22 december - 26 december 2023
Melbourne | Victoria | Australië
Citadines on Bourke Melbourne
Jetstar Airways
We zijn inmiddels ruim 2,5 maand op wereldreis wanneer we Melbourne rond kersttijd bezoeken. We hebben Zuid-Australië, Tasmanië en zowel het noorder- als zuidereiland van Nieuw-Zeeland achter ons gelaten wanneer we terugkeren naar Australië om in de grootste Australische steden de feestdagen te vieren. Kerst in Melbourne en een week later Oud & Nieuw in Sydney. Santa goes down under this year!
We vliegen middenin de nacht van Christchurch naar Melbourne en komen dus na 4 uur vliegen al vroeg in Melbourne aan. We verblijven 4 nachten en vijf volle dagen in de hoofdstad van de deelstaat Victoria. De weersvoorspelling laat zien dat het alleen de dagen voor kerst goed weer is en daarom besluiten we om na deze gekke nacht toch al direct de binnenstad te verkennen.
We verblijven centraal in de stad in een fraai appartement van de keten Citadines. Lopend komen we langs: Town Hall, Flinders Train Station, Hosier Lane Graffiti Street, St Pauls Cathedral en Royal Arcade. Er hangt een gezellige kerstsfeer en je merkt meteen dat deze miljoenenstad leeft.
De Town Hall, geopend in 1870, is een prachtig voorbeeld van neorenaissance-architectuur en fungeert als een belangrijke locatie voor gemeentelijke evenementen. Flinders Street Station, geopend in 1910, is één van de meest herkenbare gebouwen in de stad met zijn karakteristieke koepel en klokken, en dient als een belangrijk knooppunt voor het openbaar vervoer. Hosier Lane is beroemd om zijn levendige straatkunst en graffiti, wat het een populaire bestemming maakt voor liefhebbers van moderne kunst. St. Paul's Cathedral, ingewijd in 1891, is een gotische kerk die opvalt door zijn indrukwekkende interieur en spirituele betekenis. De Royal Arcade, geopend in 1870, is de oudste overdekte winkelgalerij van Australië en biedt een elegante winkelervaring met een rijke Victoriaanse architectuur en de Gaunt's Clock die geflankeerd wordt door beelden van de mythische Gog en Magog.
We sluiten onze eerste dag in Melbourne af met een ritje met de City Circle Tram. Er rijden overal trams in Melbourne en in hartje centrum zijn de trams zelfs gratis, heel handig aangezien je dus geen ov-kaart (genaamd ‘’Myki’’) hoeft te kopen als je hier binnen blijft reizen. De City Circle Tram is lijn 35 en wordt gereden door een oude tram die toeristen langs de bezienswaardigheden van de stad brengt binnen de Free Tram Zone. Deze tram rijdt het rondje in één richting.
Melbourne staat bekend om zijn uitgebreide tramnetwerk, het grootste ter wereld. De trams zijn een integraal onderdeel van het openbaar vervoer in de stad en bieden een gemakkelijke manier om van en naar diverse wijken en bezienswaardigheden te reizen. De trams zijn al sinds 1885 in gebruik. De haltes hebben geen aparte namen, ze worden gewoon genoemd naar de straatnaam met een cijfer erachter. Het zijn er zoveel, ze domineren het straatbeeld in Melbourne. De haltes stellen weinig voor, het perron is super smal. Het tramnetwerk is niet alleen een praktisch vervoermiddel, maar ook een belangrijk onderdeel van het stedelijke karakter en de charme van Melbourne.
Op onze tweede dag in Melbourne is het ook nog zonnig weer dus dit willen we benutten door overdag naar de Royal Botanic Gardens Victoria en Albert Park te gaan. Onderweg passeren we ook nog de Alexandra Gardens die in het verlengde ligt van de botanische tuinen. Het zijn mooie tuinen rondom een meer waar zelfs gondelbootjes varen met een Venetiaanse verklede gondelier. Een potsierlijk beeld dat eigenlijk een beetje afbreuk doet aan deze mooie plek. De tuinen zijn groot ingedeeld en zijn voorzien van een observatorium, café en een informatiecentrum.
