Tongariro Alpine Crossing: hiken door vulkaanlandschap

Tongariro Alpine Crossing

29 november - 1 december 2024

Nieuw zeeland vlag

Turangi | Waikato | Noordereiland | Nieuw-Zeeland

camper icoon

Maui 4 Berth Cascade

Camping icoon

Parklands Motor Lodge

Camping icoon

Dominion Road Carpark

Dagplanning Tongariro Alpine Crossing

In 2019 waren we al voornemens om de epische Tongariro Alpine Crossing te doen, maar toen gooide slecht weer roet in het eten. Nu gaan we op herhaling en zijn we vastbesloten om deze ultieme hike over de iconische vulkaan van Nieuw-Zeeland te voltooien. Er wacht ons een uitdagend parcours van 19,4 km langs watervallen, rokende kraters, diepe ravijnen en heldere kratermeren. 


Via Lake Taupo naar uitvalsbasis Turangi

De dag voordat we Tongariro National Park bezoeken draait om het voorbereiden op de Tongariro Alpine Crossing. Daarom is het belangrijk om rust te houden en de intense dag van morgen voor te bereiden. Dit betekent boodschappen doen en inlezen in het parcours. We rijden vanaf Rotorua via Lake Taupo naar Turangi, een klein dorpje dat dé uitvalsbasis is voor het Tongariro National Park. Het is een prachtige weg van Rotorua naar Turangi waarbij je langs Lake Taupo rijdt. Het circa 6.600 km² groot Taupomeer ligt in het centrum van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland en is het grootste zoetwatermeer van Oceanië en Azië. Dit kratermeer ligt 350 meter boven zeeniveau en zie je al snel als je een ingezoomde kaart van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland voor je hebt. 


Tongariro Alpine Crossing

Red Crater Tongariro Alpine Crossing

Op herhaling na mislopen in 2019

Dit is de toch wel de topattractie van het Noordereiland waarvoor we wilden terugkomen. Dit is de grote wens van Max die teleurgesteld was dat we door slecht weer de hike niet konden doen. Destijds hadden we slechts één dag in de planning vrijgemaakt voor het Tongariro National Park waardoor we niets konden schuiven. Toen hebben we dit opgelost door de 6 km  wandeling naar de Taranaki Falls te maken. 

Nu hebben we het voordeel dat we met een camper reizen en we vooraf geen slaapplekken boeken. Dit geeft ons de flexibiliteit om de Tongariro Alpine Crossing te plannen op een dag met goed weer. Deze tip zouden we iedereen kunnen meegeven, omdat de shuttlebus die je van de parkeerplaats naar het officiële begin van de Tongariro Alpine Crossing brengt, relatief vaak wordt geannuleerd vanwege slecht weer.

De Tongariro Alpine Crossing kost geen geld, maar de shuttlebus die je van het einde van de hike naar het startpunt rijdt, kost 60 NZ dollar per persoon. Er zijn verschillende aanbieders te vinden, wij boekten 2 dagen van tevoren bij de officiële aanbieder genaamd Tongariro Crossing Shuttles. Deze hike is namelijk geen loop en je wordt ernstig geadviseerd om de route te lopen vanaf Mangatop naar Ketehani. 


Het gaat nu écht gebeuren!

Start Tongariro Alpine Crossing

Met een super enthousiast gevoel dat het nu eindelijk gaat gebeuren beginnen we dan ook aan deze slopende dagtocht. Uiteraard vinden we het ook spannend, want we hebben nog nooit zo’n lange hike gedaan. De afstand is ongeveer twee keer zo lang als de langste hike die we ooit gemaakt hadden, dus dat betekent dat we veel meer kilometers, uren en hoogtemeters moeten maken dan we ooit gedaan hebben. En dan ook nog eens over dit heftige parcours waarbij we over een krater van 1.900 meter hoog moeten geraken. Niet voor niets heeft de organisatie het woord “Alpine” in de naam toegevoegd om zo uit te dragen dat het een zware bergwandeling is.

 

Immers staat er 6,5 tot 9 uur voor om de Tongariro Alpine Crossing te voltooien waarbij je ruim 800 hoogtemeters moet overwinnen via uiteenlopende paden met soms zeer steile stukken die bestaan uit losse rotsen langs diepe ravijnen. En dat allemaal op een actieve (en rokende!) vulkaan. Dagelijks starten gemiddeld 5.500 mensen aan deze populaire hike en gemiddeld moet er twee keer per week een reddingsoperatie plaatsvinden met een helikopter die gewonde mensen moet evacueren of een zoekactie moet starten naar deelnemers die vermist worden. 

