6 november - 8 november
& 16 november - 17 november 2023
Hobart | Tasmanië | Australië
Virgin Australia
Argyle Accommodation
Apollo Euro Tourer
Na de lange roadtrip met de camper van Perth naar Adelaide en een bezoek aan Kangaroo Island vervolgen we onze reis door Zuid-Australië met een 11-daagse rondreis door Tasmanië! We zijn super benieuwd naar dit afgelegen eiland. De rondreis door Tasmanië begint en eindigt in Hobart, de hoofdstad van het eiland en de staat Tasmanië.
Feitelijk reizen we op één dag van eiland naar eiland in Australië. We worden wakker op Kangaroo Island om eerst met ferry en auto terug te rijden naar Adelaide van waar het nog ongeveer 1,5 uur vliegen is naar Hobart. We hebben er dus een lange reisdag opzitten wanneer we aankomen op Tasmanië. Boven Tasmanië is het vanuit het vliegtuig al genieten van het ruige landschap. Dat belooft veel voor de aankomende 1,5 week dat we het eiland zullen ontdekken. Je kunt trouwens ook met de boot naar Tasmanië komen (vanuit Melbourne naar Devonport in Noord-Tasmanië), maar dan ben je veel meer reistijd en geld kwijt. Dat het 9,5 uur lang varen is vanaf het Australische vasteland bewijst dat de zee hier breed is (240 kilometer).
Vanaf het vliegveld van Hobart nemen we de bus (Hobart City Express van SkyBus) die passagiers in 15 minuten naar verschillende plekken in het centrum van Hobart brengt. Hierbij rijden we over de Tasman Bridge. Dit is een brug van bijna 1.400 meter lang uit 1964 met vijf rijstroken. Het is een indrukwekkende brug vanwege de lengte en de hoogte (bijna 43 meter) en het ruige Tasmaanse landschap op de achtergrond. Op 5 januari 1975 werd de brug geraakt door een boot wat een grote ramp veroorzaakte. De botsing leidde tot de instorting van twee pilaren en een 127 meter lang deel van het brugdek. Twaalf mensen kwamen om het leven als gevolg van dit incident.
Zeven bemanningsleden van de boot kwamen om, evenals vijf inzittenden van auto's die in de rivier vielen toen het brugdek instortte. Hierna is de brug hersteld maar de ongelijke verdeling van de pilaren herinneren nog aan dit tragische ongeval.
De eerste volledige dag in Tasmanië besteden we aan het verkennen van het centrum van Hobart. We bezoeken het information center waar we een ‘’Tasmanian Holiday Pass’’ kopen waarmee we voor 89,50 Australische dollar met onze camper direct toegang krijgen tot alle nationale parken van Tasmanië. Het is 2 maanden geldig en je hebt het bedrag van de pass er al bij het bezoeken van twee nationale parken uit.
We lopen via de oude haven en de Salamanca Market naar de historische wijk Battery Point. Hier zien we ook een memorial dat in 1988 is geopend ter ere van de Nederlandse connectie met Tasmanië. Toenmalig koningin Beatrix heeft dit herdenkingsmonument ook bezocht tijdens een trip naar Tasmanië. De Nederlandse vlag hangt hier en informatiebordjes vertellen over de Nederlandse ontdekking van het eiland in 1642 dat op dat moment nog totaal onbekend land was voor Europa en de rest van de wereld. De Nederlandse VOC kapitein Abel Tasman vertrok vanuit Batavia (nu Jakarta) op zoek naar het onbekende zuidelijke continent. Tasman ging niet aan land, maar verkende de kust en maakte kaarten waarna hij verder oostwaarts naar Nieuw-Zeeland reisde om ook dit land als eerste Europeaan te ontdekken. Hierna keerde hij terug naar Batavia, het hoofdkwartier van de Nederlandse VOC kolonie.
Bescheiden als Abel Tasman was, noemde hij Tasmanië “Van Diemenlandt” naar zijn VOC gouverneur. Deze naam zien we hier nog wel af en toe terug, maar toen de Britten rond 1800 Tasmanië herontdekten en bevolkten, noemden ze het eiland naar de Nederlandse ontdekkingsreiziger. Wel zo eerlijk en sympathiek. Het blijft bijzonder om te bedenken dat pas ruim 150 jaar nadat de Nederlanders Australië ontdekten er een ander volk (in de vorm van de Britten) hier voet aan wal zetten en er gingen wonen.
Wat waren de Nederlanders er dan vroeg bij, ze hebben het ‘’ontdekkingsvoorwerk’’ gedaan zullen we maar zeggen. Het is leuk om hier in het straatbeeld het één en ander van terug te zien. Het prikkelt ook wel de gedachte: wat als Nederland dit niet alleen ontdekte, maar ook kolonies had gesticht. Zou men dan in Australië nu Nederlands praten?
Aan het eind van onze enige volledige dag in Hobart bezoeken we nog het groene gedeelte van de stad. Het stadspark loopt over in de Royal Tasmanian Botanical Gardens. Dit is de oudste botanische tuin van Australië en toegang is gratis. Opgericht in 1818, beslaat de tuin een oppervlakte van ongeveer 14 hectare. De ‘’RTBG’’ staat bekend om zijn diverse collecties van planten, waaronder inheemse Tasmanische flora en soorten uit de hele wereld. Het is een half uur lopen naar de botanische tuin maar we konden nog prima wat stappen zetten in deze kleinschalige stad.