Het Albert Park ligt nog iets zuidoostelijker ten opzichte van de botanische tuinen en is jaarlijks het decor van de Australische Grand Prix die sinds 1996 wordt gereden rondom het Albert Lake in Melbourne. Als trouwe F1 kijkers lijkt het ons leuk om het parcours van dit stratencircuit te bekijken. Het parcours bezit een lengte van 5,3 kilometer en slingert zich door een schilderachtige omgeving met uitzicht op Albert Park Lake. Het heeft een combinatie van snelle rechte stukken en technische bochten, wat meestal zorgt voor spannende races. De lay-out maakt gebruik van bestaande wegen in het park, die normaal toegankelijk zijn voor het publiek buiten de raceperiode.
Het is een gunstige locatie voor een stratencircuit, omdat het niet ver van het centrum zit, maar vanwege het rondje rondom het meer wel op een natuurlijke manier is ingedeeld. Dit scheelt weer afzettingen in de stad. Daarom is het ook geen stratencircuit zoals Monaco of Singapore waar de coureurs kriskras door de wegen van de binnensteden rijden. Het is een mooie locatie zo langs de palmbomen en om het meer met de skyline van Melbourne op de achtergrond.
De avond brengen we voor een gedeelte door op het 300 meter hoge Melbourne Skydeck. Het uitkijkplatform bevindt zich op de 88e verdieping van de Eureka Tower met 360 graden uitzicht op de miljoenenstad. We komen aan in de schemering dus we zien de metropool nog even met daglicht voordat de zon onder gaat. We zien de Yarra rivier kronkelend in de haven van Port Phillip eindigen. In het donker verraadt de kerstverlichting waar de hotspots zijn: het reuzenrad van de kermis, het concert bij Sidney Myer Music Bowl, het voetbalstadion van Melbourne Victory, de kerstboom op Federation Square en de lichtshow bij de Southbank. Het meest opvallende gedeelte van het Melbourne Skydeck is 'The Edge', dit is een glazen kubus die drie meter buiten het gebouw uitschuift, waardoor bezoekers een duizelingwekkend uitzicht rechtstreeks naar beneden krijgen.
Om 22:00 uur sluit de Melbourne Skydeck waarna we nu beneden van dichtbij de licht- en watershow bij de South Bank aan de Yarrarivier kunnen aanschouwen. Om het kwartier wordt er vijf minuten lang een kerstshow opgevoerd met projecties en waterfonteinen onder het geluid van kerstmixjes. Ondanks dat de show zo vaak te zien is, staat het publiek langs de kade rijen dik. Dit is met afstand de leukste en meest sfeervolle kerstlocatie.
Hierna steken we de brug over richting Federation Square. Normaliter een wandeling van een paar minuten maar we doen er gerust drie keer zolang over omdat de mensenmassa hier langs de smalle kade geen ruimte heeft. Best beknellend, het krioelt er van de mensen zo druk als het is.
In tegenstelling tot wat wij in Nederland, Duitsland of Engeland gewend zijn, vind je in Australië geen kerstmarkten. Dit betekent echter niet dat er geen kerstdecoratie is. Zo schittert -geheel volgens kersttraditie- een gigantische lichtgevende en muziekmakende kerstboom op Federation Square. Dit is het centrale plein van de stad dat nu is omgedoopt tot het kerstplein van Melbourne. Een andere kerstbeleving dan in Europa, maar levendig is het wel. Iets te doen is er niet, maar het is er druk met mensen die bij elkaar komen om in de warme temperaturen het kerstgevoel op te zoeken en selfies te maken van de elektronische kerstboom.
Het plein van de grote lichtgevende kunst-kerstboom bij Federation Square krijgt in de avond wat meer sfeer. De grote kerstboom die steeds van kleur verandert komt in het donker beter tot zijn recht. Je kan hier verder niks doen of zien, dus het blijft een beetje een droge bedoeling. Toch is de sfeer gezellig en gemoedelijk. Het is mooi dat er een plek is dat het gemeenschapsgevoel versterkt en mensen samenbrengt om de magie van kerst te vieren in het hart van de stad.
