24 november - 26 november 2023
Waitangi - Cape Reinga | Northland | Noordereiland | Nieuw-Zeeland
Maui 4 Berth Cascade
Mangonui Lions Park
Port Albert Wharf
Na een bezoek aan de Waipu Caves en Whangarei Falls vervolgen we onze tweede rondreis op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland verder noordwaarts naar Waitangi en Cape Reinga. Waitangi is beroemd vanwege Waitangi Treaty Grounds die een einde maakte aan de oorlogen tussen Maori groepen en Britse kolonisten. Cape Reinga is naast een prachtige kaap ook een geografische trekpleister, omdat dit het uiterste noordpunt is waar je in Nieuw-Zeeland met een voertuig kunt komen.
Na een ochtendwandeling langs de indrukwekkende Whangarei Falls rijden we in noordelijke richting door naar Waitangi. In 2019 waren we hier al in de buurt, maar toen brachten we enkel een dag door in het nabijgelegen Paihia. Hier maakten we in de zogeheten Bay of Islands een boottocht naar de ''Hole in the Rock'' (we zagen dolfijnen!) en genoten we tijdens het parasailen van het schitterende uitzicht in de baai. Nu rijden we alleen door Paihia en bereiken we Waitangi via een korte smalle brug. Vanwege de belangrijke culturele betekenis van Waitangi, stond dit plaatsje op onze lange lijst van plekken waar we nog naartoe willen in Nieuw-Zeeland.
Het plaatsje Waitangi is bij alle Nieuw-Zeelanders bekend vanwege de Waitangi Treaty. Op deze plek hebben de Britten en Maori’s op 1840 een verdrag getekend waardoor de staat Nieuw-Zeeland officieel werd geboren. Deze gronden zijn daarom enorm belangrijk voor Nieuw-Zeeland, voor de Maori’s is dit zelfs een heilige plek, omdat dit verdrag hun volk officieel als medebewoner van het land erkend. Niet gek dus dat de Waitangi Treaty Grounds daarom een sterk symbolische waarde heeft, vooral voor de Maori’s.
Hedendaags vind je in Waitangi een groot museum (volledige naam: Te Kongahu Museum of Waitangi) waar wij voor 60 NZ dollar per persoon toegang tot krijgen. Een fors bedrag, maar zeker de prijs waard. We leren hier ontzettend veel over de geschiedenis van Nieuw-Zeeland, waarbij de totstandkoming van Nieuw-Zeeland als land centraal staat. Het museum behandelt de tijdlijn vanaf het moment dat de eerste Europeanen het land ontdekken (in de vorm van Nederlander Abel Tasman) tot aan de situatie nu. Van de Britse kolonisatie tot de overeenkomst van de Waitangi Treaty Grounds en de tijd hierna waarin er meerdere oorlogen ontstonden, omdat beide volken de overeenkomst anders interpreteerden.
De Britten wilden de overeenkomst sluiten om het gewelddadige conflict met de Maori te beëindigen zodat de kolonisatie vredig voortgezet kon worden. De Maori wilde de overeenkomst sluiten om elkaars gezag te erkennen en te profiteren van het economisch voordeel dat gepaard ging met de Britse kolonisatie. Het probleem bleek echter dat de Britten vonden dat hiermee de eenwording van de staat Nieuw-Zeeland een feit was, terwijl de Maori juist dachten dat met het ondertekenen van de overeenkomst de onafhankelijkheid van de Maori erkend werd. Dit misverstand kon ontstaan doordat er twee verschillende versies van het verdrag bestonden, één in het Engels en één in het Maori. Deze verschillende opvattingen over de uitkomst van de Waitangi Treaty leidt tot op de dag van vandaag tot spanningen in de samenleving.
De entreeprijs is inclusief rondleiding. Een deskundige gids neemt ons een klein uur mee over het museumterrein en informeert de deelnemers van de tour via een audiosysteem. De rondleiding eindigt bij het heilige huis van de Maori waar een traditionele Maori show wordt gegeven. Eerst buiten voor een traditioneel Maori huis en daarna gaat de show binnen in dit huis verder. De artiesten laten zien hoe de Maori’s sporten, vechten, dansen en zingen. Dit doen zij met volle overgave! We wisten door onze eerdere reis naar Nieuw-Zeeland al het een en ander van de Maori cultuur: hun leefwijze, kunstvormen en hun blik op de aarde en het heelal.
Het is super interessant om hier te leren over de bewogen geschiedenis van de Maori's en de moeilijke verstandhouding met de Britse kolonisten. Waar kun je hierover beter over leren dan op deze plek in Waitangi? De rode draad is dat de Maori’s worden achtergesteld en hun blik op de wereld heel anders is dan van de (afstammelingen van) Britse kolonisten. Desondanks overheerst bij ons het gevoel dat de samensmelting redelijk goed is gegaan en dat de wederzijdse integratie grotendeels is gelukt. Je hoeft maar kort in Australië en Nieuw-Zeeland te zijn om het verschil te zien. In Australië zijn de Aboriginals grotendeels uitgeroeid en leeft men zwaar achtergesteld in reservaten. Als product van twee volken en culturen is Nieuw-Zeeland nog niet zo slecht uitgepakt.
