Wij hebben twee onvergetelijke rondreizen gemaakt door Nieuw-Zeeland, respectievelijk in november 2019 vier weken met de auto en november/december 2023 bijna vijf weken met een camper en slaapauto. Velen die Nieuw-Zeeland bezoeken vinden dat het mooiste land ter wereld en ook wij zijn deze mening toegedaan. De spectaculaire natuur is zó divers, hier vind je de meest schitterende landschappen allemaal in één land.
Nieuw-Zeeland is het land van Lord of The Rings, actieve vulkanen, rokende geisers, groene heuvels, besneeuwde bergtoppen, ijzige gletsjers, felblauwe gletsjermeren, imposante fjorden, schone lucht en ontelbaar veel schapen, maar ook van exotische (surf)stranden, schilderachtige baaien, ongerepte jungle, unieke rotsformaties, grotten met glowwormen, pinguïns, schitterende sterrenhemel, Brits aanvoelende steden en Maori dorpen. Kortom, een land vol met contrasten.
Nieuw-Zeeland is het laatste land dat door de mens werd ontdekt en bewoond, waardoor er unieke inheemse diersoorten leven. Vooral veel vogels, zoals de kea, kaka en natuurlijk de kiwi. Vergeet daarnaast ook het rijke oceaanleven voor de kusten van Nieuw-Zeeland niet. Schildpadden, walvissen, albatrossen, orka’s, pinguïns en talloze dolfijnen zijn hier allemaal in de zee dicht bij de kust te vinden.
We werden aangetrokken door de beroemde reputatie van de natuur van Nieuw-Zeeland en beleefden daar fantastische avonturen waar we zoveel over kunnen vertellen. Het is het beloofde land voor iedere natuurliefhebber.
Wij hebben verdeeld over twee reisperiodes rondgereisd door Nieuw-Zeeland. Van 1 november t/m 28 november 2019 reisden we met de auto rond. Van 21 november t/m 21 december 2023 reisden we met luxe camper (Noordereiland) en slaapauto (Zuidereiland) door Nieuw-Zeeland. In beide reizen begon ons reisavontuur in Nieuw-Zeeland op het Noordereiland en eindigden we in het Zuidereiland.
In november 2019 maakten we voor het eerst kennis met de wonderen van Nieuw-Zeeland. Onze tijd in Nieuw-Zeeland maakte onderdeel uit van een twee maanden reis door Oceanië waar we de eerste maand langs de Australische oostkust reisden en daarna één maand door Nieuw-Zeeland. We startten in Auckland en reisden met een huurauto beide eilanden rond. Eerst reden we twee weken over het Noordereiland om vervolgens met de auto op de ferryboot van Wellington naar het Zuidereiland de oversteek te maken.
We waren 25 jaar en hadden nog weinig reiservaring buiten Europa, dus we hadden daarom onze rondreis van tevoren vastgelegd en veel activiteiten en accommodaties vooraf geboekt. Hoewel dit een fantastische reis werd waarin we volledig overweldigd werden door de schoonheid van het land, ervaarden we dat dit niet de beste manier is om door Nieuw-Zeeland te reizen
Het onvoorspelbare weer zorgde er namelijk voor dat bepaalde activiteiten niet door konden gaan (Tongariro Alpine Crossing, Franz Josef Glacier Heli Hike, sterrenkijk tour bij Lake Tekapo en de Hooker Valley Walk bij Mount Cook). November is een lentemaand in Nieuw-Zeeland met overwegend goed weer, maar dit varieert nu eenmaal sterk per dag en deze genoemde activiteiten vereisen goed weer. We hadden op momenten pech, maar eerlijk gezegd gebeurt dit zo vaak in Nieuw-Zeeland dat het heel normaal is dat bepaalde activiteiten niet kunnen plaatsvinden. En daarom was het niet handig dat we de route al uitgestippeld hadden en niet meer konden schuiven.