Op de dag voor kerst nemen we de tram naar de Docklands, dit is het particuliere havengebied waar ook het Marvel Stadium staat. Dit stadion is één van de belangrijkste sport- en entertainmentlocaties van Melbourne. Dit multifunctionele stadion, geopend in 2000, heeft een capaciteit van ongeveer 53.000 toeschouwers en beschikt over een intrekbaar dak, waardoor het geschikt is voor evenementen onder alle weersomstandigheden. Het Marvel Stadium is de thuisbasis van verschillende Australian Football League (AFL) teams en wordt ook gebruikt voor cricket, voetbal, rugby en grootschalige concerten. Het is alleen van de buitenkant al een indrukwekkend stadion op een prominente locatie aan de haven.
We lopen een rondje langs de haven. Tijdens de kerstperiode vind je hier tevens tijdelijk een gouden rendier als onderdeel van de kerstdecoratie in de stad. Het toont wederom dat Melbourne kerstversiering serieus neemt en groots aanpakt.
Hierna lopen we onderweg naar de Shrine of Remembrance langs de National Gallery of Victoria. Kunstmusea zijn niet helemaal ons ding maar het gebouw ziet er groots uit en het is gratis dus we nemen even kort een kijkje. We lopen een willekeurige vleugel in en belanden plots in een kamer met schilderijen van Nederlandse schilders. Je vindt hier allerlei soorten kunst. De diverse collectie van het museum omvat werken van de oudheid tot hedendaagse kunst, in verschillende vormen zoals: schilderkunst, beeldhouwkunst, decoratieve kunsten, fotografie en mode. De National Gallery of Victoria is opgericht in 1861 en is daarmee het oudste en meest bezochte kunstmuseum van Australië.
We blijven er maximaal één uurtje, zo in te schatten hebben we nog geen 10% van het museum gezien maar we willen de rest van de middag doorbrengen in het Shrine of Remembrance.
De Shrine of Remembrance is zowel een War Memorial voor de omgekomen soldaten uit de staat Victoria als een museum met informatie over de militaire geschiedenis van Australië. Het gebouw staat aan de rand van de botanische tuin en is gebouwd in Griekse architectuur. De bouwstijl met granieten tegels geven het herdenkingsmonument een imposante en statige uitstraling. Het is gebouwd in 1918 om de gevallen soldaten uit de Eerste Wereldoorlog te eren en het werd geopend in 1934.
Binnen zijn de tentoonstellingen gecategoriseerd op de verschillende oorlogen waar Australië in vocht: WOI, WOII, oorlogen in verband met de koude oorlog (Korea Oorlog, Vietnam Oorlog) en vredesmissies (o.a. Guinea en Afghanistan). De grote lijnen kennen we al, maar je leest altijd wel weer een aantal nieuwe verhalen die interessant zijn. Zo is er ook aandacht voor de duizenden Australische soldaten die als Japanse krijgsgevangenen dodenmarsen moesten lopen. Ook wordt er ingezoomd op de Japanse bombardementen op vooral Darwin en andere Australische steden. Tevens is er aandacht voor het Australische leger dat tijdens de Tweede Wereldoorlog veel verliezen leed tegen de nazi’s en zich op Kreta uiteindelijk moesten terugtrekken van het Griekse eiland.
We leren in de Shrine of Remembrance eindelijk wat de herkomst is van de rode bloem (Poppy) die het symbool is van de Britse oorlogsherdenking welke veel terugkomt op Remembrance Day. Deze bloem was namelijk de eerste bloem die na de Eerste Wereldoorlog weer groeide op de slagvelden van Noord-Frankrijk.
In de Shrine of Remembrance heb je boven vanaf de balkons uitzicht op de groene omgeving en de skyline van Melbourne. Het is een fantastisch herdenkingsmonument. In Australië zijn ze sowieso goed in het eren van hun militairen. Hier kan Nederland zeker een voorbeeld aan nemen.
Meer succes hadden de Australische troepen in Afrika tegen het hopeloze leger van de Italiaanse fascist Mussolini. Het meest bizarre blijven de verhalen over de Eerste Wereldoorlog waar 20.000 Australiërs de dood vonden tijdens de mislukte invasie bij het Turkse Gallipoli. Australië vocht met de geallieerden tegen de Ottomanen op verschillende plekken in het Midden-Oosten en belandden ook in de verschrikkelijke loopgraven aan het westelijke front in Noord-Frankrijk. Dat duizenden strijders zo aan de andere kant van de wereld hun leven gaven puur vanwege de rivaliteit van grootmachten… Het blijft een trieste gedachte.