Voorbereiding Tongariro Alpine Crossing

Voorbereiding Tongariro Alpine Crossing

Kortom, een serieuze uitdaging die niet zonder risico’s is. Toch staat deze hike op de bucket list van iedere (berg)wandelaar die naar Nieuw-Zeeland reist, juist vanwege het grote avontuur en het buitengewone parcours. Een goede voorbereiding is daarom vereist. We nemen genoeg eten (veel proteïnerepen) en drinken (2-2,5 liter per persoon) mee en we hebben veel verschillende kleding bij om ons te wapenen tegen de wind en de koud. Bovenaan de top bij de Red Crater wordt het immers nooit warmer dan een paar graden boven het vriespunt en waait het stevig. Ook de start op de vroege ochtend kan fris zijn.

 

Het allerbelangrijkste aan je outfit is om regen- en windbestendige kleding te dragen. En zoals altijd is het super handig om je wandeloutfit in laagjes op te bouwen zodat je makkelijk kunt opschalen of afschalen.  

Onderdelen van de Tongariro Alpine Crossing

De shuttlebus van de officiele aanbieder vertrekt om 7:00, 8:00 of 9:00 uur vanaf de parkeerplaats. Wij hebben de shuttlebus van 8:00 uur geboekt zodat we om 8:30 uur kunnen starten aan de hike. De Tongariro Alpine Crossing kun je onderverdelen in verschillende delen. 

1. Mangatepopo Valley - afstand: ongeveer 4 km

Dit vormt een relatief vlakke start door de vallei, met uitzichten op vulkanische landschappen en de omliggende bergen. Dit deel is toegankelijk en biedt een goede opwarming.

 

2. Soda Springs - afstand: ongeveer 1 km (inclusief een korte zijstap naar de watervallen)

De eerste lichte klim eindigt bij Soda Springs, een kleine waterval. Hier zijn de laatste toiletten voordat je het steilere gedeelte betreedt.

 

3. Devil’s Staircase - afstand: ongeveer 2 km

Dit is een steile klim met rotsachtige paden naar de South Crater. Dit is het eerste fysiek uitdagende stuk van de Tongario Alpine Crossing.

 

4. South Crater – afstand: ongeveer 1,5 km

Een vlakke wandeling door een surrealistisch maanlandschap en dichte mist. Hier kun je even op adem komen na de klim.

Steil pad Tongariro Alpine Crossing
Hike naar Tongariro vulkaan

5. Red Crater - afstand: ongeveer 2 km

Een zware klim naar het hoogste punt van de wandeling (1.886 meter). Dit deel biedt spectaculaire uitzichten over de Red Crater, een actieve vulkanische krater met een donkerrode kleur.

 

6. Emerald Lakes - afstand: ongeveer 1 km

Een afdaling over losse stenen naar de felgekleurde Emerald Lakes. Dit zijn iconische fotoplekken van de Tongariro Alpine Crossing.

 

7. Central Crater en Blue Lake - afstand: ongeveer 3 km

Een vlak wandelpad door de Central Crater, gevolgd door een klim naar Blue Lake, een heilige plek voor de Maori.

 

8. Ketetahi Valley - afstand: ongeveer 5 km
Een lange afdaling langs hete dampen en door bossen naar het einde van de route. Dit deel van het parcours is rustiger en vraagt relatief weinig inspanning.

 


Langs de machtige Ngauruhoe vulkaan lopen

Het eerste gedeelte vanaf Mangatope lopen we door een brede bergpas langs de Ngauruhoe vulkaan, ook bekend als Mount Doom uit The Lord of the Rings. Dit is de 2.391 meter hoge vulkaan en eyecatcher van het Tongariro National Park. Er ligt sneeuw en ijs op de top. Deze grote stratovulkaan is actief en kende in 1977 zijn laatste eruptie. Het pad is een boardwalk en is relatief vlak dus dat is een rustig en aangenaam begin. 

