Het indrukwekkende en vulkanische Noordereiland van Nieuw-Zeeland hebben wij tijdens twee verschillende rondreizen mogen ontdekken. In november 2019 reisden we in 13 dagen met de auto het eiland rond en in 2023 deden we dit dunnetjes over om met de camper 15 dagen rond te rijden.
Het Noordereiland delft al snel het onderspit wanneer dit wordt vergeleken met het nog ruigere Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Toch mag het Noordereiland geenszins onderschat of overgeslagen worden. Zo moet je juist op het Noordereiland zijn als je geisers, rokende kraters en andere vulkanische landschappen wilt bewonderen. Daarnaast vind je hier schitterende stranden, glooiende heuvellandschappen, Hobbiton, het grootste kratermeer van het land, de hoofdstad Wellington, de grootste stad Auckland, schilderachtige baaien, Maoricultuur, glowwormen in grotten en kun je hier de wereldberoemde Tongariro Alpine Crossing doen langs én over iconische vulkanen.
Wij hebben verdeeld over twee reisperiodes rondgereisd over het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Van 1 november t/m 12 november 2019 reisden we met de auto rond. We begonnen in Auckland en we bezochten achtereenvolgens: de Bay of Islands, Hahei, Hobbiton, Rotorua, Taupo en het Tongariro National Park om te eindigen in Wellington waar we met de auto op de ferry stapten richting het Zuidereiland.
Vier jaar later kwamen we terug op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland voor onze tweede rondreis, dit keer met een camper. Van 21 november t/m 5 december reisden we met luxe self-contained Maui camper rond. We startten wederom in Auckland en reden hierna door naar: Whangarei, Waitangi, Cape Reinga, Tauranga, Rotorua, Tongaririo National Park en Mount Egmont National Park om vervolgens de camper weer in te leveren in Auckland en verder te vliegen naar het Zuidereiland.
De eerste keer dat we Nieuw-Zeeland bezochten was in 2019 toen we nog nauwelijks reiservaring hadden buiten Europa. We werden instant omver geblazen door alle natuurschoonheid die het Noordereiland te bieden heeft. Auckland ervoeren we niet als een bijzondere stad, maar daarna ging het direct los met de Bay of Islands waar we een boottocht maakten en voeren door ‘’The Hole in the Rock’’. Ook bewonderden we de baai vanuit de lucht tijdens het parasailen. In Hahei genoten we van schitterende kustuitzichten liepen we door een grote rotskloof op het strand. Een dag later liepen we over de wereldberoemde Hobbiton Movie Sets waar de Lord of Rings en Hobbit kaskrakers zijn opgenomen.
In Rotorua kwamen we voor het eerst in aanraking met actief vulkanisme in de vorm van spuitende geisers, rokende kratermeren en borrelende modderpoelen. In zuidelijke richting reden we langs Lake Taupo, het grootste kratermeer van Nieuw-Zeeland en aanschouwden we van dichtbij de krachtige Huka Falls. In het Tongariro National Park wilden we de Tongariro Alpine Crossing doen, maar slecht weer dwarsboomde dit plan waardoor we in dit nationale park alsnog een toffe hike maakten naar de 20 meter hoge indrukwekkende Taranaki Falls.
We eindigden de auto rondreis over het Noordereiland van Nieuw-Zeeland in 2019 in Wellington, de sympathieke hoofdstad van het land om vervolgens met de auto op de de ferry de oversteek te maken naar het Zuidereiland. Deze boottocht over open zee maakten ons lichtelijk tot heftig zeeziek, maar na drie uur kwamen we aan in de schitterende baaien van het Zuidereiland waar onze onvergetelijke reis door Nieuw-Zeeland werd voortgezet.
We werden compleet verrast door alle natuurwonderen van het Noordereiland, we hadden nog nooit iets gezien wat daarbij überhaupt in de buurt kwam. Hoewel we veel hoogtepunten hadden gezien, moet je in 2 weken reistijd altijd keuzes maken waardoor we niet alles konden zien. Daarnaast wilden we 100% zeker terugkomen om de Tongariro Alpine Crossing te doen, dus we wisten al snel dat we ooit zouden terugkeren naar dit beloofde reisland.
Eigenlijk sneller dan verwacht, kwamen we al na 4 jaar terug in Nieuw-Zeeland om de unfinished business af te ronden. Hoewel we dit keer grotendeels wisten wat voor moois ons te wachten stond, voelden we de spanning, juist omdat we vastberaden waren om nu alles te doen en te zien waar we vorige keer niet aan toekwamen. We kozen bewust voor een camperreis om meer flexibiliteit te hebben in het plannen van onze bestemmingen. De bestemmingen hadden we vooraf uitgebreid voorbereid, maar nu konden we het moment van bezoeken afstemmen op het weer. Hierdoor was het af en toe flink afwegen wat de volgende bestemming moest worden, maar konden we onze kansen om de Tongariro Alpine Crossing te doen, aanzienlijk vergroten.