Soms zorgde dit voor een teleurstelling, maar we raakten zo verliefd op Nieuw-Zeeland dat we eigenlijk al snel besloten dat we hier sowieso nog een keer naar terug wilden keren. Tijdens onze eerste rondreis door Nieuw-Zeeland legden we 4.200 km af met onze huurauto en hebben we onwijs veel gezien en gedaan. De hoogtepunten waren de vulkanische parken in Rotorua, een bezoek aan de Hobbiton filmlocatie, de Roys Peak hike met geweldig uitzicht op het schilderachtige Lake Wanaka, de 70-meter vrije val van de hoogste schommel ter wereld in Queenstown en de boottochten voor de kust van Kaikoura waar we een walvis zagen en zwommen tussen honderden dolfijnen.
Eerder dan verwacht kwamen we vier jaar later (medio november 2023) alweer terug in Nieuw-Zeeland om nog meer van dit beeldschone land te zien én om de activiteiten te doen die vorige keer niet door konden gaan. Dit keer maakte onze Nieuw-Zeeland reis onderdeel uit van een wereldreis van een half jaar waar we naast Oceanië, ook meerdere landen in Azië en Zuid-Amerika bezochten. Na een epische reis langs de Australische zuidkust + Tasmanië, werd het weer tijd om terug te keren naar het ons door zo geliefde Nieuw-Zeeland.
Juist omdat we dit keer grotendeels wisten wat voor moois ons te wachten stond, waren we vastberaden om nu alles te doen en te zien waar we vorige keer niet aan toekwamen. Sommige bestemmingen bezochten we dus voor een tweede keer, omdat we hier destijds nog niet alles konden doen. Simpelweg omdat er bestemmingen zijn waar je langer kunt verblijven dan de tijd die we tot onze beschikking hadden.
We kozen bewust om deze rondreis te maken met een luxe camper en slaapauto, zodat we volledig flexibel waren wanneer we welke bestemming zouden bezoeken. De bestemmingen hadden we vooraf
uitgebreid voorbereid, maar nu konden we het moment van bezoeken afstemmen op het weer. Hierdoor was het af en toe flink afwegen wat de volgende bestemming moest worden, maar konden we onze
kansen vergroten om de beroemde Tongariro Alpine Crossing en Franz Josef Glacier Heli Hike te doen. Tevens konden we de hike rondom Mount Cook en de boottocht door de
fjorden bij Milford Sound maken in stralend zonnig weer. Deze activiteiten behoorden daarom zeker tot de hoogtepunten van onze tweede
rondreis door Nieuw-Zeeland.
Zodoende hadden we geleerd van onze eerste Nieuw-Zeeland reiservaring. Deze aanpak met een reisvorm die meer flexibiliteit gaf, pakte dus perfect voor ons uit! Op het Noordereiland reisden we met
een luxe self-contained camper van Maui.
Self-contained betekent dat we een eigen wc en douche aan boord hadden waardoor we dus veel konden wildkamperen. Ondanks dat Nieuw-Zeeland minder wildkampeer vriendelijk is dan Australië, vonden we nog steeds een aantal fraaie kampeerlocaties middenin de natuur. Daarbij was het extra fijn om in zo’n luxe camper te verblijven waarbij je van alle gemakken voorzien bent.
Daarom was het wel even schakelen toen we op het Zuidereiland overstapten op een slaapauto waar we maar liefst 17 nachten in sliepen. Toch raakten we snel gewend aan deze avontuurlijke reisvorm. We konden hier prima in slapen. Een groot verschil met een camper is dat je niet een huiselijke ‘’binnenruimte’’ hebt waar je in kunt terugtrekken. Hierdoor ben je met een slaapauto genoodzaakt om zoveel mogelijk tijd buiten door te brengen. Op het koudere Zuidereiland betekent dit soms ook met warme kleding buiten de avond doorbrengen en bij slecht weer ben je afhankelijk van de relaxruimtes op de camping. We wilden immers toch op campings verblijven om iedere dag te kunnen douchen en een wc in de buurt te hebben.