Ngauruhoe vulkaan

Soda Springs

Vanaf de Soda Springs maakt de boardwalk plaats voor een steil stenen wandelpad. In ruil voor deze eerste pittige beklimming krijg je boven wel een geweldig uitzicht op de vallei waar we eerder 2 uur lang doorheen zijn gelopen. Wat een vergezicht! De Soda Springs is trouwens een kleine waterval die je van dichtbij kunt zien als je 10 minuten extra heen en terug wandelt. Alleen Max doet dit, het blijkt niet zo’n boeiende toevoeging te zijn. 

Vallei Tongariro Alpine Crossing

Door de mistige South Crater

Eenmaal boven lopen we in de mist van de waterdamp door de South Crater, wat een mysterieus aanzicht en een bijzondere ervaring is. In de verte zie je mensen in de mist verdwijnen. Dit is een grote lege vlakte waardoor je goed beseft dat je door een krater heen loopt. De mist maakt het nog surrealistischer. Wanneer we de South Crater doorkruist hebben, moeten we wederom een steile beklimming maken, nu naar de Red Crater.

Mist South Crater

Red Crater

Halverwege de beklimming naar de Red Crater is een populair rustpunt waar iedereen pauze houdt. Hier is het uitzicht aan twee kanten fenomenaal. Enerzijds het uitzicht over de zojuist gelopen mistige South Crater en aan de andere kant zie je de uitgestrekte vlakte wat ook door kan als maanlandschap. Het vormt een perfect decor om het nodige voedsel te nuttigen. Links gaat het steile pad richting de Red Crater verder. Dit parcours ziet er spannend uit, want het is een smal pad bestaande uit losse stenen met diepe afgronden aan beide kanten. Het is gelukkig niet zo lang, maar het is wel het steilste stuk van de dag dat we moeten omhoog moeten lopen. Goed focussen dus! 

Red Crater

Zonder problemen bereiken we de Red Crater waar direct de oorsprong van de naam van deze krater duidelijk wordt. Je kijkt diep deze smalle donkerrode krater in. De krater heeft een rode kleur door het gestolde lava. Het is super mooi en indrukwekkend. De Red Crater is met 1.868 meter het hoogste punt van de Tongariro Alpine Crossing. Dit merken we ook aan de temperatuur, dit is door de wind het koudste stuk van de dagtocht. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de omgeving, waaronder de felgekleurde Emerald Lakes. 

Red Crater Tongariro Alpine Crossing

Gevaarlijkste stuk van de Tongariro Alpine Crossing

Na het bereiken van de Red Crater moeten we de hike vervolgen over het gevaarlijkste stuk van het parcours, namelijk de glibberige afdaling richting de beroemde Emerald Lakes. Het pad bestaat vooral uit zand en kleine steentjes en is mega steil. Kortom, een gevaarlijke cocktail voor een risicovolle afdaling. We zien hier veel mensen (ook ervaren bergklimmers met stokken) onderuit gaan. Jong en oud verliezen hun balans. We zien verderop bij de Emerald Lakes een helikopter landen die een wandelaar (die waarschijnlijk op deze afdaling gevallen was) moet evacueren… We zijn dus maximaal gewaarschuwd en doen extra voorzichtig. We lopen (naja meer schuiven) langzaam hand in hand naar beneden. Het voordeel van deze tactiek is dat als één van ons dreigt uit te glijden de ander hem of haar houvast kan bieden. Zeker een paar keer voorkomt dit valpartijen waardoor we ongehavend bij de prachtige Emerald Lakes aankomen. 

Emerald Lakes Tongariro Alpine Crossing

Emerald Lakes

Emerald Lakes Tongariro Alpine Crossing

De Emerald Lakes bestaan uit drie helderblauwe kleine kratermeren die door zijn schoonheid het symbool zijn geworden van deze iconische hike. De Emerald Lakes zijn drie kleine meren met een opvallend felgroene kleur, die ontstaat door mineralen uit de omliggende vulkanische rotsen. De meren zijn één van de meest gefotografeerde plekken van de wandeling vanwege hun unieke kleur en het indrukwekkende vulkanische landschap eromheen. We maken boven op een veilig punt veel fotomateriaal in de afdaling en laten deze prachtige meren achter ons. 

Tongariro Alpine Crossing

Blue Lake

De volgende “halte” is Blue Lake. Dit is een groot rond blauw kratermeer dat duidelijk anders is dan de Emerald Lakes. Het meer bestaat uit regenwater en smeltende sneeuw, waardoor het helder en fris oogt. De Maori beschouwen de Blue Lake als een heilige plek, het is daarom niet toegestaan om in het water te zwemmen of eten te nuttigen in de buurt. Het meer ligt op een hoogte van ongeveer 1.725 meter en is en fijne plek voor een pauze met uitzicht op het omliggende vulkanische landschap.

