Kangaroo Island: rust, wildlife en herstellende natuur

Natuur Kangaroo Island

3 november - 6 november 2023

Vlag Australie

Kingscote | Kangaroo Island | Zuid-Australië | Australië 

Bed icoon

Jalilla Village

Auto icoon

Toyota Corolla sedan

Ferry icoon

SeaLink ferry

Dagplanning Kangaroo Island

Na een lange roadtrip van 3 weken met de camper van Perth naar Adelaide is het tijd om het Australische vasteland te verlaten voor Kangaroo Island. Een ontzettend dunbevolkt en groen eiland met veel wildlife. Het eiland is behoorlijk groot en is tijdens de vernietigende bosbranden van begin 2020 voor de helft afgebrand. Wij zijn benieuwd in welke staat we dit rustieke eiland zullen aantreffen.


Ferry overtocht naar Kangaroo Island

Na een paar dagen Adelaide verkend te hebben, halen we onze huurauto middenin de binnenstad van de stad op bij Hertz. Vanaf Adelaide is het 1,5 uur rijden naar Cape Jervis van waar de ferry vertrekt naar Kangaroo Island. Cape Jervis is zo dood als een pier, wat naast een woordgrapje ook de waarheid is. Hier kun je niet meer doen dan de ferryboot zien vertrekken naar Kangaroo Island, je ziet het eiland vanaf de kust in de verte al liggen. We zijn dermate vroeg dat er nog een boot voor onze gereserveerde tijd vertrekt. We proberen nog mee te gaan, maar dit zou alleen kunnen als er plek over is en die blijkt er helaas niet te zijn.  

Ferry oversteek naar Kangaroo Island
Ferry oversteek naar Kangaroo Island

De boottocht naar het eiland op ruim 13 km voor de zuidkust van Australië duurt 50 minuten, iets langer dan normaal vanwege de harde tegenwind. Tessa is gevoelig voor zeeziekte, maar met behulp van de nodige voorzorgsmaatregelen zoals het innemen van een reispilletje en achterin zitten krijgt ze geen last. Terwijl Max de vaartocht grotendeels boven op het dek in de wind doorbrengt ziet Tessa vanuit haar zitplek zomaar een dolfijn voorbij springen en een zeehond voorbij zwemmen. 


Sculpture Trail

Eenmaal aangekomen in de mooie baai van Penneshaw doen we de 1,5 km korte Sculpture Trail. We lopen langs allerlei kunstzinnige sculpturen met de blauwe zee op de achtergrond terwijl de ferryboot weer terugvaart richting het vasteland.

We eten bij één van de weinige tentjes in Penneshaw, doen een paar boodschappen bij de lokale IGA supermarkt en rijden snel voordat het donker wordt naar ons appartement dat halverwege Emoe Bay en Kingscote ligt in de natuur langs de weg. Het is 45 minuten rijden vanaf Penneshaw, maar onderweg komen we langs geen enkel dorpje. Met slechts 4.500 inwoners stelt het eiland ook niks voor terwijl het qua grootte 2x de oppervlakte van Tenerife heeft! Hoe dan ook, als we hier rijden bekruipt ons meteen het ultieme eilandgevoel. Wanneer we bij het appartement aankomen zien we direct een kangoeroe op ons terrein, een goed voorteken voor ons verblijf hier. Hoe kunnen we op Kangaroo Island beter verwelkomd worden? 


Silo art Kangaroo Island

Silo art in Kingscote

We verblijven vlakbij Kingscote, dit plaatsje is “de stad” van het eiland. In de praktijk is dit niet meer dan een gehucht.

 

Hier zien we mooie silo art uit 2022. Deze silo art wordt ‘s nachts verlicht en kunnen we ook in de verte zien vanaf onze accommodatie in de buurt. 

Silo art in Kingscote


Impact en herstel van de bosbranden is zichtbaar

Op onze eerste volledige dag op Kangaroo Island gaan we naar het Flinders Chase National Park, helemaal in het zuidwesten van dit rechthoekige eiland. Het is 1,5 uur rijden vanaf Kingscote en al snel komen we in het gebied dat tijdens de verwoestende bosbranden van de zomer van 2019-2020 letterlijk het halve eiland heeft weggevaagd. De volledige westelijke helft van Kangaroo Island was in rook opgegaan en dat zien we nog steeds duidelijk terug.

Natuur herstelt van bosbranden Kangaroo Island

Het is bijzonder om te zien hoe snel de vegetatie herstelt want in bepaalde gebieden zijn de planten en bomen alweer voor de helft in hoogte begroeid waarbij je zwarte takken nog boven de bladeren ziet uitsteken. Op sommige andere plekken herinnert het ontzettend kaal en zwartgeblakerd landschap nog volop aan deze natuurramp die ontstaan was door blikseminslagen tijdens een lange droge zomer. 