Helemaal geïsoleerd en rechtsonder bijna van de wereldkaart vallend, vind je Nieuw-Zeeland. Voor Nederland het verste land op aarde om te bereiken. Toch kunnen we niet anders dan zeggen dat je hier naartoe wilt. Het biedt een ongekende hoeveelheid bestemmingen die je wilt bezoeken, maar waar je waarschijnlijk geen tijd voor zal hebben. Daarom adviseren we om minimaal één maand lang rond te reizen om Nieuw-Zeeland goed te ontdekken. Uiteraard kun je hier nog veel langer rondtrekken om alles te zien. Zo hebben wij inmiddels twee maanden in Nieuw-Zeeland gereisd en veel hoogtepunten gezien, maar zijn er nog steeds hele regio’s die we niet bezocht hebben. Inclusief korte overstaptijd ben je al snel 25+ uur onderweg om in Nieuw-Zeeland te komen. Gun jezelf daarom de tijd om het land te bewonderen, anders is dit zo zonde van je lange reis en al die mooie natuur die je mist.
Zowel het Noordereiland als het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland hebben hun eigen charmes en unieke kenmerken. Het Noordereiland is vulkanisch, warmer, dichtbevolkter en is de plek waar je meer van de (Maori)cultuur van het land kunt ontdekken. Het Zuidereiland is nog rustiger en veel bergachtiger waardoor hier besneeuwde bergtoppen, gletsjers, gletsjermeren en fjorden een groot deel van het landschap bepalen. Over het algemeen wordt de natuur van het Zuidereiland als spectaculairder gezien. Ook wij kunnen dit onderschrijven, omdat het Zuidereiland next level veel extreme landschappen te bieden heeft. Echter is het Noordereiland absoluut niet te onderschatten, want hier vind je unieke natuur die Nieuw-Zeeland kenmerken en die je op het Zuidereiland niet kunt vinden. Denk aan vulkanen, geisers en tropische stranden. In die zin zijn de twee eilanden complementair aan elkaar. Dat maakt Nieuw-Zeeland als reisland zo compleet en aantrekkelijk.
Noordereiland
Zuidereiland
Het Noordereiland is een stuk kleiner dan het Zuidereiland, desondanks wonen hier veruit de meeste mensen. Met Wellington, Auckland, Napier en Hamilton bezit het Noordereiland meer grote steden. Het Noordereiland kent een warmer klimaat, is actief vulkanisch en onwijs groen. De filmlocatie van het ''Hobbit dorp'' (genaamd Hobbiton) vind je middenin het Noordereiland en qua landschap heeft het volledige eiland wel iets weg van De Gouw. De natuur is over het hele eiland gelijkwaardiger dan op het Zuidereiland waar grotere contrasten bestaan.
Naast Hobbiton zijn andere populaire activiteiten op het Noordereiland: dolfijnen spotten in de Bay of Islands, glowwormen in grotten bekijken in de Waitomo Caves of Waipu Caves, vulkanische parken bezoeken in Rotorua en natuurlijk de epische Tongariro Alpine Crossing waarbij je een intensieve hike maakt van 21 km over en langs iconische vulkanen. Wij konden deze 6 tot 9 uur durende hike tijdens onze eerste Nieuw-Zeeland reis niet doen vanwege slecht weer, maar in 2023 was het moment daar wel. Deze hike door een uniek vulkaanlandschap is met afstand de tofste en meest bijzondere hike die we ooit gedaan hebben. Het Noordereiland is ook de plek waar je de bijzondere Maori cultuur en geschiedenis kunt ontdekken.
