Oud & Nieuw vieren in Sydney

29 december 2023 - 3 januari 2024

Australië | New South Wales | Sydney

Ibis Budget Sydney St Peters

Travelodge Hotel Sydney Airport 


Vervangend busvervoer vanwege schade aan het spoor

In 2019 verbleven we al eens 5 dagen in Sydney toen dat de eindbestemming was van onze reis langs de Australische oostkust. Nu is het wederom de laatste bestemming van onze reis door Australië. Daarnaast sluiten we hier de eerste 3 maanden van onze wereldreis af die zich voltrok door Zuid-Australië en Nieuw-Zeeland. Sydney is een geweldige stad dus we hebben er nog veel te zien en te doen waar we vorige keer niet aan toekwamen. Toch vormt het vieren van Oud & Nieuw de hoofdreden van onze terugkomst. Door de beroemde vuurwerkshow bij te wonen bij de Harbour Bridge en Opera House gaat een droom in vervulling. Kortom, we komen een absoluut bucketlist item afstrepen. 



Treinreis wordt een busreis door schade aan het spoor

We hebben de vroege trein geboekt van 7:00 uur vanuit Canberra naar Sydney. Wanneer we echter aankomen bij dit kleine treinstation staat er een groot bord voor de ingang van het perron dat het spoor door de storm en regenval van de laatste dagen beschadigd is geraakt. Hierdoor is het spoor gesloten is. Even schrikken, maar gelukkig staat er ook bij dat er vervangend busvervoer is geregeld. Dit blijkt allemaal top georganiseerd, want de bus vertrekt gewoon op de tijd dat ook de trein zou rijden. Uiteindelijk komt de bus ook nog eens een half uur eerder aan dan trein anders zou arriveren. Knap en super fijn dat de vervoerder dit zo snel en capabel heeft opgelost.


Queen Victoria Building

Zoals gezegd zijn er nog veel bezienswaardigheden over die we vorige keer in Sydney niet konden bezoeken. Sydney is immers zo’n grote stad dat je er wel 2 weken kunt verblijven om alles te zien.

Royal Clock

De Royal Clock is ontworpen als een eerbetoon aan de Britse monarchie en belangrijke momenten uit de geschiedenis van de Britse koninklijke familie. Het heeft een koninklijke uitstraling en toont scènes uit verschillende periodes van de Britse geschiedenis. Op elk uur zou de klok bewegende historische taferelen uit het leven van Britse monarchen moeten afspelen, maar om onbekende redenen gebeurt dat wanneer wij er zijn helaas niet. 

Een andere eyecatcher in Queen Victoria Building is de opvallende koepel waar tijdens de kerstperiode een gigantische kerstboom onder staat. Het winkelcentrum is niet zo groot, maar omvat wel 5 verdiepingen en loopt door of eigenlijk over in een lightrail station

We hadden daarom destijds al een lijst bijgehouden met wat we een eventuele volgende keer in Sydney zouden willen doen/zien. Queen Victoria Building is één van die vele locaties die we nu willen bezoeken. Dit is een oud sierlijk winkelcentrum uit 1898 dat gedecoreerd is met de Great Australian Clock en de Royal Clock. Twee klassieke klokken. 

Great Australian Clock

De Great Australian Clock die aan de noordkant van het gebouw hangt heeft een gewicht van 4 ton en een hoogte van 10 meter. Hiermee claimt het de grootste hangende geanimeerde torenklok ter wereld te zijn. De klok heeft tot doel het verhaal van de Australische geschiedenis te vertellen vanuit zowel Europees als Aboriginal perspectief door het gebruik van schilderijen en beeldjes. Zo worden maar liefst 33 scenes uitgebeeld die belangrijk waren in de Australische geschiedenis. Belangrijke afgebeelde gebeurtenissen zijn onder meer de aankomst van de Britse eerste vloot en de oversteek van de Blue Mountains, evenals het verschrikkelijke bloedbad van de Aboriginals in Tasmanië en de gestolen generatie.