We lopen op kerstavond na het bezoek aan de Shrine of Remembrance terug naar ons appartement langs de botanische tuin. Hier zien we een rij die zo lang is dat we het begin en het einde van de rij niet eens kunnen zien. Bij navraag aan een local blijkt het om het ‘’Carols by Candlelight’’ concert te gaan. Het is wederom zo’n Australische kersttraditie waar hele families met klapstoeltjes onder de arm naartoe gaan. Het voelt zo gek voor ons dat mensen in korte kleding naar zo’n zomers festival gaan op kerstavond. Het is lastig te plaatsen, maar je voelt aan alles dat de sfeer in de stad zo opgewekt is rond kerstmis. Hoewel het evenement pas in de avond van start gaat, komen veel mensen al in de middag aan om in de rij te gaan staan.
Op de Eerste Kerstdag is alles in Melbourne gesloten dus we ontbijten gezellig bij een hotel in de buurt en nemen toch nog even stiekem een kijkje bij de Bluey etalages nu het rustig is. Bluey is een geliefde animatieserie over een blauwe Australische hond en haar familie. De show is erg populair, niet alleen in Australië maar ook internationaal. Het is opvallend om te zien dat gezinnen hier lang voor in de rij willen staan. Wij zien Bluey als een soort Woezel en Pip van Australië die in het Myer warenhuis 6 etalages in beslag nemen waarin een kerstverhaal wordt verteld. We vinden het leuk gemaakt, maar ook wel wat opmerkelijk dat dit zoveel publiek trekt waardoor er Efteling achtige hekken nodig zijn om de rijen te structureren.
We waren van plan om de lokale kersttraditie te volgen door naar het strand van Kilda Beach te gaan waar iedereen met kerstmutsen de zee induikt. Het regent echter de volledige dag dus dit gaan we niet doen. Op Eerste Kerstdag is het uitgestorven op straat en we trekken ons terug in ons appartement. We kunnen de dag goed gebruiken om nog wat administratieve zaken te regelen voor het vervolg van onze wereldreis. En natuurlijk bellen we uitgebreid met onze families. Daarmee wijkt het volledig af van een normale kerstdag, al was het kerstgevoel sowieso al ver te zoeken. Ondanks dat Melbourne er veel aan doet, is alles wat je normaal aan kerst doet denken (familie, koud weer en donkere dagen) nu afwezig. Het is op deze manier een gekke maar ook onvergetelijke kersteditie.
Tweede Kerstdag staat in veel (Angelsaksische) landen bekend als Boxing Day dat duidelijk een andere betekenis heeft als Tweede Kerstdag in Nederland. Waar het bij ons gewoon een verlengde is van Eerste Kerstdag met (verplicht) familiebezoek is het hier gebruikelijk om op pad te gaan om te shoppen of om naar een sportwedstrijd, bioscoop of museum te gaan. Waar het op Christmas Day uitgestorven was op straat zie je nu overal mensen buiten alsof het een reguliere dag is.
Ook zijn er meerdere tijdelijke tentoonstellingen waar je een apart ticket voor moet kopen. Een tijdelijke tentoonstelling die gratis te bezoeken is, gaat over de Polynesische cultuur en ontdekkingen van de Pacific. Op het moment dat wij er zijn gaat er één over Lego en één over de Titanic. Daarnaast is er nog een binnenplaats met tropische planten en bomen. Kortom, er is hier ontzettend veel te zien. Allemaal fijn en ruimtelijk opgezet waardoor het niet storend is dat er zoveel bezoekers zijn. Het is duidelijk dat er meer mensen op het idee kwamen om deze nationale vrije dag te besteden aan het bezoeken van het Melbourne Museum
Wij hebben voor onze laatste dag in Melbourne een bezoek aan het Melbourne Museum op het programma staan, omdat dit museum open is op Boxing Day. Het is een groot natuur- en cultuurhistorisch museum met een bioscoopzaal waar ook een 3D film over Antarctica draait. Hier heb je echter wel een apart ticket voor nodig. Het museum beslaat twee verdiepingen en biedt vaste tentoonstellingen over een breed scala aan onderwerpen: geschiedenis van Melbourne, dinosauriërs, inheemse Australische dieren, Aboriginals, insecten, het ontstaan van de aarde en leven op aarde, vulkanen, platentektoniek, kleurrijke mineralen en meer.