Wie het klimaat en natuur op het Zuidereiland wilt begrijpen moet bekend zijn met de lokale geografie. Een grote bergketen genaamd ''De Zuidelijke Alpen'' splitsen het eiland in tweeën. Alles ten westen van de bergen is over het algemeen koeler en natter terwijl het oosten zonniger en warmer is. In het gebergte bevinden zich 17 bergtoppen van meer dan 3.000 meter hoog en de hoogste daarvan is Mount Cook met 3.724 meter. In dit berggebied vind je met Lake Wanaka (schilderachtig meer omringd door besneeuwde bergtoppen), Lake Tekapo (unieke sterrenhemel), Franz Josef Glacier (gletsjer waar je met een helikopter kan landen en hiken) en Milford Sound (boottocht door prachtige groene fjorden) de mooiste natuurgebieden. In het noorden bestaat het Abel Tasman National Park uit zachte gouden stranden en tropische baaien waar je dolfijnen en zeehonden spot. Het hoogtepunt van de Nieuw-Zeelandse marine wildlife bevindt zich in de zee bij Kaikoura. Dit is dé plek voor een ontmoeting met zeehonden, albatrossen, haaien, walvissen, orka's en dolfijnen.
Nieuw-Zeeland heeft een aantal unieke kenmerken waardoor het land zo’n sterke aantrekkingskracht heeft op reizigers. Hieronder lichten we een aantal van deze kenmerken uit:
Nieuw-Zeeland is een natuurparadijs met ongekende diversiteit: van de ruige fjorden van Milford Sound tot de vulkanische landschappen van Tongariro, en van de gletsjers in het westen tot de gouden stranden van Abel Tasman. Hier vind je regenwouden, alpiene bergtoppen, helderblauwe meren en uitgestrekte vlaktes. En dat allemaal binnen een paar uur rijden van elkaar.
Nieuw-Zeeland heeft maar liefst zes verschillende klimaatzones (subtropisch, droog continentaal klimaat, gematigd regenwoud, alpien bergklimaat, maritiem zeeklimaat, en sub-antarctisch), wat de enorme diversiteit aan landschappen verklaart. Van de subtropische stranden in het noorden tot de ruige, met sneeuw bedekte Zuidelijke Alpen, je kunt in één dag van een zonnig strand naar een gletsjer rijden. Tijdens de twee rondreizen door Nieuw-Zeeland is deze verscheidenheid aan landschappen ons erg opgevallen. Iedere dag kom je weer in een schitterend ander decor terecht.
Hobbiton in Matamata
De meest in het oog springende filmlocatie is natuurlijk Hobbiton, het Hobbit dorp met de kenmerkende Hobbit huisjes. Wij hebben deze filmset in Matamata ontdekt tijdens een twee uur durende tour. Bilbo Baggins huis, Green Dragon Pub en The Party Tree: we kwamen overal langs en de enthousiaste gids wist er veel interessants over te vertellen. Bij aankomst voelt het alsof je een druk pretpark bezoekt, maar van dit massatoerisme krijg je eenmaal tijdens de tour weinig mee.
Mount Doom in Nieuw-Zeeland
De Tongariro Alpine Crossing is één van de meest spraakmakende hikes door Nieuw-Zeeland, omdat deze dwars door het vulkaanlandschap van Mordor gaat. Hoogtepunt is Mount Ngarahoe die in de Lord of the Rings doorgaat als Mount Doom. Frodo moest de ring vernietigen in deze herkenbare stratovulkaan.
Andere locaties om te bezoeken als Lord of the Rings fan zijn: de filmstudio’s in de buurt van Wellington en het Fiordland National Park.
Maori's stammen af van Polynesiërs die als eerste met hun lange kano's Nieuw-Zeeland ontdekten in de 13e eeuw na Christus. Zij navigeerden aan de hand van sterren, vogels en vissen. De Maori's zijn dus de inheemse bewoners van Aotearoa, zoals zij Nieuw-Zeeland noemen. Momenteel voelt 18% van de Nieuw-Zeelandse bevolking zich Maori. Hun bijzondere cultuur heeft een sterke stempel gedrukt op de huidige Nieuw-Zeelandse cultuur.