The Strand Arcade

Na Queen Victoria Building lopen we door naar The Strand Arcade, het volgende prachtige klassieke winkelcentrum. De Strand Arcade, geopend in 1892, was de laatste van de arcades die in het Victoriaanse Sydney werd gebouwd, en het is de enige die vandaag in zijn oorspronkelijke vorm is overgebleven. De Strand Arcade is een schitterend stijlvol winkelcentrum middenin de drukte van de centrale zakenwijk van Sydney.

 


Hyde Park Barracks Museum

In 2019 was Hyde Park Barracks Museum gesloten vanwege werkzaamheden. Nu hebben we dus de kans om het museum in gerenoveerde stijl te bezoeken. Het gebouw dat nu als museum dient, was van 1819 tot 1840 een plek waar veroordeelden werden vastgehouden en te werk werden gesteld. Later zou het een opvanghuis worden voor vrouwelijke immigranten die er een vak leerden. Hierna zou het gebouw ook gebruikt worden voor overheidskantoren en rechtbanken. 

In het museum is er ook uitgebreid aandacht voor de gevolgen van de uitbreiding van Sydney als kolonie. Zo heeft de lokale Aboriginals bevolking sterk geleden. Zij moesten gebied afstaan en werden regelmatig gewelddadig opgejaagd. Het museum beslaat drie verdiepingen op basis van “Control”, “Fear” en Hope’’. Een 1,5 uur durende self guided audiotour informeert ons over deze verschillende onderwerpen. Dit is ingenieus gedaan, want je hoeft zelf niet door te klikken. Automatisch start een nieuw audiofragment als je bij een bepaalde plek bent aangekomen. Dit luistert heel nauw, want binnen één kamer zijn er wel vijf verschillende verhalen die zich afspelen bij de verschillende tentoongestelde objecten. Soms loopt het een beetje door elkaar, maar over het algemeen werkt dit systeem goed. Het is niet zo groot, maar wel zeer informatief. Bij de Port Arthur Historic Sites op Tasmanië leerden we al veel over het zware leven van veroordeelden die soms voor lichte vergrijpen helemaal naar de andere kant van de wereld werden gestuurd.



St. Mary’s Cathedral 

Omdat we voor Hyde Park Barracks toch al in het centrale Hyde Park zijn, besluiten we net als 4 jaar geleden de St. Mary’s Cathedral weer te bezoeken. Deze opvallende kerk is nu van binnen helemaal in kerstsfeer. St. Mary’s Cathedral is de grootste en één van de oudste rooms-katholieke kerken van Australië. De bouw van deze gotische  kathedraal was begonnen in 1821. Na een verwoestende brand in 1865 werd het herbouwd en de huidige versie werd voltooid in 1928. Een mooie plek om onze eerste dag in Sydney af te sluiten. 


Pylon Lookout

Onze tweede dag in Sydney brengen we door in het bekende havengebied en de roemruchte wijk ‘’The Rocks’’. We starten bij Pylon Lookout, omdat deze op 30 december extra vroeg sluit vanwege de voorbereidingen van de vuurwerkshow een dag later. Pylon Lookout is een uitzichtpunt op de zuidoostelijke toren van de vier torens die de Harbour Bridge ondersteunen. Hiervoor moeten we eerst de trap vinden naar de voetgangers ingang. 

Die zit een beetje verstopt, hierbij een link naar de locatie van de trappen die je moet nemen. Nadat we tickets hebben gekocht moeten we nog eens 200 trappen nemen naar het uitzichtpunt. Vanaf hier hebben we op 87 meter hoogte prachtig en vrij zicht op: de Sydney Opera House, de brede haven, het verlengde van de Harbour Bridge en de skyline van de stad. Het is een geweldig aanzicht, zeker met dit zonnige weer schittert het opera house als nooit tevoren. Het is de beste plek om het icoon van Sydney te bewonderen.


We verwonderen ons tevens over het aantal schepen die over de rivier varen, het is (vooral dankzij toeristenboten) onwijs druk. Entree voor het uitzichtpunt is 25 AUS dollar waarbij je ook toegang krijgt tot het kleine museum dat gaat over de bouw van de Harbour Bridge. Aan de hand van beeldmateriaal en verhalen wordt duidelijk in welke onveilige werkomstandigheden de brug tot stand is gekomen. De bouwers moesten werken zonder helmen of touwen en zaten dus nergens aan vast. 