In 2020 is een nieuw museum geopend dat gaat over de inbreng van Maori’s in de Nieuw-Zeelandse overzeese oorlogen waar het diende als onderdeel van het leger van het Britse Rijk. De Maori’s grepen beide wereldoorlogen aan om zich te profileren en zodoende een gelijke status en rechten af te dwingen als de blanke Nieuw-Zeelanders.
Na het bezoek aan de Waitangi Treaty Grounds maken we nog een korte stop bij de Haruru Falls voor we doorrijden naar het gehucht Mangonui waar we zullen slapen op een gratis campingplek (genaamd: Mangonui Lions Park), gelegen langs een weg aan een meer.
Onderweg naar de overnachtingsplaats rijden we nog langs een omgevallen boom die de helft van weg blokkeert. Er staat al politie bij en er komt ook een brandweerwagen die kant op. Gelukkig waren we net voorbij voordat de weg eventueel afgesloten kon worden. Een fenomeen waar we in Nieuw-Zeeland helaas al genoeg ervaring mee hebben.
Cape Reinga is het uiterste noordpuntje van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Het is een eind rijden en daarom hebben we even getwijfeld of we wel naar deze uithoek wilden gaan. De weersverwachting is goed en we hebben toch goede dingen gehoord over deze plek. Bovendien heeft zo’n geografische highlight zoals het begin of eind van een land een bepaalde aantrekkingskracht. Daarom besluiten we toch deze lange rit te maken naar de noordkaap van Nieuw-Zeeland. De route ernaartoe wordt steeds stiller en winderiger en wanneer we aankomen is het rustig op de grote parkeerplaats. Er zijn hier diverse wandeltracks, maar alle tracks zijn gesloten vanwege de gevolgen van de cycloon (later afgezwakt tot storm) van februari 2023 die het Noordereiland van Nieuw-Zeeland zo teisterde. Gelukkig is het hoofd wandelpad naar de vuurtoren (Cape Reinga Lighthouse) wel open.
Het zonnige weer maakt de omgeving extra mooi. De woeste groene baai is werkelijk prachtig. Hier komt het heldere water van de Tasman Zee samen met de Pacifische Oceaan. De wandeling naar de opvallend lage vuurtoren is kort, maar we genieten volop van het uitzicht waardoor we ruim een uur wegblijven.
Eenmaal terug bij de auto is de parkeerplaats ineens helemaal volgeraakt en zoeken mensen naar een plekje. Tip: kom dus in de ochtend zodat het rustiger is. Naast een wc, parkeerplaats en een verlaten kleine vuurtoren is er niks vinden. Je kunt hier alleen verschillende wandelingen maken door dit niemandsland.
De hele middag besteden we aan het rijden van de lange terugweg naar het zuiden. Hierbij worden we nog opgehouden door een weg die al sinds augustus 2022 gesloten is vanwege aardverschuivingen en pas in december 2024 weer opent. Hierdoor moeten we flink omrijden. Tja, het komt soms slecht uit, maar de vele wegafsluitingen/wegwerkzaamheden horen nu eenmaal bij Nieuw-Zeeland, een land dat geologisch altijd in beweging is. Na een lange reisdag overnachten we bij een mooie free campground in Port Albert. De campingplek zit bij de Port Albert Wharf en is wederom –zoals de naam al doet vermoeden- gelegen aan een meer.
Uithoek van Nieuw-Zeeland die je niet wilt overslaan
Iedereen die meer wilt leren over de historie en cultuur van Nieuw-Zeeland die moet zeker een aantal uur doorbrengen bij de Waitangi Treaty Grounds. Op deze symbolisch belangrijke plek vind je een interessant museum waar je veel kunt leren over de geschiedenis en gebruiken van de Maori, de Britse kolonisatie, de onderlinge oorlogen en de eenwording van het land. Het is vanaf Waitangi nog een lange rit naar de afgelegen Cape Reinga, maar dit is de lange rit 100% waard. Het is meer dan een geografische trekpleister, want de groene kustomgeving is schitterend. Zo is de noordkant van Northland (de provincie van het noordelijk schiereiland) een uithoek van Nieuw-Zeeland die je niet wilt overslaan.
✅ Het bezoeken van de Waitangi Treaty Grounds is een must als je meer wilt leren over de Maori’s, de geschiedenis en eenwording van Nieuw-Zeeland.
✅ Cape Reinga is een werkelijk verbluffende mooie kaap met een ruige, dichtbeboste en heuvelachtige kust.
❌ Het aanbod van (gratis wild)kampeerplekken is gering.
❌ De weg naar Cape Reinga is lang en op sommige stukken ook eentonig.
TIP: kom op tijd naar Cape Reinga zodat er nog genoeg parkeerplek is.