Reizen door het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland Zuidereiland

Het overweldigende en veelzijdige Zuidereiland van Nieuw-Zeeland hebben wij tijdens twee verschillende rondreizen ontdekt. In november 2019 reisden we in 17 dagen met de auto het bergachtige eiland rond en in 2023 deden we dit dunnetjes over door met een slaapauto 18 dagen rond te rijden.

Waar je op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland moet zijn voor het vulkanisme, staat het Zuidereiland juist bekend om haar diversiteit aan buitengewone landschappen. Je vindt hier besneeuwde bergen, gletsjers, ongerepte jungle, tropische stranden, schitterende fjorden, diepblauwe gletsjermeren, unieke rotsformaties en uitgestrekte valleien. Hierdoor vinden velen de natuur op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland (terecht) spectaculairder. De Zuidelijke Alpen zijn een bergketen die een groot deel van het Zuidereiland bedekken en voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor de adembenemende natuur. Op het Zuidereiland moet je ook zijn als je wildlife wilt spotten. Zeehonden, dolfijnen, inheemse vogels en pinguïns kun je hier allemaal bewonderen. Bovendien is het Zuidereiland zo dunbevolkt dat je hier in een speciale donkere regio de mooiste sterrenhemel uit je leven kunt zien.


Bezochte bestemmingen op het Zuidereiland


Abel Tasman Park

Abel Tasman Park
4 sterren

Arthur's Pass

Arthur's Pass
3 sterren

Christchurch (2019)

Christchurch
3 sterren

Christchurch (2023)

Christchurch
3 sterren

Clay Cliffs

Clay Cliffs
3 sterren

Dunedin

Dunedin
4 sterren

Fox Glacier

Fox Glacier
3 sterren

Franz Josef Glacier (2019)

Franz Josef Glacier
5 sterren

Franz Josef Glacier (2023)

Franz Josef Glacier
5 sterren

Hokitika

Hokitika
4 sterren

Kaikoura

Kaikoura
5 sterren

Lake Tekapo (2019)

Lake Tekapo
5 sterren

Lake Tekapo (2023)

Lake Tekapo
5 sterren

Lake Wanaka

Lake Wanaka
5 sterren

Milford Sound

Milford Sound
5 sterren

Mount Cook

Mount Cook
5 sterren

Nelson Lakes

Nelson Lakes
3 sterren

Queenstown (2019)

Queenstown
5 sterren

Queenstown (2023)

Queenstown
Queenstown

The Catlins

The Catlins
3 sterren


Kaart reisbestemmingen Zuidereiland Nieuw-Zeeland

Kaart Zuidereiland Nieuw-Zeeland

Wij hebben verdeeld over twee reisperiodes rondgereisd over het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Van 12 november t/m 28 november 2019 reisden we met de auto rond. Na drie uur varen met de ferryboot vanuit het Noordereiland, kwamen we aan op het Noordereiland. We startten in het Abel Tasman park en bezochten achtereenvolgens: Nelson Lakes, Franz Josef Gletsjer, Lake Wanaka, Queenstown, Clay Cliffs, Lake Tekapo en Kaikoura om vervolgens te eindigen in Christchurch.  

 

Vier jaar later kwamen we terug op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland voor onze tweede rondreis, dit keer met een slaapauto.  Van 5 december t/m 22 december reisden we met slaapauto rond zodat we nog flexibeler en vrijer konden rondtrekken. We vlogen van Auckland naar Christchurch waar we aankwamen op het Zuidereiland. Hierna reden we door naar: Lake Tekapo, Mount Cook, Dunedin, The Catlins, Milford Sound, Queenstown, Fox Glacier, Franz Josef Glacier en Hokitika Gorge om via Arthur’s Pass weer te eindigen in Christchurch. Sommige bestemmingen bezochten we dus voor een tweede keer, omdat we hier destijds nog niet alles konden doen. 


2019: kennismaking met de wonderen van het Zuidereiland

Lake Wanaka

Ondanks dat we in 2019 nog weinig intercontinentale reiservaring hadden, hanteerden we een hoog reistempo om zoveel mogelijk highlights te zien en op het Zuidereiland, dit zijn er nu eenmaal bijzonder veel. In een korte tijd beleefden we talloze avonturen. Meer dan twee weken lang reden we vol verwondering over het magische Zuidereiland. Onze reis begon met een zes uur durende hike door het adembenemende Abel Tasman National Park, over wiebelende hangbruggen en langs ongerepte kusten, waarna een watertaxi ons terugbracht naar de bewoonde wereld.