Lopen over de Harbour Bridge

Nadat we uitgebreid genoten hebben van het fraaie uitzicht vanaf Pylon Lookout, lopen we over de 1.150 meter lange Harbour Bridge en steken we de rivier over. De noordkant van de stad is veel rustiger, al wordt dit deel van de stad wel steeds groter. Het aantal wolkenkrabbers groeit en aan de noordoever ontstaat hierdoor een eigen CBD (central business district). Het is tof om over zo’n iconisch bouwwerk te lopen. De Sydney Harbour Bridge werd voltooid in 1932 en is één van de grootste stalen boogbruggen ter wereld. De brug verbindt het stadscentrum van Sydney met de noordelijke buitenwijken. Het is niet alleen een verkeersbrug voor auto's, treinen, voetgangers en fietsers, maar ook een toeristische attractie. Bezoekers kunnen de brug beklimmen voor een panoramisch uitzicht over de haven en het beroemde Sydney Opera House.


Anzac War Memorial

Centraal in Hyde Park is het Anzac War Memorial gevestigd. Het is in 1934 geopend ter ere van de Australische en Nieuw-Zeelandse soldaten (ANZAC's) die in de Eerste Wereldoorlog hebben gevochten. 

Met dezelfde insteek gebouwd en vergelijkbaar ontworpen als de andere grote oorlogsherdenkingsmonumenten die we hebben bezocht in Melbourne en Canberra. Het gebouw bevat ook een museum dat gewijd is aan de oorlogservaringen en verhalen van de Australische strijdkrachten. Ook hier voert de informatie over de Eerste- en Tweede Wereldoorlog de boventoon met daarnaast ook aandacht voor andere oorlogen en vredesmissies waar Australië later aan deelnam. De tentoonstellingen zijn niet per oorlog gecategoriseerd, de informatie staat meer kriskas door elkaar. 

De entreehal is bijzonder, want bij binnenkomst zie je op de grond een cirkel waar alle landen staan waar Australiërs gevochten hebben. Bij ieder land is een stukje aarde van de grond meegenomen dat wordt getoond. Aan de muur hangen de namen van talloze Australische gesneuvelde veteranen met daarbij een stukje aarde van de thuisgrond waar zij vandaan kwamen. Het Anzac War Memorial is een plek voor herdenking en ceremonie, vooral tijdens Anzac Day op 25 april wanneer Australiërs en Nieuw-Zeelanders hun gevallen soldaten herdenken.



The Rocks Free Walking Tour

Om 18:00 uur doen we mee aan “The Rocks Free Walking Tour” die in de zomer iedere dag wordt georganiseerd. We zijn bekend met concept van de gratis stadswandeling, want dit hebben we in 2019 ook gedaan in Sydney. Destijds de 2,5 uur durende stadstour langs de meeste bezienswaardigheden van Sydney. Nu een kortere wandeling van 1,5 uur door slechts één stadswijk: namelijk The Rocks. Het idee is dat je vooraf moet aanmelden en dat deelnemen gratis is. Na afloop mag je zelf bepalen hoeveel je de activiteit waard vond. Bezoekers geven de gids meestal tussen de 10 en 25 AUS dollar. 


Wij hebben een super goede gids die heel enthousiast en verhalend vertelt over de roemruchte “convicts” wijk. The Rocks is de oudste wijk van Sydney, want hier werden de eerste veroordeelden naartoe gestuurd om te werken en hun straf uit te zitten.

Je ziet aan de gebouwen dat hier de oudste huizenblokken van Sydney staan. Toen was het de wijk met slechte hygiëne en straatbendes waar je zeker niet moest belanden. Nu is het de populairste stadswijk, juist vanwege het rauwe randje en natuurlijk de gave locatie aan het water onder de Harbour Bridge en tegenover het Sydney Opera House. Bovendien is het een buurt met veel pubs en levendige terrasjes. De meeste verhalen die de gids vertelt, gaan over opvallende veroordeelden die hier gekke dingen deden of over een vrouw die zich juist opwerkte en het geschopt heeft tot de achterkant van het Australische 20 dollar biljet. 