In het Melbourne Museum is vooral de zogeheten Dino Walk indrukwekkend. Hier is een museumafdeling ingericht met veel complete fossielen van verschillende type dinosauriërs. Als klap op de vuurpijl schittert een triceratops (bekende dino met een schild op het hoofd) fraai verlicht op een podium.
Dinosauriërs die in Australië leefden, vertonen enkele unieke kenmerken die hen onderscheiden van hun tegenhangers op andere continenten. Dit komt voornamelijk door de geografische isolatie van het continent en de specifieke klimatologische omstandigheden tijdens het Mesozoïcum, de tijd waarin de dinosauriërs leefden. Het fossielenbestand van Australië is relatief schaars in vergelijking met andere continenten. Dit komt deels door de geologische processen en het klimaat van het continent. De meeste gevonden fossielen zijn afkomstig uit Queensland en Victoria, waar gunstige omstandigheden waren voor de conservering van fossielen. Dit maakt het extra speciaal om er hier zoveel van te zien.
We ontdekken in dit museum ook hoe Melbourne in korte tijd is uitgegroeid van een kleine nederzetting tot een grote stad door de “goldrush” die in de jaren 1850 voor een enorme toename van migranten in heel Australië zorgde. In slechts een paar jaar tijd groeide de bevolking van Melbourne explosief. In 1851 had de stad ongeveer 29.000 inwoners, maar tegen het einde van de jaren 1850 was dit aantal gestegen tot meer dan 125.000. Deze snelle bevolkingsgroei maakte van Melbourne één van de grootste en rijkste steden in de Britse koloniën.
Het Melbourne Museum is een hoogwaardig museum, de beste die we in Australië hebben bezocht. Het museum gaat natuurhistorisch gezien niet alleen over Melbourne of Victoria maar ook over heel Australië of zelfs de wereld, deze benadering vanuit breder perspectief maken de tentoonstellingen extra interessant.
Geen iconische highlight, maar wel dé sport en cultuurstad van Australië
Melbourne doet met 5 miljoen inwoners maar net iets onder voor Sydney en is daarmee de tweede stad van het land. Als je echter naar cultuur en sport kijkt, kun je betogen dat Melbourne de #1 stad van het land is. Je vindt er een smeltkroes van culturen en met de F1 Grand Prix, Melbourne Cup en Australian Open is Melbourne een sportgekke stad. Melbourne voelt zeker voor Australische begrippen Europees aan met trams die door de smalle straten rijden. Bovendien is -zoals bij bijna alle grote Australische steden- de zee nooit ver weg. Melbourne ontbreekt een iconische highlight zoals Sydney het Opera House heeft, maar verder bezit de stad alles. De kracht van Melbourne is juist de diversiteit.
✅ Melbourne is een kunstzinnige stad met op elke hoek straatartiesten.
✅ Met Formule 1 Grand Prix (autoracen), de Melbourne Cup (Golf), Australian Open (tennis) is Melbourne dé sportstad van Australië.
✅ Dankzij het uitstekende tramnetwerk is het openbaar vervoer goed geregeld. In het centrum kun je zelfs gratis reizen.
✅ Met kerst is Melbourne een fantastische leuke stad om te bezoeken met overal kerstdecoratie en leuke licht- en watershow bij de Southbank.
❌ Melbourne ontbreekt een iconische highlight zoals Sydney het Opera House heeft. Bij veel bekende wereldsteden denk je direct aan één bezienswaardigheid die de stad kenmerkt. Zo’n symbool heeft de stad niet.
❌ De straten zijn uitgestrekt maar smal en het is al snel heel druk. Bedenk dat er overal nog trambanen zijn en je snapt dat het er nogal benauwd kan aanvoelen. Dit is bijvoorbeeld anders in Sydney waar de stad anders ingedeeld is met bredere lanen. Melbourne is minder ruimtelijk en daarom ongeschikter om grote mensenmassa’s kwijt te kunnen.
Tip: verblijf in het centrum en reis zoveel mogelijk met de trams die gratis zijn in de binnenstad.