Franz Josef

Daarna leidde onze route ons via de serene Nelson Lakes naar Franz Josef Glacier. Wat een korte autorit had moeten worden, werd een epische omweg. Door een afgesloten weg moesten we het halve eiland omrijden om bij de Franz Josef gletsjer te komen. We zaten 12 uur(!) in de auto dus we konden goed opmerken hoe divers het Zuidereiland is. We passeerden immers zoveel verschillende landschappen. Voor Franz Josef hadden we een Heli Hike Glacier Tour geboekt, maar door slecht weer werd deze activiteit geannuleerd. Wel maakten we een wandeling naar een uitzichtpunt van waar we de beroemde gletsjer konden bewonderen. 



In Lake Wanaka was het lijden en genieten. In die volgorde, want we moesten diep gaan tijdens de Roys Peak hike voor een schilderachtig uitzicht over Lake Wanaka. Maar dat het nog gekker kan, bewees Queenstown waar we doodleuk van de hoogste schommel ter wereld gingen! Een 70-meter vrije val leek ons wel een gepaste activiteit voor het plaatsje dat een trekpleister is voor adrenalinejunkies vanwege de vele extreme outdoor activiteiten die je hier kunt doen. 

Vervolgens was het bijkomen onder de sterrenhemel van Lake Tekapo om in Kaikoura nog één keer maximaal te genieten tijdens de ‘’Whale Watching Tour’’ en het zwemmen tussen wilde dolfijnen! Op en gebroken, maar met een bak vol onvergetelijke ervaringen kwam ons kiwi avontuur in november 2019 ten einde in Christchurch.


2023: met de slaapauto het beste van het Zuidereiland ontdekken

Sneller dan verwacht, kwamen we al na 4 jaar terug in Nieuw-Zeeland om de unfinished business af te ronden. Juist omdat we dit keer grotendeels wisten wat voor moois ons te wachten stond, voelden we de vastberadenheid om nu alles te doen en te zien waar we vorige keer niet aan toekwamen.

 

Sommige bestemmingen bezochten we dus voor een tweede keer, omdat we hier destijds nog niet alles konden doen. Simpelweg omdat er bestemmingen zijn waar je langer kunt verblijven dan de tijd die we tot onze beschikking hadden (Christchurch en Queenstown), maar ook omdat de weersomstandigheden niet overal goed genoeg waren waardoor er bepaalde activiteiten niet konden plaatsvinden (in Mount Cook, Lake Tekapo en Franz Josef Glacier). Zo hadden we voorafgaand aan onze tweede rondreis over het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland best nog wat openstaande activiteiten op ons wensenlijstje.

Kamperen Lake Tekapo
Glacier hike

We kozen bewust om deze rondreis te maken met een slaapauto, zodat we volledig flexibel waren wanneer we welke bestemming zouden bezoeken. De bestemmingen hadden we vooraf uitgebreid voorbereid, maar nu konden we het moment van bezoeken afstemmen op het weer. Hierdoor was het af en toe flink afwegen wat de volgende bestemming moest worden, maar konden we onze kansen vergroten om Franz Josef Glacier Heli Hike te doen. Tevens konden we de hike rondom Mount Cook en de boottocht door de fjorden bij Milford Sound maken in stralend zonnig weer. Deze activiteiten behoorden daarom zeker tot de hoogtepunten van de rondreis.


Zodoende hadden we geleerd van onze eerste Nieuw-Zeeland reiservaring. Deze aanpak met een reisvorm die meer flexibiliteit gaf, pakte dus perfect voor ons uit! Op het Zuidereiland zijn er nu eenmaal veel bezienswaardigheden die gunstig weer vereisen. 

Mount Cook
Lupinen Tekapo

Zoals gezegd begon onze tweede rondreis op het Zuidereiland in Christchurch waar we nu de tijd hadden om de stad wat beter te leren kennen en het International Antarctic Centre te bezoeken.

We haalden hier de slaapauto op en reden naar Lake Tekapo om hier met (gedeeltelijk) succes op herkansing te gaan voor wat betreft de stargazing tour. Deze ging net als in 2019 niet door volgens het oorspronkelijke programma, maar nu klaarde de hemel gedurende de nacht wel genoeg op waardoor we buiten alsnog door telescopen naar de schitterende sterrenhemel konden kijken.