Ook lopen we langs de pub waar arme veroordeelden gratis bier kregen waarna ze dronken in slaap vielen om vervolgens ontvoerd te worden waarbij ze verplicht werden als zeeman te werken. Dit werk was vanwege het zware werk niet populair. Ook stonden we stil bij een oud huis dat de stadsvernieuwing overleefd had, omdat het een eigen toilet buiten had staan. Dit was het bewijs dat de woning aan de hygiëne voorwaarden voldeed en dus niet tegen de grond hoefde. De wandeltour eindigt onder de Sydney Harbour Bridge. We hadden in 2019 het museum bezocht over The Rocks, maar verder waren we niet de wijk in gekomen. Dit is een leuke manier om er nu meer over te ontdekken en door de verhalen hebben we een compleet beeld van deze unieke wijk in Sydney.

 

We raden het iedereen aan! Je bent sowieso veel goedkoper uit dan betaalde wandeltours en de kwaliteit is top. We eten hierna bij “Pancake on the Rocks”, dit is een keten in New South Wales en Queensland waar we in 2019 ook al eens hadden gegeten bij de vestiging in Darling Harbour. Nu het letterlijk “Pancakes on the Rocks” is konden we dit toepasselijke restaurant natuurlijk niet overslaan. 


Wereldreis gepland rondom New Year's Eve in Sydney

We verblijven niet zomaar op oudejaarsdag in Sydney, we hebben eigenlijk de hele wereldreis afgestemd zodat we New Years Eve kunnen vieren in de Australische hoofdstad. De vuurwerkshow van Sydney bij het Opera House en Harbour Bridge is immers iconisch en wordt wereldwijd door 450 miljoen mensen bekeken. Ook is het natuurlijk één van de eerste plekken in de wereld waar het nieuwe jaar wordt ingeluid. We hadden ook los van New Year's Eve nog genoeg te zien en doen in Sydney, maar dit is zeker de hoofdreden dat we teruggekeerd zijn naar Sydney. 

De beste kijklocatie kiezen voor de Sydney vuurwerkshow

Het uitzoeken van de beste locatie van waar we de vuurwerkshow kunnen bewonderen, is ingewikkeld. Er zijn immers wel 42 “vantages”, dit zijn officiële kijklocaties met eet- en wc voorzieningen dat afgesloten wordt als het vol is. Het verschilt per locatie of er alcohol wordt geschonken en of je dat mag meenemen. Belangrijker is dat het uitzicht per locatie sterk wisselend is. De vuurwerkshow in Sydney is uniek, want er worden in de rivier op maar liefst 5 verschillende plekken in het centrum groot vuurwerk afgestoken waarbij de meest prominente locaties natuurlijk de Harbour Bridge en het Opera House zijn. Dit zijn vanzelfsprekend ook de populairste plekken die als eerste vol raken. Het is lastig om de beste plek te definiëren, wij hebben als doel om een plek te bemachtigen waar we het centrale vuurwerk kunnen zien met als decor de Harbour Bridge en het Opera House als achtergrond. Dat is niet makkelijk, want hoewel er veel locaties centraal gelegen zijn (noordoever en vooral zuidoever), zie je bij de meeste locaties wel al het centrale vuurwerk in de lucht, maar heb je geen vrij zicht op deze twee iconische gebouwen op de achtergrond. Dit zijn de locaties vanuit de Botanic Gardens en Macquarie’s Chair. Hier heb je deze highlights als je geluk hebt wel in één gezichtsveld recht voor je. Wel staan er bomen en zal het uitzicht dus nog afhangen van de exacte plek waar je staat. 


Andere interessante plekken zijn de populaire vantages bij Circular Quay, eigenlijk alles tussen Opera House en Harbour Bridge en vanaf de noordkant. Voordeel van de noordkant is dat het er iets rustiger is en dat je de bezienswaardigheden goed kunt zien vanaf de andere kant van het water. Voor ons is dit alleen niet ideaal, want ons hotel ligt juist helemaal in het zuiden van de stad en de Harbour Bridge zal van 18:00 tot 2:00 uur 's nachts gesloten zijn voor elke vorm van verkeer. Dit houden we daarom als noodoplossing achter de hand. 

