27 november - 28 november 2020
Christchurch | Canterbury | Zuidereiland | Nieuw-Zeeland
BreakFree on Cashel
Toyota Corolla
Over Christchurch wordt gezegd dat het de meest Engelse stad buiten Engeland is vanwege haar vele stadsparken. Met de aanwezigheid van een international vliegveld vormt Christchurch dus de ideale plek om onze rondreis door Nieuw-Zeeland af te sluiten. We verblijven één nacht in de grootste stad van het Zuidereiland waarna onze terugreis naar huis begint met tussenstops op Melbourne en Doha. In Europa komt Christchurch de laatste jaren vooral in het nieuws door aardbevingen en de verschrikkelijke aanslag op een moskee, maar wij zijn benieuwd hoe het gewone leven er hier uit ziet.
Vanuit Kaikoura is het ongeveer 2,5 uur rijden naar Christchurch. Een inmiddels bekende route voor ons, omdat we een week eerder dezelfde weg moesten rijden om naar Franz Josef Glacier te komen i.v.m. met een problematische wegblokkering door een dodelijk ongeval. Het is niet de meest spannende autorit van Nieuw-Zeeland. Het eerste deel bij Kaikoura is nog wel mooi langs de fraaie kust, maar daarna is het (zeker voor Nieuw-Zeelandse begrippen) erg vlak en recht toe recht aan. We verblijven in een minuscule kamer van het BreakFree hotel, maar we profiteren wel van een toplocatie middenin het centrum met ontbijt.
We komen eind van de middag aan in Christchurch en we vliegen de volgende dag alweer naar huis dus we hebben zeer weinig tijd om de stad te verkennen. We hebben goede verhalen gehoord over de botanische tuin, dus we lopen hierheen terwijl we onderweg kennismaken met het straatbeeld van Christchurch. En inderdaad, de stad ziet er levendig en opvallend groen uit. De stad wordt bovendien gedomineerd door fietsers wat ons natuurlijk aan Nederland doet denken. We lopen langs het kenmerkende Canterbury Museum. Je vindt hier veel hedendaagse kunst, maar ook oudere kunstwerken en oude kunstvoorwerpen.
Het museum heeft als doel de bezoekers de cultuur en geschiedenis van het land en de regio te begrijpen. De meest opvallende bezitting zit ‘m in de collectie Māori-kunst, evenals ’s werelds grootste verzameling voorwerpen uit de Age of Discovery in Antarctica.
Toevallig lopen we tegen het herdenkingsmonument aan voor de slachtoffers van de ernstige aardbeving in 2011 die aan 185 inwoners het leven liet. Deze had een kracht van 6.3 op de Schaal van Richter en vernietigde een hoop gebouwen in de stad, zoals de Cathedral of Christchurch die naar verwachting pas weer in 2029 in volledig herbouwd zal zijn.
De botanische tuin van Christchurch vormt een mooi hoogtepunt van de stad. Ze liggen in het westen van het centrum en staan vol met unieke planten en bomen die voorkomen in het landschap van Nieuw-Zeeland. Hier kun je in alle rust heerlijk ontsnappen aan het drukke stadsleven, of in ons geval bijkomen van een intensieve rondreis door het land van de kiwi’s.
Met 380.000 inwoners is het de enige grote stad van het Zuidereiland. Bijna een derde van Christchurch bestaat uit parken, plantsoenen of recreatieterrein. Christchurch wordt daarom ook wel de Garden City van Nieuw-Zeeland genoemd. Voor ons voelt de stad Europees aan, iets dat wij zeker kunnen waarderen. Christchurch verdient eigenlijk een langer verblijf dan een halve dag, maar meer laat de planning helaas niet toe.
✅ Groene stad vol met stadsparken zoals Victoria Square, Hagley Park en de botanische tuinen.
✅ De enige
grote stad van betekenis op het Zuidereiland.
❌ Christchurch is omringd door meer dan 100 breuklijnen waardoor er eens in de zoveel jaar verwoestende aardbevingen plaatsvinden.
TIP: wij hadden helaas niet genoeg tijd om het goed beoordeelde Antarctica Museum te bezoeken. Dit is gelegen bij het vliegveld dus je kunt hier prima naartoe als je wat tijd wilt doden voor je vlucht.
Gelukkig hebben we de foto's nog!
Bekijk hier ons foto-album van Christchurch. Gebruik van foto's is toegestaan mits er netjes aan bronvermelding wordt gedaan. Interesse in de foto's zonder merknaam? Neem contact met ons op.