Na een aankomst- en rustdag in Auckland reden we wederom eerst naar het noordelijke schiereiland om daar in de Waipu Caves met succes zelf op zoek te gaan naar glowwormen. We sliepen in Whangarei en wandelden hier om de 26 meter hoge Whangarei Falls heen. In Waitangi leerden we alles over de traditionele Maoricultuur en de bewogen geschiedenis van Nieuw-Zeeland ten tijde van de Britse ontdekking en kolonisatie. Vervolgens reden we over een eindeloze weg door naar Cape Reinga, een schilderachtige kaap dat tevens het noordelijkste puntje van Nieuw-Zeeland is. In de bruisende badplaats Tauranga beklommen we een oude vulkaan. Het weerzien in Rotorua stond in het teken van relaxen in de Polynesian Spa en het bezoeken van wederom een vulkanisch park.
Met een voldaan en gelukkig gevoel reden we door naar Mount Egmont National Park waar we wederom een hike over een prominente vulkaan wilden maken, maar waar het weer ons minder gunstig gezind was. Hier moesten we het doen met enkel het uitzicht op de vulkaan op de aankomstdag en wandelden we door het Goblin Forest aan de voet van de vulkaan. We hadden het plan om onze camper rondreis op het Noordereiland af te sluiten in de stad Hamilton en om te surfen bij de westelijke kustplaats Raglan, maar dit plan viel letterlijk in het water door hevige regenval. Dit was echter de minst belangrijke bestemming dus we kunnen met een super gelukzalig gevoel terugkijken op onze tweede reisperiode op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland.
Hierna stond de Tongariro Alpine Crossing op het menu, toch het absolute hoofdgerecht van onze tweede rondreis over het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Woorden schieten tekort om deze waanzinnige dagtocht te beschrijven. We hadden enorme verwachtingen die zelfs nog overtroffen zijn. Tijdens deze day hike langs en over de iconische vulkanen van Nieuw-Zeeland doorkruisten we surrealistische landschappen. Zo divers en indrukwekkend, dat was de 19,4 km lange intensieve hike volledig waard. Nooit eerder hadden we zo’n lange afstand lopend afgelegd, laat staan over dit intense parcours waarbij we over de top van de 1.886 meter hoge Tongariro Red Crater moesten geraken.
Zoals in de inleiding genoemd, is het Noordereiland de plek waar je moet zijn om alle vulkanische activiteit van Nieuw-Zeeland te ervaren. Vooral in het midden van het Noordereiland rondom Rotorua, Taupo en in het Tongariro National Park kun je je verwonderen aan actief vulkanisme in de vorm van spuitende geisers en rokende kraters. Vooral Rotorua zien wij toch wel als de vulkanische hoofdstad van Nieuw-Zeeland waar het rook en de zwavelgeur het straatbeeld domineren.
We zijn zowel twee keer in Rotorua verbleven om in totaal 4 geothermische activiteiten te doen:
Taupo is het grootste kratermeer van heel Oceanië en Azië dat midden op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland ligt. In het zuidwestelijke puntje van het Noordereiland ligt het Mount Egmont National Park waar je al van ver de 2.518 meter hoge Taranaki vulkaan ziet opdoemen.
De natuur van het Noordereiland kenmerkt zich ook door een groen heuvellandschap. Het is iets minder uiteenlopend dan het ruige Zuidereiland dat bovendien bergachtiger is en gletsjers herbergt. Op het Noordereiland vind je dus wel volop vulkanische landschappen. Daarnaast is het hier warmer waardoor je op het Noordereiland tropische regio’s kunt aantreffen met aangename stranden en schitterende baaien.
De toeristische topactiviteiten op het Noordereiland zijn:
Hoewel het Noordereiland aanzienlijk kleiner is dan het Zuidereiland, wonen hier met afstand de meeste mensen. Op het Noordereiland leven bijna 4 miljoen inwoners tegenover ruim 1 miljoen mensen op het Zuidereiland. Toch is ook het Noordereiland nog altijd behoorlijk dunbevolkt, vooral omdat de meeste inwoners leven in Auckland (1,7 miljoen). Andere grote steden op het Noordereiland zijn: Wellington (hoofdstad met 215.000 inwoners), Hamilton (185.000 inwoners), Tauranga (155.000 inwoners) en Rotorua (77.000 inwoners).
Het grootste deel van de Māori-bevolking woont op het Noordereiland, waardoor je hier moet zijn als je meer over de Maoricultuur wilt leren. Zo hebben wij in het vulkanische park Te Puia geleerd over de Maorikunst en hun leefwijze. In Waitangi bezochten we een museum dat in het teken staat van de geschiedenis van Nieuw-Zeeland en de Maoricultuur. Dit plaatsje is in heel het land bekend vanwege de Waitangi Treaty die hier getekend is. Hoewel die een einde maakte aan de grote burgeroorlogen tussen de Britse kolonisten en Maorivolken, leidt de verschillende interpretatie van het verdrag nog steeds tot onderlinge spanningen in de samenleving. In Waitangi woonden wij bovendien een traditionele Maorishow bij waar de Maori zang-, dans-, sport- en vechtkunst wordt gedemonstreerd.