Afgelopen jaren waren er een aantal betaalde kijklocaties waarvoor je een ticket moest kopen. Deze werden razendsnel verkocht, maar dan ben je wel verzekerd van een plekje, waardoor je gewoon in de avond kon langskomen. Dit jaar zijn voor het eerst in jaren heel veel kijklocaties gratis gemaakt zodat iedereen gelijke kansen heeft om het vuurwerk te zien. Nadeel is dat je er dan extra vroeg moet zijn en dat het vooraf dus onzeker is of er beschikbaarheid is op de desbetreffende vantage.


Er zijn in de stad diverse informatiepunten vanuit de organisatie, maar door deze nieuwe opzet met alleen maar gratis punten weet niemand hoe snel alle kijklocaties nu vol zullen raken. Dit maakt het extra moeilijk inschatten. We hebben ons huiswerk gedaan en een dag van tevoren alvast wat vantages in de stad bekeken en toen was er zelfs al iemand met een tentje. We horen dat sommige mensen in de nacht al een plekje claimen…. Wat een totale gekte. Op de website van de organisatie kun je alle kijklocaties zien met uitgebreide info per vantage

 

Sommige vantages gaan al om 9 uur ‘s ochtends open. Wij besluiten vroeg te komen, maar wel pas begin van de middag. De organisatie houdt met een liveblog bij welke vantages nog open zijn en wanneer we naar de stad gaan, blijken de Royal Botanic Garden en Mrs. Macquarie’s Chair al vol te zitten. Waarschijnlijk speelt mee dat je hier eigen alcohol mag meenemen, dat zal vast groepen jongeren aantrekken die de hele dag op een kleedje op het gras aan het indrinken zijn. Wij verleggen daarom onze focus op de centrale kijklocaties bij Circular Quay. 

Dit is het drukste gebied, maar een aantal vantages bieden wel geweldig uitzicht. Ook de Opera House kijklocatie zit al vol wanneer wij om half 1 's middags in de stad zijn. Eigenlijk best gek, want dan kun je het vuurwerk dus niet goed zien met het Opera House op de achtergrond, omdat je daar te dicht op staat. Hetzelfde geldt voor de vantage direct onder de Harbour Bridge. Wij komen uit bij de locatie: ''Campbells Cove''. Dit zit direct aan het water recht voor de Harbour Bridge (vlakbij maar met genoeg afstand om er goed zicht op te hebben) terwijl we rechts vrij zicht hebben op het Sydney Opera House. 

Hier wordt geen alcohol toegestaan en verkocht, dat vinden wij wel fijn. Enige nadeel is de stenen ondergrond dat uiteraard minder comfortabel zit dan op gras. Wanneer we hier vlak voor 1 uur ‘s middags aankomen, zijn de vakken waar men met kleedjes ligt voor ongeveer de helft vol dus we besluiten hier te gaan zitten. Vanaf onze plek zien we rechts nog net het Opera House en wanneer het vuurwerk afgestoken wordt zal iedereen naar voren gaan om te staan dus dan heb je hier sowieso goed zicht op. Een uitstekende plek waar we heel blij mee zijn, maar we moeten dus wel 11 uur lang wachten! Dit is ruim twee keer zolang als we moesten wachten op de Waterloo Bridge in Londen toen we daar de vuurwerkshow van NYE 2015/2016 bijwoonden. Voordeel is nu wel dat het hier in Sydney zomer is en het dus niet koud is! We hebben ook perfecte weersomstandigheden, omdat het niet zonnig en heet is, maar wel continue droog blijft. Het is overdag 22 graden en koelt ‘s nachts slechts af tot minimaal 18 graden. Daarnaast zijn we goed voorbereid op lang wachten: we hebben ons kleed, een iPad met gedownloade series, powerbank en genoeg eten bij. We zien mensen met klapstoeltjes, dat was ook nog wel lekker geweest met de harde ondergrond maarja wat moet je er daarna mee? Uiteindelijk blijkt het allemaal wel mee te vallen. We zijn immers ook mentaal voorbereid op lang wachten. En als je dan toch ergens lang moet wachten dan is dit natuurlijk een fantastisch decor met de beroemde skyline van Sydney. 