Net als in de rest van Australië is het aantal Aziatische migranten naar Hobart in de afgelopen decennia toegenomen. Dit omvat mensen van Chinese, Indiase, Indonesische, Maleisische, Vietnamese, en andere Aziatische achtergronden. Veel Aziatische studenten komen naar Hobart om te studeren aan de University of Tasmania. De Aziatische invloeden in het centrum van Hobart zijn duidelijk terug te zien, zo verblijven wij in een buurt vol met Aziatische eettentjes.
De volgende dag halen we onze camper op in Hobart, dit is een Apollo Euro Tourer. Een smalle maar lange self-contained camper met eigen douche en wc! Een mooie uitgangssituatie om hiermee het schitterende Tasmanië te ontdekken de komende 10 dagen. We vertrekken met de camper als eerste naar Port Arthur om daar de historische sites te bezoeken. Hierna vervolgen we onze Tasmanië reis tegen de klok in naar Tasman National Park, Freycinet National Park, Bay of Fires, Launceston, Cradle Mountain en Mount Field National Park om weer bij terug bij Hobart aan te komen. We overnachten op de camping onder de rook van het vliegveld bij het BIG4 Hobart Airport Tourist Park en gaan de volgende dag nog naar Mount Wellington voordat we onze camper uiterlijk 15:00 uur inleveren bij het vliegveld van Hobart.
Met een grote camper is het een spannende rit naar de ruim 1.270 meter hoge top van Mount Wellington. De wegen zijn smal, steil en kronkelig maar het lukt ons om boven te komen en te parkeren. Dit laatste is niet makkelijk want er zijn geen speciale grote camper parkeervakken, omdat de gemeente het niet wilt stimuleren dat je met grote voertuigen naar de top rijdt. Hierdoor ontkomen we er niet aan dat de camper een beetje uit het vak steekt.
Wij waren met de Apollo Eurotourer één van de grootste voertuigen die omhoog gingen. Hoewel dit prima te doen was (soms een beetje krap met tegenliggers) zijn er dus geen speciale camper parkeervakken bovenaan aan de top. Daarom zagen we bijna geen grote campers (zogeheten moterhomes) en sowieso geen caravans. Verder op Tasmanië zijn er bijna altijd speciale grote parkeervakken voor campers. Heb je niet zelf de beschikking over een auto? Dit is de topattractie van Hobart en daarom rijden er veel bussen en touroperators naar de top van Mount Wellington.
Eenmaal boven hebben we fantastisch uitzicht over Hobart én een groot deel van Tasmanië. Vanaf hier zie je goed uit hoeveel eilanden en schiereilanden Tasmanië eigenlijk bestaat. Soms nog verbonden met één lange rechte weg. Hierdoor ontstaan er talloze mooie baaien. We hebben uiteraard ook goed zicht op Hobart en de grote Tasman Bridge. We hebben geluk dat het weer helder is waardoor we ver kunnen kijken en alles nog mooier is.
De wereldberoemde Britse bioloog Charles Darwin bezocht Tasmanië in 1836 tijdens zijn reis met de HMS Beagle en hij was ook enthousiast over het eiland. In zijn boek "The Voyage of the Beagle" beschrijft hij zijn indrukken van Tasmanië en zijn beklimming van Mount Wellington. Darwin was onder de indruk van de natuurlijke schoonheid en de diversiteit van de flora en fauna van het eiland. Over Mount Wellington schreef hij:
''Op de ochtend van 19 februari 1836 beklom ik de berg, die tot een hoogte van 3.100 voet oprijst. De dag was prachtig en het uitzicht voortreffelijk. Het was onmogelijk om niet onder de indruk te raken van de uitgestrektheid van het vergezicht en van de hele serie lagen van dennen, gemengd met boomvarens, die de berg bekleden''.
Toegangspoort en eindstation van het magische Tasmanië
Hobart voelt knus en oud-koloniaal aan. Het is één van de weinige plekken in Australië die zoveel historie uitstraalt. Het herbergt veel oude en kleurrijke gebouwen. Hobart heeft meer weg van een groot dorp dan een hoofdstad. Als je er rondloopt voelt het alsof je in een gezellig oud Engels provincieplaatsje bent. De heuvels en de diepe binnenzee geven Hobart een schitterend decor die je vanaf de top van Mount Wellington met 360 graden uitzicht kunt bewonderen. In Hobart ben je snel uitgekeken, maar als een verplichte meepakker tijdens je rondreis door Tasmanië is het voor één of twee dagen zeker vermakelijk.
✅ Het centrum van Hobart ademt historie. Overal zie je kleurrijke oud-koloniale gebouwen. Hobart was de tweede Britse nederzetting op Australië en dit verleden zie je nog duidelijk terug in het straatbeeld.
✅ Weinig Australische steden zijn omgeven door zo’n mooi natuurlandschap met een prachtige
baai en heuvels op de achtergrond.
❌ Je hebt al snel alles gezien in Hobart.
Aan maximaal 2 dagen heb je voldoende.
❌ Er is weinig aanbod van betaalbare accommodaties.
Tip: reis met de SkyBus van het vliegveld naar het centrum van Hobart. Dit is goedkoper dan de taxi.