Blue Lake Tongariro Alpine Crossing

We verlaten de Tongariro vulkaan

Na de Blue Lake moeten we in een lange rechte lijn de oversteek maken naar de voet van de laatste beklimming. We kijken nog regelmatig over onze schouders, want we zien van een afstandje steeds beter de krater van de Tongariro vulkaan die we zojuist hebben beklommen. Hoe verder we ervan af lopen, des te imponerender wordt het aanzicht van de krater. Eigenlijk een bizar idee dat we deze enorme krater net een half uur geleden nog bewandeld hebben. 

Parcours Tongariro Alpine Crossing

Tongariro vulkaan

De laatste loodjes gaan door een lange zigzagafdaling en een bospad

Zigzagafdaling Tongariro Alpine Crossing

De laatste beklimming gaat niet van harte, maar de gedachte dat het hierna alleen nog dalen is, houdt ons op de been. We moeten nu grofweg nog twee “fases” van deze intense hike voltooien: de lange zigzagafdaling over een boardwalk tussen bergen en het laatste stuk door de bossen naar de parkeerplek.

 

Het parcours zorgt dat we goed tempo kunnen maken dus het besef groeit dat we deze buitengewone hike “gewoon” gaan halen! Toch is dit stuk gedeelte ook mentaal zwaar, want de zigzagpaden lijken eindeloos en je ziet hoeveel je er nog moet aflopen voordat je in het bos komt waar je ook nog een paar kilometer doorheen moet. Ook zijn de hoogtepunten in de vorm van de mooiste uitzichtpunten voorbij die eerder voor veel motivatie en energie zorgden. Daarom is dit het stuk waar je in toenemende mate naar het einde gaat verlangen. Verstand op nul en gewoon blijven lopen is het motto.

Wanneer we eindelijk het bos bereiken, zorgt dit voor een opsteker en marcheren we langs de Ketetahi Falls naar de finish. Met een geweldig voldaan gevoel behalen we de eindstreep! Verwacht echter geen feestelijkheden bij de finish. Het is zo dood als een pier, alleen een droog bordje “einde Tongariro Alpine Crossing” herinnert je aan het einde. Er staan hier ook amper auto’s, want zoals gezegd is dit geen parkeerplek, maar alleen het eindpunt en geen beginpunt. Desondanks onderdrukt dit de trots, ontlading en het euforische gevoel dat we ervaren geenszins.

Einde Tongariro Alpine Crossing

Overigens betekent het einde van de Tongariro Alpine Crossing helaas nog niet dat we de benen rust kunnen geven, want we moeten nog 1 km lopen over een gravelweg naar de parkeerplaats waar onze camper geparkeerd staat en waar we vroeg in de ochtend de shuttlebus pakten die ons naar het begin bracht. Dit zijn met recht vuile meters! Ach ja, dit kan er ook nog wel bij. 

Tongariro Alpine Crossing route in Google Maps


Wat maakt de Tongariro Alpine Crossing zo speciaal?

Wat de Tongariro Alpine Crossing wat ons betreft zo bijzonder maakt, is dat het parcours dwars door zoveel verschillende landschappen gaat en dat allemaal binnen één dagtocht. Daarom verveelt het nooit, je ziet steeds een ander indrukwekkend vergezicht en natuurfenomeen dat uniek is in dit vulkaangebied. Valleien, kraters, sneeuw, ijs, geisers, kratermeren, bergtoppen en bossen; het komt allemaal voorbij. De ondergrond verandert mee dus dit maakt het afwisselend, maar soms ook lastig, want het is steeds schakelen. Het voordeel is dat je door de variatie niet zo door hebt hoe lang je al aan het lopen bent. Hoewel de route qua hoogtemeters zeker niet gelijk verdeeld is, is het fijn dat je niet continu alleen maar stijgt en daalt. Dit is fysiek zwaar en ook niet heel motiverend. Van de grofweg 20 kilometer krijg je het merendeel van de hoogtemeters in de eerste 10 kilometer voor je kiezen. Hierdoor krijg je de aparte situatie dat je qua loopuren al ruim over de helft bent terwijl je nog wel 12 km moet wandelen. 