Wat ook scheelt is dat er vanaf half 8 ‘s avonds al wat gebeurt. Zo varen er oude schepen voorbij en om 21:00 uur wordt er al een kleinere vuurwerkshow gehouden voor jonge kinderen / families en om de wachtenden te vermaken. Ook is de Harbour Bridge fraai verlicht. Rond half 12 beginnen de meeste mensen hun spullen op te ruimen om naar voren te komen. We wurmen onszelf naar een top plek waardoor we maximaal kunnen genieten van het vuurwerk. Wat een spektakel breekt er los wanneer na het aftellen de Harbour Bridge talloze vuurpijlen afschiet. Het is de grootste vuurwerkshow te wereld, nergens wordt zoveel geld uitgegeven aan een vuurwerkshow als in Sydney. En dat is te zien ook. Overal waar je kijkt zie je schitterend vuurwerk. We zien het vuurwerk op vier plekken: helemaal links boven The Rocks (vuurwerk wordt afgestoken bij Barangaroo Reserve), vanaf de Harbour Bridge, boven het water vlakbij de Harbour Bridge en boven het water vlakbij het Opera House. Als we achterom kijken zien we zelfs het vuurwerk vanaf Darling Harbour boven de stad. Kortom, het is een overweldigende belevenis waarbij we ogen tekort komen om al het prachtige vuurwerk te bewonderen dat werkelijk van alle kanten komt.

Soms stemmen de locaties het vuurwerk ook duidelijk op elkaar af waarbij één locatie extra in de spotlights staat of het gaat overal op hetzelfde moment helemaal los. Wat gaaf en goed georganiseerd! We kunnen er veel over zeggen, maar woorden of zelfs beeldmateriaal kunnen niet beschrijven hoe groots dit is. Het is een onvergetelijke ervaring voor het leven en daarom het wachten 100% waard. Deze kijklocatie is absoluut een aanrader! Iedereen kent de beelden van het vuurwerk bij het Sydney Opera House waar het nieuwe jaar al 10 uur eerder wordt gevierd dan in Nederland en nu zijn we er gewoon live getuige van. We zijn overweldigd en super gelukkig! Hoe kun je een nieuw jaar beter inwijden? 

Veel hulde ook voor de uitstekende organisatie. De crowd control is top, toch extreem belangrijk wanneer er 1 miljoen mensen de stad bezoeken. Bovendien ging de uitstroom opvallend snel en soepel. We zitten al om 1 uur ‘s nachts in de trein en komen voor 2 uur ‘s nachts terug in ons hotel. In Londen duurde dit aanzienlijk langer, omdat we steeds werden tegengehouden en moesten omlopen voordat we een metrostation in mochten vanwege de crowd control maatregelen. Dat was hier allemaal niet en toch hebben we ons geen moment onveilig gevoeld. We hebben er hoog op ingezet en we zijn blij dat het allemaal gelukt is om Sydney NYE zo te vieren zoals we wilden. Bucket list item afgestreept! 


Bondi to Coogee Walk

Op nieuwjaarsdag slapen we uiteraard lang uit en genieten we volop na van NYE in Sydney. Halverwege de middag gaan we naar Bondi Beach om de Bondi to Coogee Walk te doen. Het is geen zonnig weer maar juist daarom misschien wel goed om deze 6 km lange kustwandeling niet in de hitte te doen. Wanneer we aankomen op Bondi Beach zien we in de verte al allemaal oranje mutsjes op het strand. Dat kan maar één ding betekenen: de Nederlandse delegatie in Sydney is bijeengekomen om de traditionele Nederlandse nieuwjaarduik aan de andere kant van de wereld voort te zetten. Een gek en grappig beeld zo’n Nederlandse enclave met al die Unox mutsen helemaal hier.

Een merkwaardig volk zijn we toch. De weersomstandigheden verleiden ons echter niet om deel te nemen. 

 

We zijn in 2019 al naar Bondi Beach geweest, toen met zonnig weer waarop we de surfers aan het werk zagen op dit beroemde surfstrand. Toen liepen we alleen het beginstukje van de Bondi to Coogee Walk, dit is een korte wandeling langs sculpturen die tijdelijk stonden opgesteld vanwege een kunstevenement. 

