In Byron Bay hiken naar het meest oostelijke puntje van Australië

Cape Byron walk

25 oktober - 27 oktober 2019

Australische vlag

Byron Bay | New South Wales | Australië  

Hotel icoon

Byron Bay Beach Hostel

Bus icoon

Greyhound Bus

Als tussendoortje verblijven we tussen Gold Coast en Sydney één dag in hipsterplaatsje Byron Bay. Hier kun je kajakken, surfen en natuurlijk de vuurtoren bezoeken op het meest oostelijke punt van Australië. Byron Bay is tevens de achtste en één na laatste bestemming van onze rondreis langs de Australische oostkust.

 

Met de Greyhound bus rijd je in 2,5 uur van Gold Coast naar Byron Bay. Hiermee verlaten we Queensland en maken we kennis met de eerste bestemming van New South Wales. Meteen bij aankomst merk je dat dit plaatsje drijft op rondreizende jonge backpackers. Het heeft van oorsprong ook al een hippie imago en dit trekt blijkbaar ook een bepaald publiek. Nergens zie je zoveel mensen op blote voeten over straat lopen of zich met skateboards voortbewegen (ook in hostels). Het hoort er kennelijk allemaal bij... 


Geschiedenis Byron Bay

Vuurtoren Byron Bay

Byron Bay staat bekend als één van de oudste plekken in Australië. Het land werd miljoenen jaren geleden gevormd door vulkanische uitbarstingen en werd door zijn vruchtbare land al snel bewoond door Aboriginals. De vele opgravingen en rotstekeningen zijn hier nog steeds getuigen van. Een andere noemenswaardige historische gebeurtenis is het SS Wollongbar scheepswrak dat in 1921 gestrand is en niet ver in zee ligt. Bij laag water zie je er stukken bovenuit steken.

Strand Byron Bay


Zee Byron Bay

Sterke wind als spelbreker

Op de aankomstdag wandelen we naar Byron Beach waar het onaangenaam hard waait. Dit weerhoudt ons ervan om lekker op het strand te liggen en gezien de winderige weervoorspelling lijkt kajakken of surfen ons ook geen goed idee. Niemand bevindt zich nu met deze weersomstandigheden dan ook in de zee. Dat is jammer, want de kans is aanzienlijk dat je dolfijnen of zelfs walvissen spot tijdens kajak tours! Het Australische walvisseizoen loopt namelijk van augustus tot november. In deze periode migreren de walvissen van het Great Barrier Reef naar Antarctica om daar de zomer door te brengen. 


Hike naar Cape Byron Lighthouse

Hevige wind of niet, de hike naar Cape Byron gaat door. We zijn hier immers om het meest oostelijke puntje van Australië te bezoeken via de Byron Bay Walking Track. Dit is met 1.9km een korte, maar uitdagende hike met veel hoogtemeters die eindigt bij de vuurtoren. Deze vuurtoren met de naam “Cape Byron Lighthouse” werd geopend in 1901 en is nog steeds in gebruik. Met 50 kilometer bevat deze vuurtoren het meest krachtigste uitzendlicht van Australië. Kortom, een bijzondere locatie wat ook het decor is van een trouwerij wanneer wij er zijn. De hike hiernaartoe brengt je langs de ruwe rotsachtige kust met gaaf uitzicht over de baai. Door de vele fotomomentjes kun je voor de hele hike gerust twee uur uittrekken. Helaas hebben we geen walvissen, dolfijnen of andere zeedieren gezien. Misschien vanwege het ruige weer? 


Conclusie Byron Bay

Een alternatieve relaxbestemming of een toeristisch hipsterdorp? De sfeer in Byron Bay moet je liggen. Het is niet helemaal ons ding, maar toch doen veel backpackers Byron Bay aan. Natuurlijk verandert je houding over dit plaatsje wanneer je walvissen of dolfijnen spot tijdens het kajakken of tijdens de hike. Vanaf Gold Coast moet je toch ergens stoppen op de weg naar Sydney en omdat we hier weinig konden (of wilden) doen, hadden we mooi de tijd om de Sydney stedentrip voor te bereiden.

Drie sterren

 Byron Bay bezit een uitdagende hike naar een unieke locatie: het meest oostelijke punt van het vasteland van Australië! 

✅ Bouw je graag een (nachtelijk) feestje? Dan ben je op deze partybestemming op de goede plek.

 

⁠⁠⁠⁠ Voel jij je niet zo thuis in plaatsje met een sterke hipster vibe? Vermijd dan dit backpackers hol.

⁠⁠⁠⁠ Buiten strandactiviteiten en de hike naar Cape Byron Lighthouse valt er weinig te doen. 

⁠⁠⁠⁠ Zoals de naam al zegt ligt Byron Bay aan een baai en daar waait het nu eenmaal hard.


Foto's Byron Bay