Sowieso was dit een rampzalige zomer voor heel Australië vanwege de extreme bosbranden, vooral in Zuid- en Oost-Australië. Deze bosbranden domineerden wekenlang het wereldnieuws en ook NOS berichtte over de catastrofe op Kangaroo Island waar tienduizenden dieren en twee bewoners stierven. Het is bijzonder om door een gebied te rijden wat zo zichtbaar herstellende is. De impact op het eiland was en is nog steeds enorm, maar de veerkracht van de natuur is dat gelukkig ook. 



Flinders Chase National Park

Flinders Chase National Park is het grootste natuurpark gelegen op Kangaroo Island. Het park, opgericht in 1919, beslaat een gebied van 326 vierkante kilometer en staat bekend om zijn ruige wildernis, diverse flora en fauna, en spectaculaire kustlandschappen.

Kust Kangaroo Island

Belangrijke bezienswaardigheden in het park zijn onder andere:

  • Remarkable Rocks: Een verzameling enorme granieten rotsformaties die door duizenden jaren van erosie zijn uitgesleten en op dramatische wijze boven de kust uitsteken.

  • Admirals Arch: Een natuurlijke rotsboog die een indrukwekkend uitzicht biedt en vaak zeehondenkolonies herbergt.

  • Cape du Couedic: Een vuurtoren en historisch gebied met prachtige uitzichten en wandelpaden.

Het park is een toevluchtsoord voor vele diersoorten, waaronder kangoeroes, koala's, echidna's en diverse vogelsoorten. 

Het Flinders Chase National Park is pas sinds 2022 weer open nadat tijdens de bosbrand 95% van het park was verbrand. Vanaf het uitkijkpunt Bunker Hill Lookout (zie foto en video hierboven) zien we goed het verschil tussen natuur die zich deels al herstelt en vegetatie die nog moet beginnen met herstellen. 

Zeehonden bij Admiral Arch

Admiral Arch

We maken eerst een korte wandeling bij Cape Du Couedic Lighthouse en rijden daarna door naar Admiral Arch. Vanaf een hoog uitkijkpunt zien we direct onder ons zeehonden liggen op rotsen en in natuurlijke baden die gevormd worden door het instromen van de zee tussen de rotsen. De strijd om een gewilde plek in zo’n bad wordt niet zelden beslecht door een intens gevecht. Het stormachtige weer lijkt geen enkele invloed te hebben op de zeehonden. Een vlonderpad brengt ons naar Admiral Arch waarbij we eerst uitzicht hebben op twee grote rotseilanden voor de kust en daarna op de grot die lijkt op een grote mond met stekels die tanden moeten voorstellen. Ook hier zien we zeehonden aanspoelen en uitrusten op de rotsen. 

Remarkable Rocks

Remarkable Rocks

Lekker uitgewaaid rijden we een klein stukje verder naar de Remarkable Rocks. Dit zijn unieke rotsformaties vanwege de vorm en bruinoranje kleur. De rotsen waren ooit de piek van een heuvel langs de kust maar heeft door miljoenen jaren wind- en zee-erosie de huidige vorm gekregen. Overal vind je rotsen met gaten of gekke structuren. Best spannend om ons zo langs de steile klif te begeven met die harde wind. Niet onterecht want bordjes waarschuwen dat hier al 9 mensen zijn overleden omdat ze zich te dicht langs de kust hebben bevonden. Opvallend zijn de rotsen sowieso, niet eerder hebben we zulke bijzondere rotsformaties gezien. De prominente ligging op een verhoging aan de kust maakt het aanzicht extra indrukwekkend.

We moesten 18 dollar entree per persoon betalen voor het park. Betalen kan online en bij de balie van de tijdelijke ingang die in gebruik is totdat het nieuwe visitor center (het oude was afgebrand) in 2024 in gebruik zal worden genomen. 

Remarkable Rocks
Remarkable Rocks
Remarkable Rocks
Remarkable Rocks Kangaroo Island


Emu Bay

We verblijven vlak in de buurt van Emu Bay. Hier kun je als je geluk hebt bij zonsondergang pinguïns zien aankomen spoelen. We lopen het uitgestrekte strand en de lange pier over, maar helaas vinden we geen wildlife. Tot aan de parkeerplaats wanneer we ineens een echidna tegenkomen. Dit zijn mierenegels die alleen in Australië en Nieuw-Guinea leven. Dan wordt het tijd om snel terug naar onze accommodatie te rijden voordat alle kangoeroes de weg oversteken. In de schemering zien we al een hoop dieren langs de weg actief worden. 



Seal Bay Conversation Park

Op onze tweede volledige dag op Kangaroo Island bewonderen we wederom zeeleeuwen in hun natuurlijke habitat, dit keer bij Seal Bay Conversation Park. Dit is aan de zuidkust van het eiland, vlakbij Little Sahara waar we hierna zullen sandboarden. 

Seal Bay Conversation Park

Voor wederom 18 dollar p.p. krijg je toegang tot de boardwalk bij Seal Bay waarbij je een vlondelpad afloopt dat eindigt bij een uitzichtpunt bij het strand waar je zeeleeuwen kunt spotten. Je kan hier ook voor 41 dollar een guided tour boeken waar je onder begeleiding van een gids het strand op mag om tussen de zeeleeuwen te lopen.