De wandeling is niet zwaar qua hoogtemeters, maar voelt wel redelijk lang aan, omdat het parcours langs de kusten veelal hetzelfde is. De Bondi to Coogee Walk is een iconische en schilderachtige kustwandeling. Deze wandelroute van ongeveer 6 kilometer gaat langs de oostelijke stranden van de stad, waaronder Bondi Beach, Tamarama, Bronte, Clovelly en Coogee Beach. Het pad biedt fraaie uitzichten op kliffen, stranden, rotsformaties en de Stille Oceaan. Onderweg kom je ook langs natuurlijke zwembaden, parken, en cafés. Het is een populaire wandelroute voor zowel locals als toeristen. Wij doen er twee uur over. We zijn verrast dat Coogee Beach zo leuk is, eigenlijk nog levendiger dan Bondi dat zo bekend is als strand hotspot. We eten hier aan de kust. 


Australian Maritime Museum

Onze laatste dag in Sydney brengen we door in het Australian Maritime Museum, gelegen in de levendige wijk Darling Harbour. Hier liggen diverse (oorlog)schepen die open zijn om te bezoeken.

HMB Endeavour

In eerste instantie waren we getriggerd door een complete replica van de HMB Endeavour, het schip waarmee Captain James Cook zijn eerste ontdekkingsreis ondernam naar de andere kant van de wereld. Van 1769 tot 1772 voer hij naar de Pacific om het continent te ontdekken dat Abel Tasman zo’n 120 jaar geleden in kaart had gebracht. Het lukte hem om o.a. de Australische oostkust en Nieuw-Zeeland te bezoeken. Hiermee legde hij de basis voor de Britse kolonies die de komende 50 jaar zouden worden gesticht. Het schip ziet er fraai en opvallend klein uit als je bedenkt over welke wereldzeeën ermee gevaren is. We kunnen op het dek en onder het dek komen, waar het zo laag is dat je er grotendeels op je hurken moet lopen. 


Binnenkijkje in een onderzeeër 

Hierna gaan we de 90 meter lange ‘’Onslow’’ onderzeeër in die dienst deed van 1969 tot 1999. We hebben nooit eerder een onderzeeër betreden, maar we zijn altijd nieuwsgierig geweest hoe dit er van binnen uitziet. Het is langer dan we dachten, maar wel ontzettend smal en benauwd. De Onslow was uitgerust met torpedobuizen voor het afvuren van torpedo's, maar was voornamelijk bedoeld voor geheime operaties en defensieve doeleinden. Hoewel veel van de missies van de Onslow geheim bleven, is bekend dat de onderzeeboot betrokken was bij diverse strategische operaties, waaronder het monitoren van Russische marine activiteiten en het uitvoeren van geheime inlichtingenmissies in de Stille Oceaan en voor de kust van Zuidoost-Azië. 

 

Wat zal het heftig zijn om hier met ruim zestig mensen in te leven. Er staat een rij om binnen te komen. Het is goed dat de bezoekersstroom gereguleerd wordt in zo’n krappe ruimte. Na ongeveer 20 minuten wachten kunnen we er in. Wat een interessante ervaring! 

Aan boord van een Australische torpedojager

Hierna klimmen we het dek op van het oorlogsschip ‘’HMAS Vampire’’. Dit voelt dan ineens ruim aan. Het betreft een Australisch torpedobootjager uit de jaren '50. Dit oorlogsschip geeft inzicht in maritieme operaties tijdens de Koude Oorlog. We leren tevens over de verschillende kamers en rangen aan boord. 


