Reizen door Zuid-Australië

Silo art zuid-australie

In oktober 2023 startte onze camperreis door Zuid-Australië in Perth met Adelaide als einddoel. Na tien dagen reizen staken we in de uitgestrekte Nullarbor woestijn de grens over van West-Australië naar Zuid-Australië. We hebben een heerlijke tijd gehad in deze relatief rustige deelstaat waarbij we vier regio’s (Nullarbor, Eyre Peninsula, Flinders Ranges en Adelaide) hebben bezocht om hierna af te sluiten op Kangaroo Island.

Nullarbor Plain

20 oktober - 24 oktober 2023

Nullarbor

Eyre Peninsula

24 oktober - 27 oktober 2023

Eyre Peninsula

Flinders Ranges

27 oktober - 30 oktober 2023

Flinders Ranges

Adelaide

30 oktober - 3 november 2023

Adelaide

Kangaroo Island

3 november - 6 november 2023

Kangaroo Island

Kaart reisbestemmingen Zuid-Australië

Gedurende 20 oktober t/m 6 november 2023 reisden we in 2,5 week door de deelstaat Zuid-Australië achtereenvolgens door de Nullarbor Plain woestijn, Ceduna, Eyre Peninsula (Coffin Bay & Lincoln National Park), Port Augusta, Flinders Ranges, Adelaide en Kangaroo Island.

Kaart reis door zuid-australie

Camperreis door Zuid-Australië

Na één week gereisd te hebben door een relatief groene regio verlieten we de fraaie kuststreken van West-Australië voor het desolate woestijnlandschap van de uitgestrekte Nullarbor. In drie dagen trokken we door deze woestijnvlakte waar over een afstand van 1.000 kilometer nauwelijks mensen wonen. Een bijzondere ervaring waarbij we tijdelijk de campings verruilden voor truckersplaatsen. 

Grensovergang West/Zuid-Australië

Je rijdt van roadhouse naar roadhouse waarbij je minutenlang niemand ziet rijden en je soms urenlang hetzelfde uitzicht krijgt. Ongeveer halverwege de Nullarbor woestijn bevindt zich bij het gehucht Eucla de grens van de deelstaten West- en Zuid-Australië. Het is een serieuze grensovergang die doet vermoeden dat je een landgrens passeert. Vanuit de zuidelijke staat wordt hier streng gecontroleerd op dierlijke producten, fruit en groente in verband met fruitvliegjes en het beschermen van de biodiversiteit. Je betreedt hier ook direct een nieuwe tijdszone wat je gevoel versterkt dat je een duidelijke grens passeert.

Halverwege de Nullarbor begon dus onze reisavontuur in Zuid-Australië. Hoewel de woestijnvlakte soms eentonig was, hebben we ook genoten van de felle zonsondergangen en het uitzicht op de indrukwekkende kliffen. In de staat Zuid-Australië loopt de autoweg in de Nullarbor namelijk dicht langs de kust, dit in tegenstelling tot West-Australië. Vooral de Bunda Cliffs zijn spectaculair.

Autoweg zuid-australie

Na ons reisavontuur door het enorme niets van de Nullarbor, was het fijn om weer aan te komen in de bewoonde wereld van Ceduna. Dit plaatsje was het vertrekpunt richting Eyre Peninsula. Dit grote schiereiland staat bekend om zijn wildlife, silo art, oestervelden bij Coffin Bay en het Lincoln National Park. Het is een gebied met een sterke eigen identiteit met afwisselende landschappen: van graanvelden tot groene nationale parken. En waar je ook bent, de kust is nergens ver weg. Nergens hebben we zoveel dieren op onze camping gezien als hier met talloze emoes en kangoeroes die vooral bij zonsondergang massaal op bezoek kwamen. 

Na een paar nachten doorgebracht te hebben in het Eyre Peninsula vervolgden we onze reis noordelijker. Port Augusta werd de uitvalsbasis voor een dagtocht naar Flinders Ranges. Dit is een geologisch miljoenen jaar oud droog natuurgebied dat een voorloper is van de Australische outback. We maakten hier een wandeling naar een uitzichtpunt over Wilpena Pound. In Port Augusta konden we ons uitstekend voorbereiden op een bezoek aan Flinders Ranges in het Wadlata Outback Center. 

Droog landschap Flinders Ranges

Voordat we onze roadtrip eindigden in Adelaide, de hoofdstad van Zuid-Australië, overnachtten we eerst in de prachtige Adelaide Hills. Dit is het glooiende natuurgebied ten oosten van de stad. Hier hebben we tientallen kangoeroes en wallaby's gevoerd in het Cleland Wildlife Park. Adelaide zelf vonden we niet zo bijzonder, maar het voelde wel goed om het einddoel van deze 4.200 km lange epische camperreis te bereiken die drie weken geleden begonnen was in Perth. 

Cleland Wildlife park

Na Adelaide was Kangaroo Island het toetje van onze tijd in de deelstaat Zuid-Australië. We verbleven twee volle dagen op dit aansprekende natuureiland vol met wildlife, ruige kusten en bijzondere rotsformaties. Het was bovendien fantastisch om te zien dat de natuur zich zo krachtig herstelt van de verwoestende bosbranden uit de zomer van 2019-2020.

Landschap Kangaroo Island
Remarkable Rocks Kangaroo Island


Kenmerken Zuid-Australië

Weinig toerisme en dunbevolkt

Deze deelstaat kent weinig verstedelijking en vergeleken met de oostelijke deelstaten (Victoria, New-South Wales en Queensland) is Zuid-Australië minder toeristisch waardoor het rustig is en een authentieke Australische ervaring biedt. En de toeristen die je tegenkomt zijn veelal gepensioneerde Australiërs die besloten hebben om hun eigen land te verkennen. 

Droge en zonnige deelstaat

Aan de aanwezigheid van de Nullarbor, Flinders Ranges en de outback in Zuid-Australië is te zien dat deze regio zeer droog en zonnig is. Daarom vind je hier dus ook de meeste wijnvelden van het land. Zuid-Australië biedt droge woestijnlandschappen en ruige kustlijnen, terwijl Zuidwest-Australië weelderige bossen (karri-bossen) en meer afgelegen, ongerepte stranden heeft.


Centraal knooppunt in Australië

Het zuiden van Australië verbindt het verre westen met het dichter bevolkte zuidoosten van het land met de grootste steden Melbourne en Sydney. Zuid-Australië voelt als deelstaat daarom als een overgangsgebied. Adelaide is wat dat betreft een knooppunt: ga je naar de echte Australische outback in het noorden, via de Nullarbor naar het afgelegen westen, naar het oosten via de Great Ocean Road naar Melbourne en het groenere Victoria of blijf je juist lekker in de regio rondreizen naar bijvoorbeeld Kangaroo Island of Eyre Peninsula? Zuid-Australië is daarom de meest centrale deelstaat van het land van waar je alle kanten op kan. 

Veel silo art

Hoewel Victoria bekendstaat als de deelstaat met de meeste silo art, hebben wij in Zuid-Australië genoten van deze fraaie kunstvorm. Het is gaaf om te zien hoe een saai object de horizon niet vervuilt, maar juist een eyecatcher wordt.