Wij besluiten enkel de boardwalk te doen en zien tientallen zeeleeuwen wat verder op het strand, het is daarom leuk dat er ook nog een paar vlak voor onze neus liggen. Waaronder speelse zeeleeuwen pups die nogal actief zijn. Ook zien we zeeleeuwen aanspoelen en weer de zee in zwemmen. Dat blijft een geweldig beeld om de natuur zo in werking te zien.

Seal Bay Kangaroo Island

De boardwalk is voorzien van informatiebordjes en er ligt een skelet van een jonge walvis die hier in 1984 was aangespoeld. Seal Bay beschikt ook over een bezoekerscentrum met informatieve displays. We leren hier o.a. dat er 800 tot 1.000 Australische zeeleeuwen leven die meestal niet verder dan 100 km van de kust komen. De vrouwtjes en kleintjes blijven op dezelfde plek en vormen een gemeenschap, de mannetjes daarentegen wisselen van hun bestemming. Alle zeeleeuwen komen hier uitrusten van de jacht op zee. 


Seal Bay
Walvis skelet


Sandboarden bij Little Sahara

Sandboarden Kangaroo Island

Little Sahara omvat een klein gebied midden op het eiland met hoge zandduinen. Hier kun je diverse activiteiten doen, wij huren een sandboard zodat we van deze zandduinen kunnen sandboarden. Dit is de populairste activiteit hier. We hebben dit nog nooit gedaan en we hebben ook geen snowboard ervaring, maar we hebben wel een paar surflessen gedaan. Dit blijkt in ieder geval onwijs lastig te zijn, het stroeve zand helpt ook niet mee. Het lukt Tessa bij vlagen om even kort te blijven staan en in beweging te komen maar al snel verliezen we balans en vallen we steeds om. Hierna wisselen we (dit kan kosteloos) het sandboard voor een soort zandslee waarmee we harder en langer van de zandduinen kunnen afglijden.

 

Het is hartstikke zwaar om steeds weer met het sandboard of de slee omhoog te klimmen, maar het is zeker fun. Je kan prima een sandboard delen. Al met al geen onverdeeld succes, maar wel een leuke ervaring!

Sandboarden Little Sahara
Zandduinen Little Sahara


Met de auto over Sellick Beach rijden

Na 3 nachten en 2 volle dagen nemen we afscheid van Kangaroo Island. We vliegen eind van de middag van Adelaide naar Tasmanië en hebben overdag nog wat tijd over die we benutten bij Sellick Beach. Dit is een klein plaatsje halverwege Adelaide en Cape Jervis waar je met de auto het strand op mag rijden. Nu is dit op veel stranden in Australië het geval, maar de combinatie van een rustig strand met harde zandwegen en makkelijke toegang maakt dit strand veilig en  uitnodigend om over te rijden. Heerlijk om zo in de auto de stoel naar achter te zetten, raampje open en uitkijken op de zee met op de achtergrond het geluid van de golven. Het strand is sowieso een mooi plaatje met helderblauw water, zanderige lichtbruine kliffen en glooiende landschappen.

Mooie kust Sellick Beach

Conclusie Kangaroo Island

Rustiek natuureiland waar de Australische dieren nog de baas zijn

Kangaroo Island is een groot eiland waar eigenlijk weinig te zien en te doen is, maar dat je toch niet mag overslaan. De natuur is door het dunbevolkte karakter (slechts 1 inwoner per vierkante kilometer) ongerepter dan op het Australische vasteland. Ook is het een groen eiland dat veel wildlife herbergt in de vorm van zeeleeuwen, kangoeroes en herten. Op Kangaroo Island vind je bovendien inheemse Australische diersoorten die uniek zijn voor het eiland of alleen hier goed te spotten zijn, zoals de kangaroo island kangoeroe (kleiner en donkerder dan hun soortgenoten op het vasteland), echidna, tammar wallaby en de zwarte kaketoe. Het is fantastisch om te zien dat de natuur zich zo krachtig herstelt van de verwoestende bosbranden uit 2019-2020. 

5 sterren

✅ Vanwege de rust op het eiland heerst er een heerlijke relaxte sfeer. 
✅ Zeker bij schemering worden de vele dieren op het eiland actief en zien we veel kangoeroes en wallaby’s in de tuin van onze accommodatie rond hupsen. 

✅ Op Kangaroo Island kun je veel dieren tegenkomen die op het vasteland niet of moeilijker te spotten zijn. 

 

⁠⁠⁠⁠ Hoewel het een groot eiland is, kun je alles prima in 2 of 3 dagen zien. Zoveel is er niet te doen.

⁠⁠⁠⁠ De onderlinge afstanden zijn groot. Je rijdt al snel 1,5 uur van A naar B waarbij je amper mensen of bebouwing tegenkomt. Dit is ook direct de charme van het eiland. 

Tip: wij verbleven in een super mooie accommodatie (genaamd Jalilla Village) in het noorden van het eiland met veel wildlife op en rondom het terrein. Absoluut een aanrader om te verblijven op Kangaroo Island.

Zuidkust Kangaroo Island

Foto's Kangaroo Island