Klein vissersbootje werd gebruikt door Australische commando's in WOII

Hierna gaan we nog het museum in waar vaste maritieme tentoonstellingen zijn. Ook is er een tijdelijke tentoonstelling over hoe Aboriginals navigeerden op basis van sterren. In een andere ruimte worden de beste oceaanfoto’s getoond uit een internationale fotowedstrijd. Ook wordt er een video getoond op een groot scherm met verschillende verhalen over de schepen waar we zojuist in zijn geweest. Het meest boeiende verhaal is het kleine schip (genaamd ‘’Krait’’) dat vanuit Darwin naar Singapore voer op een succesvolle geheime missie om daar Japanse oorlogsschepen te vernietigen. Dit is een kleine houten vissersboot gebruikt door Australische commando’s tijdens de Tweede Wereldoorlog voor geheime missies in Zuidoost-Azië. De meest beroemde missie was ‘’Operatie Jaywick’’ in 1943:

De missie werd uitgevoerd door een groep van 14 mannen, waaronder Australische en Britse commando's van de Special Operations Executive (SOE). De Krait, vermomd als een onopvallende vissersboot, voer van Australië naar Singapore, dat destijds door de Japanners bezet was. Bij aankomst in de wateren rond Singapore, lieten de commando's de Krait achter en gebruikten kajaks om onopgemerkt in de haven te infiltreren. Ze plaatsten magnetische mijnen op Japanse schepen, waarbij ze zes schepen tot zinken brachten of zwaar beschadigden. Na de succesvolle sabotage keerden ze veilig terug naar Australië, waarbij de Japanners in verwarring werden gebracht over wie verantwoordelijk was voor de aanval.

De Krait staat symbool voor moed en vindingrijkheid in de oorlogsvoering en is een van de beroemdste oorlogsboten in de Australische geschiedenis.

Het is een interessant en divers maritiem museum. Het wordt wel erg warm binnen in de schepen, daarom worden de schepen gesloten wanneer het warmer dan 36 graden wordt. Het is best groot en sommige schepen sluiten al om 16:00 uur dus het is raadzaam om enigszins op tijd te komen. 


Einde van 3 maanden reizen door Oceanië

Na vijf dagen komt er een einde aan onze tweede reisperiode in Sydney en onze reis door Oceanië. In de eerste 3 maanden van onze wereldreis hebben we ontzettend veel gezien Zuid-Australië en Nieuw-Zeeland. De volgende dag vliegen we naar Ho Chi Minh Stad voor een 3-weken durende reis door Vietnam, waar het volgende hoofdstuk van onze wereldreis aanbreekt. 


Conclusie Sydney

Bruisende wereldstad met iconische highlights 

Het is jammer dat Sydney zo ver ligt, want het is een stad die je kan blijven bezoeken. We hebben een hoop van onze “still to do Sydney” lijst kunnen afstrepen, maar nog lang niet alles. Als Sydney in Europa zou liggen dan weten we zeker dat het net als Londen en Parijs een stad zou zijn waar mensen meerdere keren naartoe gaan voor een stedentrip. We zijn ervan overtuigd dat Sydney zo tof is dat het in die categorie niet zou misstaan. Sydney is een wereldstad en heeft iets magisch waardoor je een bepaalde energie in de stad voelt die uniek is. Wij vinden allebei Sydney de gaafste stad buiten Europa. Door New Year's Eve te vieren in Sydney is werkelijk een droom in vervulling gegaan, het is een onvergetelijke ervaring. 

✅ Waar kun je beter de jaarwisseling vieren dan in Sydney?

Wat ons betreft is Sydney met afstand dé Australische stad met een sterk eigen karakter die ook behoorlijk veel historie heeft. Het staat op eenzame hoogte. 

✅ Sydney heeft iconische highlights die over de hele wereld bekend zijn, zoals de Harbour Bridge en Opera House. Wij vinden de hype rond deze bezienswaardigheden volkomen terecht.

 

⁠⁠⁠⁠ Australië is een duur land dus het zal geen verrassing zijn dat de Australische stad met de grootste aantrekkingskracht ook erg duur is. Vooral rondom New Year’s Eve zijn de accommodaties extreem prijzig.

Tip 1:  boek je accommodatie rondom New Year’s Eve op tijd, want deze zijn snel uitverkocht en worden tegen woekerprijzen verhuurd. Begin één jaar van tevoren alvast met oriënteren.

Tip 2: als je bereid bent om ongeveer 10 uur te wachten op een fantastische plek van waar je het vuurwerk tijdens de jaarwisseling kunt zien, dan raden wij uit eigen ervaring de kijklocatie Campbells Cove aan. 


Foto's Sydney