Je ziet en hoort veel Maori-elementen terug in onder andere zang, dans, taal en plaatsnamen. Zo is de traditionele ''haka'' oorlogsdans nu het symbool van het Nieuw-Zeelandse rugbyteam. Ten opzichte van de blanke Europeanen herken je Maori's of Maori afstammelingen duidelijk aan de donkere huid en grovere gezichten. Wie wat van de boeiende Maori cultuur wilt leren, raden wij aan om een dag naar Te Puia te gaan. Dit park ligt in Rotorua in een geothermisch zeer actief gebied waar de Maori al meer dan 300 jaar leven. Naast geisers en modderpoelen vind je hier ook een replica van een Maori dorp. Wij volgden een interessante rondleiding door dit park waar we veel opstaken van de Maori rituelen en leefwijze.
Als je meer over de geschiedenis van de Maori wilt leren en de conflicten met de Britse kolonisator, dan is Waitangi de beste plek om te bezoeken. Hier vind je de Waitangi Treaty Grounds waar het vredesverdrag tussen beide volken werd getekend. Vanwege dit betekenisvolle verdrag beschouwen Maori’s deze plek op het noordelijke schiereiland van het Noordereiland als een heilige plek. Wij bezochten dit museum waar ook culturele Maori optredens worden gegeven.
In tegenstelling tot de Aboriginals in Australië, zijn de Maori's beter geïntegreerd in de Nieuw-Zeelandse cultuur en leven de verschillende bevolkingsgroepen gelijkwaardiger samen. Wel doet de Maori minderheid het op veel vlakken (gezondheidszorg, inkomen en levensverwachting) veel slechter dan de rest van de bevolking, vanwege historisch racistisch beleid en uitsluiting. In november 2024 waren er nog grootschalige protesten tegen het voornemen van een rechts-conservatieve regeringspartij om de Waitangi Treaty te wijzigen, dit is een verdrag gesloten in 1840 die de rechten van de Maori erkent en beschermd. Wij hebben in Nieuw-Zeeland ook meerdere Maori protesten gezien tegen overheidsbeleid waarvan de Maori vindt dat dit hun rechten inperkt.
Nieuw-Zeeland ligt in de zogenoemde ''Ring of Fire'', een gebied rondom de Grote Oceaan waar veel vulkanen en aardbevingen voorkomen. Dit komt doordat de aardplaten hier tegen elkaar botsen en bewegen. Deze platentektoniek is enerzijds verantwoordelijk voor de spectaculaire natuur in Nieuw-Zeeland, anderzijds beïnvloed dit onvermijdelijk ook het dagelijks leven van Nieuw-Zeelanders. Met verwoestende aardbevingen (2010 en 2011 in Christchurch) en vulkaanuitbarstingen (in 2019 de dodelijke uitbarsting op White Island) als gevolg.
Ook op een kleinere schaal schuilt er natuurgevaar. Dit hebben wij meegemaakt toen wij van Nelson Lakes naar Franz Josef wilden rijden. De weg was afgesloten vanwege een dodelijk ongeval. De dag
voor onze reisdag regende het zo lang en hard dat er een aardverschuiving plaatsvond waardoor een groot rotsblok van een heuvel de weg op viel waar een auto voorbij reed. De ongelukkige
bestuurder werd door dit vallende rotsblok doorboort en overleed direct. De weg was de volgende dag volledig afgesloten, hierdoor moesten we letterlijk het hele eiland omrijden om alsnog op de
eindbestemming te komen. Een omrit van 12 uur rijden!
