  • Inheemse dieren zijn vooral buideldieren en vogelsoorten
  • Hier leven roofdieren zoals slangen, krokodillen en de Tasmaanse Duivel
  • Kwetsbaar voor bosbranden
  • Grootste steden: Sydney, Melbourne, Brisbane, Perth en Adelaide
  • Hoofdstad: Canberra
  • Al 60.000 jaar bewoond door Aboriginals
  • Schilderachtige stranden, koraalriffen, mooie eilanden, wildlife en uitgestrekte woestijnvlaktes
  • Inwoners worden ‘’Aussies’’ genoemd
  • Drie hoofdtijdszones met maximaal 3 uur tijdverschil
  • 27 miljoen inwoners
  • Australië is erg westers
  • Lange afstanden rijden door hetzelfde landschap
Sydney

Kenmerken Nieuw-Zeeland

  • Veel groen en uiteenlopende natuur
  • Gematigder en natter klimaat
  • Klein land met meer schapen dan inwoners
  • Net zo groot als het Verenigd Koninkrijk
  • 76% van de inwoners wonen op het Noordereiland
  • Inheemse dieren zijn vooral vogelsoorten
  • Hier leven geen roofdieren waardoor voor veel dieren geen natuurlijke vijand bestaat
  • Kwetsbaar voor aardbevingen en vulkaanuitbarstingen
  • Grootste steden: Auckland, Wellington en Christchurch
  • Hoofdstad: Wellington
  • Pas sinds 13e eeuw na Chr. bewoond door Maori’s
  • Bergen, vulkanen, geisers, gletsjers, meren, fjorden, Hobbiton en groene heuvels
  • Inwoners worden ‘’Kiwi’s’’ genoemd
  • Geen verschillende tijdzones
  • 5 miljoen inwoners
  • Nieuw-Zeeland heeft een sterke Māori-cultuur
  • Veel bochtige wegen rijden door afwisselende natuur
Landschap Nieuw-Zeeland


Wat kenmerkt Oceanië als continent?

Kleinste en meest dunbevolkte continent

Oceanië heeft de kleinste landmassa en de laagste bevolkingsdichtheid (ongeveer 44 miljoen inwoners) van alle continenten. 

Grootste aantal eilanden

Oceanië bestaat uit duizenden eilanden verspreid over de Stille Oceaan. Dit maakt Oceanië het continent met de meeste eilanden ter wereld. De eilanden zijn ingedeeld in drie grote regio’s: Polynesië, Melanesië en Micronesië. 

Meest geïsoleerde continent

De meest afgelegen ligging met de langste reistijden naar andere continenten.

Hoogste biodiversiteit per vierkante kilometer

Veel endemische diersoorten, zoals de kangoeroe, wombat, kiwi en het vogelbekdier.

Enige continent zonder inheemse landzoogdieren


Nieuw-Zeeland en veel eilanden in Oceanië hadden geen inheemse landzoogdieren vóór menselijke aankomst. In plaats daarvan domineerden vogels, reptielen en insecten de ecosystemen. Mensen introduceerden later herten, konijnen, ratten en opossums, die veel schade aanrichtten aan de oorspronkelijke ecosystemen.

Unieke inheemse culturen

Aanwezigheid van Aboriginals in Australië en nog sterker de Māori cultuur in Nieuw-Zeeland. 

Pinguïn in Dunedin
Maori dans

Grootste koraalrif ter wereld

Oceanië herbergt enkele van de grootste en meest biodiverse koraalriffen ter wereld, waarvan het Great Barrier Reef voor de noordelijke oostkust van Australië in Queensland het bekendst is. Met 2.300 vierkante kilometer is dit met afstand het grootste koraalrif ter wereld. Wij hebben hier vanuit Cairns een dagtocht naar gemaakt om te snorkelen bij een prachtig koraalrif. 

Geologisch actief

Nieuw-Zeeland en veel andere Pacifische eilanden liggen in de zogenoemde ''Ring of Fire'', een gebied rondom de Grote Oceaan waar veel vulkanen en aardbevingen voorkomen. Dit komt doordat de aardplaten hier tegen elkaar botsen en bewegen. Deze platentektoniek is enerzijds verantwoordelijk voor de spectaculaire natuur in Nieuw-Zeeland, anderzijds beïnvloed dit onvermijdelijk ook het dagelijks leven van Nieuw-Zeelanders. Met verwoestende aardbevingen (2010 en 2011 in Christchurch) en vulkaanuitbarstingen (in 2019 de dodelijke uitbarsting op White Island) als gevolg.