We zijn geoefende hikers, maar we hebben geen ervaring met day hikes dus we moeten eigenlijk drie dagen uittrekken voor de Tongariro Alpine Crossing, omdat we de dag ervoor en erna moeten uitrusten/bijkomen. De spierpijn valt achteraf erg mee, maar verwacht niet dat je lichaam de volgende dag zit te wachten op nog een lange wandeling. Gun je zelf de nodige hersteltijd! 


Wildkamperen op een mooie plek

Na de Tongariro Alpine Crossing overnachten we op een kleine parkeerplaats langs een brug dat omringd is door bomen. Dit is één van de weinige toffe wildkampeerlocaties waar we het Noordereiland van Nieuw-Zeeland verblijven. 


Conclusie Tongariro Alpine Crossing

Het mag duidelijk zijn dat het voltooien van de Tongariro Alpine Crossing een levenservaring is. We zien landschappen die uniek zijn en je voorstellingsvermogen te boven gaan. Combineer dit met de fysieke zware prestatie en je begrijpt waarom dit een ervaring is die we nooit zullen vergeten. We deden in totaal van begin tot eind 8,5 uur over de Tongariro Alpine Crossing. We hebben rustig aan gedaan, zijn onervaren op dit terrein en voor deze afstand en hebben volop van de omgeving genoten. Bovendien hebben we veel korte pauzes gehouden en natuurlijk veel foto’s gemaakt.

5 sterren

✅ De Tongariro Alpine Crossing is zonder twijfel de tofste hike die we ooit hebben gedaan en misschien wel ooit zullen doen. Dit vanwege de diversiteit aan landschappen. 

✅ Doordat het geen heen- en terugwandeling is, blijf je verrast worden door de landschappen. 

✅ Waar loop je letterlijk over een krater van een actieve vulkaan op bijna 2 km hoogte?

✅ De uitzichten die je krijgt zijn fenomenaal, om de paar kilometer wordt je wel getrakteerd op weer een nieuw schitterend uitzicht.  

 

❌⁠⁠⁠⁠ Het spreekt voor zich, maar het is een zware lange hike en de kans is groot dat je op het einde genoeg hebt van de wandeling, maar dan moet je nog een paar kilometer.  

❌ Vanwege het slechte weer wordt de shuttlebus vaak geannuleerd dus het is allerminst zeker dat je de Tongariro Alpine Crossing kunt doen op de dag die je gepland hebt.  

❌ Het parcours loopt dwars door een onherbergzaam actief vulkaangebied dus je moet absoluut voorzichtig zijn waar je loopt en dat je niet uitglijdt. 


Tips Tongariro Alpine Crossing

Tips Tongariro Alpine Crossing
  • Plan de dag waarop je de Tongariro Alpine Crossing wilt doen ruim van tevoren op een dag waar de weersvoorspellingen goed zijn. Als je de kans wilt vergroten dat je deze hike kunt doen dan is het raadzaam om meerdere dagen in je planning vrij te houden voor de Tongariro Alpine Crossing zodat je kunt schuiven mocht dit nodig zijn.

  • Reserveer de shuttlebus van de Tongariro Alpine Crossing een paar dagen van tevoren.

  • Neem voorafgaand aan de Tongariro Alpine Crossing voldoende rust.

  • Zorg voor goede regen- en windbestendige kleding en bouw je kleding in laagjes op.

  • Zorg voor genoeg voedsel onderweg, denk aan 2,5 liter drinken per persoon en neem veel proteïnerepen mee.

  • Zoals de kiwi's zelf zeggen: never skip a loo. Hiermee bedoelen ze dat je alle wc’s op de route moet benutten. 
  • Loop je eigen tempo.

  • Pas op dat je niet uitglijd! Vooral in de afdaling van de Red Crater naar de Emerald Lakes ligt dit gevaar op de loer met alle losse stenen.

  • Steun bij het lopen niet op rotsen. Max pakte een rots vast en gleed met zijn hand langs de zijkant van de rots met een snee in zijn hand tot gevolg. 

  • Verwacht je niet dat je snel bent? Neem dan de shuttlebus van 7 of 8 uur ‘s ochtends zodat je zeker weet dat je op tijd terug bent bij je auto of camper voordat de parkeerplaats sluit om 18:00 uur. 


Foto's Tongariro Alpine Crossing