Een bizarre situatie. Toch is het vrij gebruikelijk dat er in Nieuw-Zeeland wegen afgesloten zijn vanwege aardverschuivingen en daardoor volledige steden tijdelijk niet of nauwelijks toegankelijk zijn. Zo kennen wij verhalen van mensen die bepaalde bestemmingen helemaal niet konden bezoeken vanwege beschadigde wegen als gevolg van aardbevingen.
Nieuw-Zeeland is om veel redenen een bijzonder land. Zoveel natuurfenomenen bij elkaar, dat is echt uniek. Hoe is dit eigenlijk mogelijk?
Sinds Nieuw-Zeeland zich 80 miljoen jaar geleden heeft afgescheiden van het supercontinent Gondwana is er een unieke verzameling flora en fauna ontstaan. Het bekendste dier is uiteraard de kiwi: een eigenaardige vogel en nachtdier die niet kan vliegen, maar wel een handige lange snavel heeft. Verder bestaan er nog talrijke vogelsoorten die enkel leven in Nieuw-Zeeland, zoals de brutale kea (een super intelligente bergpapegaai). In de fjorden komt ook de meest zeldzame pinguïn ter wereld voor. Op het Zuidereiland vindt je veel Antarctische plantensoorten, omdat het er koud en bergachtig is. Een beroemde bomensoort is de enorme kauri tree. Qua planten symboliseren varens en lupinen Nieuw-Zeeland.
De ‘’silver fern’’ is een varenblad dat zelfs een belangrijk symbool is geworden voor het land. Zo is deze plant verwerkt in het logo van sportteams (zoals het beroemde All Blacks rugbyteam) en in het logo van het leger.
De planten en dieren konden zich dus miljoenen jaren ontwikkelen zonder inmenging van buitenaf. Pas in de 13e eeuw n. Chr. bezochten de Polynesiërs als eerste mensen Nieuw-Zeeland. Zo bevolkten de Maori's als eerst het land wat als laatste bewoond zou worden door de mens. Zeker na de komst van de Europeanen in de loop van de 17e eeuw heeft de lokale natuur het zwaar door de geïmporteerde flora en fauna. Deze nieuwe concurrentie was het eiland immers niet gewend. Hierdoor is de kiwi een zeer beschermde diersoort geworden die je buiten opvangcentra dan ook niet snel meer zal tegenkomen.
Nieuw-Zeeland is zeer dunbevolkt, met ongeveer 5,2 miljoen inwoners op een oppervlakte van 268.000 km². Dat is een bevolkingsdichtheid van slechts 19 mensen per km². Ter vergelijking: in Nederland wonen 430 mensen per km². Vooral het Zuidereiland is extreem dunbevolkt, hier woont slechts 24% van de Nieuw-Zeelanders met een bevolkingsdichtheid van 7 inwoners per km². Veel gebieden, zoals Fiordland en de Zuidelijke Alpen zijn vrijwel onbewoond. Hierdoor kun je soms uren rijden terwijl je amper andere mensen tegenkomt. Terwijl je geniet van de schitterende natuur kun je dit veelal ongestoord doen, omdat het overal zo rustig is. Dit vergroot de beleving enorm, je hebt het gevoel je dat de mooiste natuur gewoon voor jezelf hebt.
Wij hebben in Nieuw-Zeeland onze passie voor hiken in de natuur ontdekt. Waar kan dit beter dan in het gedroomde decor van de Nieuw-Zeelandse landschappen? Wandelen is een uitstekende manier om de omgeving te bewonderen en veel te zien van het land. Soms zijn het intensieve hikes die een halve of zelfs volledige dag in beslag nemen, maar je krijgt er zoveel mooie uitzichten voor terug dat het geen moment verveelt. Bovendien is het heerlijk om lekker buiten te zijn en te genieten van de schone (berg)lucht van Nieuw-Zeeland. Enkele onvergetelijke hikes die wij gedaan hebben in Nieuw-Zeeland zijn: Tongariro Alpine Crossing, Hooker Valley Track bij Mount Cook en in het Abel Tasman Park.