 

Ook bij Mount Cook National Park kwamen we terug met een duidelijke reden: de beroemde Hooker Valley Walk doen waar het in 2019 te slecht weer voor was. Een 10,5 km lange wandeling bracht ons nu in zonnige weersomstandigheden over drie hangbruggen naar een fraai uitzichtpunt met zicht op Mount Cook, met 3.724 meter de hoogste berg én een absoluut icoon van Nieuw-Zeeland. 

Mount Cook

Hierna verlieten we het bergachtige middengebied van het Zuidereiland voor Dunedin, de studentenstad met Schotse invloeden in het zuidoosten van het Zuidereiland. Hier liepen we over de steilste straat ter wereld en zagen we bij het Otago Peninsula Little Blue Penguins aan land komen. 

Waterval Milford Sound

Vanuit Dunedin reden we onderweg naar de fjorden van Milford Sound door The Catlins, dit is een regio met fraaie kustuitzichten en watervallen. Het Fiordland National Park vormde het hoogtepunt van onze tweede rondreis door het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. We maakten in zeldzame zonnige weersomstandigheden een onvergetelijke boottocht door de indrukwekkende fjorden bij Milford Sound. Varen door een schilderachtig landschap waar we ook nog eens pinguïns, dolfijnen en zeehonden spotten. 

Milford Sound

Queenstown was de volgende bestemming waar we terugkwamen voor de gezelligheid en om te raften in de nabijgelegen Kawarau River.

Hierna reden we in noordelijke richting door naar de Fox en Franz Josef gletsjers. In Fox Glacier deden we de Valley Walk waarbij we genoten van diverse uitzichtpunten op de glestjer. Voor de Franz Josef Glacier kwamen we terug voor een nieuwe poging om tijdens een Heli Hike Glacier Tour met een helikopter te landen op de gletsjer. Het bleef lang spannend, maar uiteindelijk kon deze unieke belevenis doorgang vinden en landden we op de gletsjer om hier met spikes over het ijs te hiken. Een werkelijk onvergetelijke ervaring en absoluut hoogtepunt van onze rondreis.

Franz Josef gletsjer
Met helikopter landen op gletsjer

We verlieten de gletsjer regio na een paar dagen om verder noordwaarts de westkust te bewonderen. Zo bezochten we de turquoiseblauwe Hokitika Gorge rivier, de surrealistische Pancake Rocks en de Seal Colony bij Cape Foulwind. Via Arthur’s Pass maakten we de oversteek naar de oostkust van het Zuidereiland, deze indrukwekkende bergpas bracht ons weer terug in Christchurch van waar we onze wereldreis voortzetten. 

Zo kwam er einde aan onze tweede rondreis door het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Het was wederom een overweldigend avontuur waarbij we genoten van de bizarre natuurlandschappen die dit eiland in overdaad te bieden heeft. We prijzen ons gelukkig dat we nu alle activiteiten konden doen die vorige keer niet mogelijk waren. Hier heeft onze flexibele reisvorm absoluut aan bijgedragen, dit pakte perfect uit! 


Kenmerken Zuidereiland Nieuw-Zeeland

Bergen, gletsjers en gletsjermeren

Bergketen Zuidereiland Nieuw-Zeeland

De Zuidelijke Alpen (Southern Alps) vormen de indrukwekkende bergketen die het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland van noord tot zuid doorkruisen. De bergketen is ongeveer 500 km lang en herbergt de hoogste bergen van het land, waaronder Mount Cook (3.724 m). Het gebied staat ook bekend om zijn prachtige gletsjermeren, gletsjers (zoals Franz Josef Glacier en Fox Glacier) en fjorden. De gletsjers bevinden zich op een bijzondere laagte waardoor het gletsjergebied omgeven is door dicht regenwoud. Veel bestemmingen die je op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland wilt bezoeken, houden verband met deze bergen. 

Veelzijdigheid aan spectaculaire natuur

Het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland is ongekend veelzijdig: van besneeuwde bergtoppen en gletsjers in de Zuidelijke Alpen tot tropisch ogende stranden in Abel Tasman Park. Je vindt er fjorden, regenwouden, uitgestrekte meren en watervallen. En dat op een eiland dat qua grootte vergelijkbaar is met Engeland. De afstanden zijn niet eens zo groot, maar je kunt geen uur over het eiland rijden zonder andere landschappen te passeren.

Waterval
Pancake Rocks Nieuw-Zeeland

Klimaat

De diversiteit aan landschappen verraden al dat er veel verschillende klimaatzones zijn. Het Zuidereiland kent grote klimaatverschillen. De westkust is extreem nat door de Zuidelijke Alpen, terwijl de oostkant juist droger is. In het zuiden heerst een koel, gematigd klimaat, terwijl het noorden tropisch kan zijn. Dit wisselende weer maakt timing cruciaal voor veel activiteiten. Bij een aantal activiteiten heb je nu eenmaal gunstig weer nodig en dat is op het Zuidereiland lang geen zekerheid. Wees hier (mentaal) op voorbereid! 

Pinguin

Wildlife spotten

Het Zuidereiland biedt meer mogelijkheden om wildlife te spotten dan het Noordereiland. Zo zagen wij zeehonden in het Abel Tasman Park, Fiordland National Park en bij Cape Foulwind. Tijdens de boottocht door de fjorden bij Milford Sound zagen we naast zeehonden ook een pinguïn en dolfijnen. De kust van Kaikoura is beroemd om de wildlife die je hier in de zee kunt spotten, zo zagen wij hier tijdens boottochten een walvis, albatros, zeeschildpad en zwom Tessa tussen honderden dolfijnen. Verder staat Nieuw-Zeeland natuurlijk bekend om de vele inheemse vogels die hier leven. Zo kwamen wij met de Kea en Kaka o.a. een berg- en bospapegaai tegen in het Fiordland National Park. 

Dunbevolkt

Het Zuidereiland is dunbevolkt, met slechts 1,2 miljoen inwoners op een gebied van 151.000 km². Dat betekent uitgestrekte landschappen, lange wegen zonder verkeer en veel ongerepte natuur. Buiten steden als Christchurch, Dunedin en Queenstown kom je vooral kleine dorpjes en eindeloze wildernis tegen.

Sterren kijken bij Lake Tekapo in het Dark Sky Reserve

Op het Zuidereiland ligt het Aoraki Mackenzie Dark Sky Reserve, één van de grootste en donkerste regio’s op de wereld om sterren te kijken. Dankzij minimale lichtvervuiling kun je hier de Melkweg, sterrenstelsels en zelfs het zuiderlicht bewonderen. Vooral rond Lake Tekapo is de nachtelijke sterrenhemel populair. Wij kwamen hier twee keer naartoe waarbij we één keer het geluk hadden om met helder weer door een telescoop de hemel te bewonderen. 

Extreme activiteiten in Queenstown

Queenstown staat bekend als de adrenalinehoofdstad van Nieuw-Zeeland, met extreme activiteiten zoals bungyjumpen, skydiven, jetboaten en paragliden. De stad is de geboorteplaats van commercieel bungyjumpen. Daarnaast kun je met hoge snelheid over de Shotover River scheuren, vanuit een vliegtuig springen met uitzicht op de Zuidelijke Alpen of van de hoogste schommel ter wereld af gaan. Wij deden laatstgenoemde activiteit en kwamen vier jaar later terug om hier de raften. Perfect voor thrillseekers! Queenstown is verder een gezellig, levendig plaatsje. 

Bungeejumpen Queenstown

Milford Sound

Fjorden bij Milford Sound

De fjorden bij Milford Sound, gelegen in het Fiordland National Park, behoren tot de meest spectaculaire fjorden ter wereld. Omringd door steile bergwanden, zoals de iconische Mitre Peak (1.692 m), bieden de fjorden adembenemende uitzichten, watervallen en een veel wildlife. De boottocht die we hier door de groene en indrukwekkende fjorden maakten, was een onvergetelijke belevenis. Het ligt in een zuidwestelijke uithoek van het Zuidereiland, maar het is 100% zeker de moeite waard om te bezoeken. 

Grote kans op aardbevingen

Het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland ligt in een seismisch actieve zone aan de rand van diverse tektonische platen, waardoor er een grote kans op aardbevingen is. De stad Christchurch werd in 2010 en 2011 zwaar getroffen door verwoestende aardbevingen (kracht: 6.3 op de schaal van Richter), die grote schade aanrichtte en tientallen levens eiste. Wij hebben in de 5 weken die we in totaal op het Zuidereiland doorbrachten nooit iets gemerkt van aardbevingen, maar het is wel goed om hier bewust van te zijn. 


Steilste weg ter wereld

In Dunedin vind je volgens het Guinness World Book of Records de steilste straat ter wereld. Baldwin Street is 350 meter lang en begint nog vrij vlak voordat de straat halverwege de weg een bizarre stijging maakt waardoor de straat van boven op een enorme halfpipe van een skatebaan lijkt. Op sommige punten is de helling zelfs 35%, wat betekent dat de straat 35 meter stijgt over een afstand van 100 meter!